Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Håller grundvattnens goda status i Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten på att äventyras? (ELY-centralen i Södra Österbotten)

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten (ELY-centralen) håller som bäst på och uppdaterar klassificeringen av grundvattnens status inför planeringen av åtgärderna under vattenförvaltningsperioden åren 2016–2021. Klassificeringen av grundvattnen är en del av planeringsprocessen för vattenvården som omfattar hela EU. Klassificeringen av grundvatten färdigställs i slutet av juni. Klassificeringen av ytvatten färdigställs i augusti 2013.

I landskapen Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten finns sammanlagt 468 grundvattenområden, varav 47 ansågs vara riskområden i förvaltningsplanen för Kumo älv-Skärgårdshavet-Bottenhavet år 2009. I den pågående bedömningen håller antalet riskområden på att öka avsevärt i jämförelse med den tidigare statusbedömningen (2009) i och med ökad forskningsdata. Dessutom fanns det år 2009 i västra Finland 25 grundvattenområden, där man inte hade tillräckliga uppgifter för att kunna bedöma status eller risker, fastän det i området fanns verksamhet, som kunde utgöra ett hot mot grundvattenstatusen. Även dessa områden kommer att öka.

Ett grundvattenområde utses till riskområde då det i grundvattnet har konstaterats finnas skadliga ämnen som härstammar från mänsklig verksamhet och det finns risk för att halterna ökar och äventyrar grundvattenstatusen, om inga skyddsåtgärder vidtas. Ett grundvattenområde kan också utses till riskområde på grund av grundvattenuttag eller annan verksamhet som påverkar vattenståndet för grundvattnet. I huvudsak har orsakerna till klassificering som riskområde berott på vattnets höga kloridhalter från halkbekämpningen eller på bekämpningsmedel som funnits i grundvattnet.

Status i grundvattenområden som är utsatta för större risker utreds

Grundvattnets status bedöms både på basis av kemisk och kvantitativ status. Helhetsstatus bestäms alltid utgående från det sämsta. Klassificeringen av grundvattnens status baserar sig på de normer för grundvattnens miljökvalitet som ställs i förordningen om vattenvårdsförvaltningen och på uppskattningarna om hur de halter som konstaterats i grundvattnet påverkar miljön och vattenanskaffningen.

I alla grundvattenområden i västra Finland är den kvantitativa statusen fortsättningsvis god. Däremot var den kemiska statusen i sex grundvattenområden dålig år 2009. Den dåliga kemiska statusen berodde på bekämpningsmedel, lösningsmedel, tungmetaller och höga kloridhalter. På största delen av dessa grundvattenområden hade man varit tvungen att sluta ta grundvatten eller att öka behandlingen av vattnet så att det förorenande ämnets halter skulle ligga under gränsvärdena för hushållsvatten. Speciellt för dessa områden kommer åtgärder att planeras för att nå god status i grundvattnet år 2021.

Skyddsplaner och tilläggsundersökningar för grundvattenområden

Syftet är att trygga grundvatten av god kvalitet långt in i framtiden. I västra Finland är största delen av vattnet som distribueras av vattentjänstverken grundvatten eller konstgjort grundvatten. Det är viktigt med förebyggande skydd av grundvattnen, eftersom det är svårt och dyrt att rengöra grundvatten, som blivit nedsmutsat.

De senaste åren har grundvattenskyddet och riskhanteringen effektiverats genom att främja utarbetandet av skyddsplaner för grundvattenområden. Skyddsplanerna används som anvisning i planläggning, myndighetstillsyn och tillståndsbehandling. I skyddsplanen utreds grundvattenförhållandena och riskerna i området, framförs rekommendationer för att hantera riskerna, effektivera uppföljningen och förbereda sig för olyckor.

De senaste åren har kommunerna haft möjlighet att ansöka stöd från Miljöministeriet för att utarbeta skyddsplaner eller uppdatera gamla skyddsplaner. I västra Finland beviljades stöd i år till städerna Kauhava och Teuva (Östermark). Utöver detta har flera planer under de senaste åren utarbetats med hjälp av ERUF-finansiering. Under den första förvaltningsperioden föreslogs utarbetande av skyddsplaner för 27 grundvattenområden, varav planerna för sex kommuners områden har färdigställts före slutet av år 2012. Dessutom är flera skyddsplaner under arbete.

Tilläggsuppgifter:

  • Hydrogeolog Antti Hakola, Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten, tfn 0295 027 789
  • Äldre byggmästare Jorma Hintsa, Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten, tfn 0295 027 800

Regional information