Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Lounais-Suomen pohjavesien hyvä tila on vaarantunut (Varsinais-Suomen ELY-keskus)

Lounais-Suomessa on 288 luokiteltua pohjavesialuetta, joista riskialueeksi on nimetty 43 aluetta. Riskialueiden määrä on kasvanut edelliseen tila-arvioon (2009) verrattuna yhdeksällä. Lisäksi Lounais-Suomessa on yhä 29 pohjavesialuetta, joiden vedenlaadusta ei ole riittävästi tietoa tilan tai riskien arvioimiseksi, vaikka alueella on pohjaveden tilaa uhkaavaa toimintaa. Varsinais-Suomen ELY-keskus on päivittänyt pohjavesien tilan luokittelua toisen vesienhoitokauden 2016 - 2021 toimenpiteiden suunnittelua varten. Pohjavesien luokittelu on osa koko EU:n kattavaa vesienhoidon suunnitteluprosessia. Pintavesien osalta luokittelu valmistuu syksyllä 2013.

Riskialueiltakin otetaan talousvettä

Pohjavesien seurannan myötä on saatu lisää tietoa luokittelun pohjaksi. Pohjavesialue on nimetty riskialueeksi silloin, kun vedessä on todettu ihmistoiminnasta peräisin olevia haitallisia aineita, joiden pitoisuus voi kasvaa ja vaarantaa pohjaveden tilaa ilman suojelutoimia. Pohjavesialue on voitu nimetä riskialueeksi myös vedenoton tai muun pohjaveden pinnankorkeuteen vaikuttavan toiminnan perusteella. Riskialueeksi luokittelun syynä on pääasiassa ollut liukkauden torjunnasta johtuva korkea kloridipitoisuus tai pohjavedestä löytyneet torjunta-aineet. Pohjavedestä on löytynyt lisäksi öljyhiilivetyjä, korkeita nitraattipitoisuuksia, raskasmetalleja ja liuotinaineita. Osalla alueista pohjavesi on pilaantunut useamman toiminnan takia.

Suuri osa riskialueista on vedenhankintakäytössä. Mikäli haitta-aineita on vedenottamolla havaittu talousveden laatuvaatimukset ylittäviä pitoisuuksia, veden käsittelyä on voitu joutua lisäämään tai vedenhankinnalle on etsitty korvaava järjestely. Vesilaitokset ja terveydensuojeluviranomaiset vastaavat siitä, että kuluttajille tuleva vesi on aina talousveden laatuvaatimukset täyttävää.

Kahdeksan pohjavesialuetta huonossa tilassa

Pohjaveden tilaa arvioidaan sekä kemiallisen että määrällisen tilan perusteella. Kokonaistila määräytyy aina huonomman mukaan. Pohjavesien tilaluokittelu perustuu vesienhoitoasetuksessa annettuihin pohjaveden ympäristönlaatunormeihin sekä arvioihin todettujen pitoisuuksien vaikutuksista ympäristöön ja vedenhankintaan.

Kaikilla Lounais-Suomen pohjavesialueilla määrällinen tila on hyvä. Sen sijaan kahdeksan pohjavesialueen kemiallinen tila on huono. Huonon kemiallisen tilan syynä ovat torjunta-aineet, liuottimet, raskasmetallit ja korkeat kloridipitoisuudet. Suurimmalla osalla näistä pohjavesialueista vedenotto on jouduttu lopettamaan tai vedenkäsittelyä on lisätty, jotta pilaavan aineen pitoisuus jäisi alle talousveden raja-arvojen. Erityisesti näille alueille tullaan suunnittelemaan toimenpiteitä, jotta pohjaveden tila olisi hyvä vuonna 2021.

Suojelusuunnitelmia ja lisätutkimuksia pohjavesialueille

Tavoitteena on turvata hyvälaatuinen pohjavesi pitkälle tulevaisuuteen, sillä Lounais-Suomessa vesihuoltolaitosten jakamasta vedestä 90 % on pohja- tai tekopohjavettä. Pohjavesien ennaltaehkäisevä suojelu on tärkeää, sillä likaantuneen pohjaveden puhdistaminen on hankalaa ja kallista.

Pohjaveden suojelua ja riskienhallintaa on tehostettu viime vuosina edistämällä pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien laatimista. Suojelusuunnitelmia käytetään ohjeena kaavoituksessa, viranomaisvalvonnassa ja lupahakemusten käsittelyssä. Suojelusuunnitelmassa selvitetään alueen pohjavesiolosuhteet ja riskit, esitetään suositukset riskien hallitsemiseksi, tehostetaan seurantaa ja varaudutaan vahinkojen varalta.

Viime vuosina kunnilla on ollut mahdollisuus hakea ympäristöministeriön avustusta suojelusuunnitelmien laatimiseen tai vanhojen suojelusuunnitelmien päivittämiseen.  Lounais-Suomessa avustusta myönnettiin tänä vuonna Paraisten ja Porin kaupungeille sekä Sauvon, Mynämäen ja Taivassalon kunnille. Ensimmäisellä suunnittelukaudella suojelusuunnitelmien laatimista esitettiin 41 pohjavesialueelle, joista vuoden 2012 loppuun mennessä oli toteutunut jo 29. Toistaiseksi suojelusuunnitelma on laadittu lähes 70 %:lle Varsinais-Suomen ja Satakunnan tärkeistä pohjavesialueista. Suunnitelmia ja niiden päivittämistä tarvitaan erityisesti riskialueille ja huonossa tilassa oleville pohjavesialueille. Jatkossa on erittäin tärkeää varmistaa suojelusuunnitelmissa esitettyjen pohjavesien suojelutoimenpiteiden toteutuminen, jotta pohjavesiin kohdistuvat uhkat saadaan minimoitua. Pohjavesialueiden huomioimista maankäytön suunnittelussa tulee myös tehostaa.

Tieto pohjavesialueista ja pohjaveden virtauksista on usein riittämätöntä, minkä vuoksi vesiensuojelutoimet voivat joillakin alueilla jäädä puutteellisiksi. Epätarkan tiedon takia virheellisesti rajatut pohjavesialueet voivat tarpeetta rajoittaa maankäyttöä joillain alueilla ja toisaalta rajaukset voivat olla riittämättömät pohjaveden suojelun kannalta. Viime vuosina maa- ja metsätalousministeriö onkin suunnannut rahoitusta pohjavesialueiden lisätutkimuksiin ja niiden perusteella useiden pohjavesialueiden rajauksia on tarkistettu. Tutkimukset ovat kuitenkin kalliita, joten niitä pystytään tekemään vain vähän tarpeisiin nähden.

Lounais-Suomessa on tehty yhteistyössä Geologian tutkimuskeskuksen sekä alueen kuntien ja vesihuoltolaitosten kanssa harjujen rakenneselvityksiä Huittisissa vuonna 2012 ja Kankaanpäässä tutkimukset aloitetaan tänä vuonna.

Kartta: Lounais-Suomen pohjavesien tila ja riskialueet (pdf, 616 kt)

Lisätietoa:

pohjavesiasiantuntija Maria Mäkinen, p. 0295 022 913


Alueellista tietoa