Alueellista tietoa

Uutiset 2022

”Halusimme tiimiin henkilön, jolla on omakohtaista kokemusta kotoutumisesta”

Suomalainen tapa aloittaa työpäivä kahvilla hämmästytti Sri Lankasta Suomeen muuttaneen Nilakshi Ojalan, mutta nyt hän juo sujuvasti kupin kahvia aloittaessaan töitä aamuisin. Nilakshi tuli Suomeen 1,5 vuotta sitten ja huomasi, että elämä voi olla helpompaa ja työllistyminen nopeampaa, kun osaa suomea hyvin. Tällä hetkellä Nilakshi työskentelee suunnittelijana Pirkanmaan ELY-keskuksessa maahanmuuttotiimissä.

Nilakshi Ojala.
Nilakshi Ojala. Kuva Tinnu Salonen, Pirkanmaan ELY-keskus

- Kotoutuminen on minulle erittäin tärkeä asia. Opiskelin suomen kieltä yhdeksän kuukautta asiantuntija-alojen kotoutumiskoulutuksessa ja pikkuhiljaa olen alkanut puhua suomea sen avulla. Koulutus on varmasti helpottanut sopeutumistani suomalaiseen arkeen ja työelämään. Motivaatio on tärkeä tekijä uuteen kotimaahan sopeutumisessa. Myös ennakkoluulottomuus ja avoimuus ovat auttaneet siinä paljon, kertoo Nilakshi.

ELY-keskuksen maahanmuutto ja kotoutuminen -tiimi on saanut tervetullutta osaamista ja näkemystä Nilakshin oman kotoutumiskokemuksen myötä.

- Halusimme etsiä tiimiin vuorotteluvapaan sijaisuuteen henkilön, jolla on omakohtaista kokemusta kotoutumisesta. Kotoutumispalveluiden kehittämisessä ja arvioinnissa tästä on ehdottomasti hyötyä. Työpaikkailmoituksessa kerroimme, että eduksi katsotaan kokemus kotoutumisesta. Lisäksi pyysimme TE-toimistoa etsimään sijaista tämä toive huomioon ottaen, valottaa taustoja Marja Huttunen, työllisyys, yrittäjyys ja osaaminen -yksikön päällikkö Pirkanmaan ELY-keskuksessa.

Kontaktit auttoivat työpaikan etsinnässä

- Kurssin aikana olin motivoitunut töihin ja haaveilin valmentajan, koordinaattorin tai suunnittelijan urasta Suomessa. Kuulin ELY-keskuksesta ensimmäisen kerran mentoriltani huhtikuussa. OMA-valmentajani ehdotti tätä vuorotteluvapaasijaisuuspaikkaa minulle jatkosuunnitelmaani tehdessämme, jatkaa Nilakshi.

- Olin tosi kiinnostunut paikasta. Kotoutumiskoulu päättyi 7.5. ja tulin haastattelun seuraavana päivänä. Viikko haastattelun jälkeen sain positiivisen puhelun Marjalta, kolme päivää ennen yleisen kielitutkinnon testiä. Työt aloitin ELY-keskuksessa toukokuun lopussa. Uskomatonta!

- Nilakshin hyvä suomen kielen taito hämmästytti jo haastattelussa, olihan hän tuolloin ollut Suomessa vasta vähän yli vuoden. Lisäksi motivaatio käyttää ja oppia lisää kieltä nousi esiin jo tuolloin, Marja Huttunen kertoo.

Miten hommat ovat sujuneet ELY-keskuksessa?

- On ollut todella mukavaa! Ihana pomo ja mahtavat kollegat, jotka kannustavat ja tukevat. Työni myötä olen saanut hyödyllistä kokemusta ja tietoa. Olen iloinen, että pääsin töihin ELY-keskukseen, koska haluan olla osa merkityksellistä työtä, Nilakshi kertoo.

- Kesän alussa autoin Pirkanmaan jatkuvan oppimisen verkoston kokeilevan kehittämisen oppimisfoorumin valmisteluissa ja valokuvauksessa. Kesän aikana sain kollegaltani projektin kerätä ja analysoida tietoa kotoutumiskoulutuksessa saavutettujen kielitaitotasojen tilastoista. Lisäksi olen osallistunut kuntakierrokselle kollegoiden kanssa.

Selvää on, että hallinnon kieli ja termit eivät ELY-keskuksessa ole sieltä yksinkertaisimmasta päästä. Tämä onkin ollut haasteellisinta työssä.

- Pidän siitä, että jokainen päivä on erilainen. Välillä olen toimistolla, välillä etänä tai kuntavierailulla kollegoiden kanssa. Opin jatkuvasti uusia asioita. Koen, että voin esittää kysymyksiä ja jutella matalalla kynnyksellä työkavereiden kanssa. Ammatillinen kieli on ollut haastavaa, pitää olla tarkkana että ymmärtää, etteivät asiat mene ohi. Kehitän jatkuvasti suomen kelien taitoani, Nilakshi jatkaa.

- Maahan muuttaneet oppivat suomen kielen perustaidot pääasiassa kotoutumiskoulutuksessa, mutta koulutuksen jälkeen heidän on välttämätöntä päästä työelämään, jotta kielitaito voi kehittyä. Olemme iloisia, että pystyimme tarjoamaan tällaisen mahdollisuuden. ELY-keskuksessa on varmasti päässyt oppimaan nimenomaan hallinnon kieltä ja terminologiaa, sekä suullisesti että kirjallisesti, kertoo Huttunen.


Nilakshi Ojala ja Marja Huttunen. Kuva Tinnu Salonen, Pirkanmaan ELY-keskus

Mitä yllättävää suomalaisessa työelämässä?

- Minua yllätti se, että kaikki kollegat menevät syömään kello 11 maissa. Se on liian aikaista minulle, naurahtaa Nilakshi.

- En ole juonut kahvia kotimaassa, mutta se muuttui, kun tulin ELY-keskukseen. Nyt ajattelen, että on mukavaa aloittaa työpäivä kahvilla.

- Huomasin sen myös, että toimistolta on vaikea löytää ketään kello 16 jälkeen on hiljaista ja tyhjää. Kotimaassani, jotkut ovat vielä työssä myöhemmin illalla tai heillä on tosi kiire päästä kotiin tänä aikana. 

Millaisiin työtehtäviin tulevaisuudessa?

- Haluaisin mieluiten monipuolisessa ympäristössä niin kuin korkeakouluissa tai maahanmuuttoa ja kotoutumista edistävissä palveluissa, sanoo Nilakshi.

 

Lisää tietoa: