Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Auton ja tien museo Mobilia: Nostalgisesti Reissun päällä

Auton ja tien museo Mobilia Kangasalla suuntaa kohti tulevaa kesää reissumielellä. Vuoden suurnäyttely Reissun päällä vie museovieraan nostalgiselle vapaa-ajanmatkalle. Tietä pitkin on matkattu vapaa-ajan merkeissä niin henkilö- kuin linja-autoilla. Myös sekä moottoripyörillä että polkupyörillä on taitettu pitkiäkin matkoja. Osa on lähtenyt reissuun peukalokyydillä.


Reissun päällä: Vielä ennen toista maailmansotaa vapaa-ajan matkailu oli lähinnä varakkaiden etuoikeus. Kuvassa Skoda Popular 1100 Roadster vuosimallia 1939. Kuva Tommi Aromaa​​​​​​​

1800- ja 1900-luvun alun harvoille matkailijoille tarjolla oli kärrykyyti hevosen vetämänä. Matkailijoita ei tosin tuolloin ollut ruuhkaksi asti. Matkustaminen edellytti varallisuutta ja vapaa-aikaa. Automatkailua edistivät 1920–1930-luvuilla autoilijoiden järjestöt, ja matkoja tehtiin Petsamoon asti.

Tavalliselle palkansaajalle vapaa-ajanmatkailu tuli mahdolliseksi 1960–1970-luvuilla lomien lisääntymisen ja elintason nousun myötä. Matkalle suunnattiin usein sukulaisiin ja mökille. Leirintäaluematkailu lisääntyi 1960-luvulla, kun autojen lukumäärä kasvoi. Aluksi majoituttiin pääasiassa teltoissa.

– Ehdottoman nostalginen tunnelma näyttelyssä tulee leirintäalueen luona, kertoo näyttelyn käsikirjoittanut amanuenssi Kirsti Lehtomäki. – Kattoteltta ja peräkärryteltta kertovat tarinaa perussoputelttaa erikoisemmista leiriytymisvaihtoehdoista. Myös runsas valikoima aikakauden ajoneuvoja tuo hymyn huulille.

Telttojen lisäksi esillä on myös matkailuvaunuja ja -autoja. Vanhin makuuvaunu on 1950-luvulta ja aivan uuteen ajokalustoon näyttelyssä pääsee tutustumaan 50-juhlavuottaan viettävien Matkailuajoneuvotuojien osastolla.

– Näyttelyssä saa nopean läpileikkauksen siitä, miten matkailuajoneuvot ovat vuosikymmenten saatossa muuttuneet peräkärrystä pyörien päällä liikkuvaksi täysin varusteluksi kodiksi, joka van life -ilmiön myötä on muuttunut osalla ihmisistä lomakodista ihan ykkösasuinmuodoksi, Lehtomäki sanoo.

Uudempaa kalustoa näyttelyssä edustaa myös Minna Jokisen vuoden 2002 moottoripyörä Honda XL 650 V Transalp, jolla hän reissasi vuonna 2014 huikean maailmanympärysmatkan 87 päivässä.

Linja-autolla matkustamista näyttelyssä edustaa postilinja-auto 1960-luvulta. Matkanteko oli hidasta ja reitit pitkiä, mutta Suomen maaseutu ja pikkukylät tulivat tutuiksi. Näihin 1960-luvun Suomen matkailutunnelmiin pääsee näyttelyssä tutustumaan myös filmien avulla.

– Henkilökohtaisesti yksi suosikkini näyttelyssä ovat matkalta muistoksi ostetut matkamuistoviirit. Ne ja jossain määrin tien päältä lähetetyt postikortitkin ovat muuttuneet nostalgiaa tihkuviksi muistoiksi menneiltä ajoilta, Lehtomäki päättää.

Mobiliassa aukeaa kesäksi myös monta muuta pienempää näyttelyä. Esimerkiksi

  • jokaiselle – Jopo ja ihminen 60 vuotta -näyttely on auki 10.5.2024–20.4.2025 ja
  • autotaiteilija Heikki Valveen autopiirroksia esittelevä näyttely on auki 31.5.2024–31.8.2025.

Lisäksi Mobiliasta löytyy näyttely Skaala eli pienoismallitaiteilijoita esittelevä näyttely ja edustusautoihin keskittyvä Valtaapitäviä. Mobilia on Museokorttikohde. Lue lisää: https://mobilia.fi/fi/nayttelyt/

Reissun päällä Auton ja tien museo Mobiliassa Kangasalla 22.3.–20.12.2024.

Auton ja tien museo Mobilia on Kangasalla toimiva tieliikenteen alan vastuumuseo. Museon omistaa Mobilia säätiö, jonka taustavoimina on 29 auto- ja tiealan yhteisöä. Säätiön perustajataustayhteisöjä olivat Tielaitos, Kangasalan kaupunki, A-Katsastus Oy ja Puolustusvoimat. Väylävirasto on yksi säätiön omistajista, ja sitä edustaa säätiössä Pirkanmaan ELY-keskus.

Lisätietoja:

Kirsti Lehtomäki, amanuenssi Mobilia, puh. 040 900 6671, kirsti.lehtomaki(at)mobilia.fi