Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan pohjavesien hyvä tila on vaarantumassa? (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus)

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on parhaillaan päivittämässä pohjavesien tilan luokittelua toisen vesienhoitokauden 2016–2021 toimenpiteiden suunnittelua varten. Pohjavesien luokittelu on osa koko EU:n kattavaa vesienhoidon suunnitteluprosessia. Pohjavesien luokittelu valmistuu kesäkuun loppuun mennessä. Pintavesien osalta luokittelu valmistuu elokuussa 2013.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa on yhteensä 468 pohjavesialuetta, joista Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitosuunnitelmassa vuonna 2009 riskialueiksi nimettiin 47 aluetta. Nyt meneillään olevassa tila-arvioinnissa riskialueiden määrä on kasvamassa huomattavasti edelliseen tila-arvioon (2009) verrattuna tutkimustiedon lisääntymisen myötä. Lisäksi vuonna 2009 Länsi-Suomen alueella oli 25 pohjavesialuetta, joiden pohjaveden laadusta ei ole riittävästi tietoa tilan tai riskien arvioimiseksi, vaikka alueella on pohjaveden tilaa uhkaavaa toimintaa. Myös näiden alueiden määrä tulee lisääntymään.

Pohjavesialue on nimetty riskialueeksi silloin kun pohjavedessä on todettu ihmistoiminnasta peräisin olevia haitallisia aineita, joiden pitoisuus voi kasvaa ja vaarantaa pohjaveden tilaa ilman suojelutoimia. Pohjavesialue on voitu nimetä riskialueeksi myös pohjaveden oton tai muun pohjaveden pinnankorkeuteen vaikuttavan toiminnan perusteella. Riskialueeksi luokittelun syynä on pääasiassa ollut liukkaudentorjunnasta johtuva veden korkea kloridipitoisuus tai pohjavedestä löytyneet torjunta-aineet.

Riskialttiiden pohjavesialueiden tilaa selvitetään

Pohjaveden tilaa arvioidaan sekä kemiallisen että määrällisen tilan perusteella. Kokonaistila määräytyy aina huonoimman mukaan. Pohjavesien tilaluokittelu perustuu vesienhoitoasetuksessa annettuihin pohjaveden ympäristönlaatunormeihin sekä arvioihin näiden pohjavedessä todettujen pitoisuuksien vaikutuksiin ympäristöön ja vedenhankintaan.

Kaikilla Länsi-Suomen pohjavesialueilla määrällinen tila on edelleen hyvä. Sen sijaan kuuden pohjavesialueen kemiallinen tila oli huono 2009. Huonon kemiallisen tilan syinä ovat torjunta-aineet, liuottimet, raskasmetallit ja korkeat kloridipitoisuudet. Suurimmalla osalla näistä pohjavesialueista pohjavedenotto on jouduttu lopettamaan tai vedenkäsittelyä on lisätty, jotta pilaavan aineen pitoisuus jäisi alle talousveden raja-arvojen. Erityisesti näille alueille tullaan suunnittelemaan toimenpiteitä, jotta pohjaveden tila olisi hyvä vuonna 2021.

Suojelusuunnitelmia ja lisätutkimuksia pohjavesialueille

Tavoitteena on turvata hyvälaatuinen pohjavesi pitkälle tulevaisuuteen. Länsi-Suomessa vesihuoltolaitosten jakamasta vedestä valtaosa on pohja- tai tekopohjavettä. Pohjavesien ennaltaehkäisevä suojelu on tärkeää, sillä likaantuneen pohjaveden puhdistaminen on hankalaa ja kallista.

Pohjaveden suojelua ja riskienhallintaa on tehostettu viime vuosina edistämällä pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien laatimista. Suojelusuunnitelmia käytetään ohjeena kaavoituksessa, viranomaisvalvonnassa ja lupahakemusten käsittelyssä. Suojelusuunnitelmassa selvitetään alueen pohjavesiolosuhteet ja riskit, esitetään suositukset riskien hallitsemiseksi, tehostetaan seurantaa ja varaudutaan vahinkojen varalta.

Viime vuosina kunnilla on ollut mahdollisuus hakea ympäristöministeriön avustusta suojelusuunnitelmien laatimiseen tai vanhojen suojelusuunnitelmien päivittämiseen.  Länsi-Suomessa avustusta myönnettiin tänä vuonna Kauhavan ja Teuvan kaupungeille. Lisäksi EAKR-rahoituksella on laadittu useita suunnitelmia viime vuosien aikoina. Ensimmäisellä suunnittelukaudella suojelusuunnitelmien laatimista esitettiin 27 pohjavesialueelle, joista vuoden 2012 loppuun mennessä oli toteutunut suunnitelmat kuuden kunnan alueelle. Valmistumassa on lisäksi useamman kunnan suunnitelmia.

Lisätietoja:

  • Hydrogeologi Antti Hakola, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 027 789
  • Vanhempi rakennusmestari Jorma Hintsa, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 027 800

Alueellista tietoa