- Elinkeinot
- Yritysrahoitus
- Yrityksen kehittämisavustus
- Maaseudun yritysrahoitus
- Toimintaympäristön kehittämisavustus
- Kuljetustuki
- Yritysrahoitusstrategiat ja -linjaukset
- Pk-yrityksen rahoitusneuvonta
- Yritystukien sähköinen asiointi
- Yrityksen perustaminen
- Yrityksen kehittäminen
- Yrityksen kansainvälistyminen
- Maaseutuelinkeinot
- Maatilojen tuotannon ohjaus, viljelijätuet ja valvonta
- Tuet
- Eläinperusteiset tuet
- Maidon tuet
- Pinta-alaperusteiset tuet
- Puutarhatuet
- Mehiläistalouden pesäkohtainen tuki
- Luonnonolojen tai eläinten aiheuttamat vahingot
- Tukien käytön ja tuotannon valvonta
- Maatilojen kehittäminen
- Maaseudun kehittäminen
- Porotalous ja luontaiselinkeinot
- Rahoitus
- Valvonta
- Porotiloja ja porotaloustiloja koskevat luovutusluvat
- Luontaiselinkeinotiloja koskevat luovutusluvat
- Koltta-asiat
- Kalatalous
- Elinkeinokalatalous
- Kaupallisen kalastamisen aloittaminen
- Kaupallisten kalastajien ja alusten rekisteröinti
- Kalastuskiintiöt
- Kaupallisen kalastuksen saalisseuranta
- Rahoitus
- Kalastusmatkailu
- Vesiviljelyrekisteri
- Kalavesien hoito
- Yleisen kalatalousedun valvonta
- Kalastuksen säätely
- Kalavesien kunnostus
- Kalojen ja rapujen istuttaminen
- Uhanalaisten kalakantojen suojelu ja hoito
- Vapaa-ajan kalastus
- Avustukset kalatalouden edistämiseen
- Kalastuskiellot ja rajoitukset
- Kalastuksen valvonta
- Kalastus Tenojoella
- Kalastus Tornionjoella
- Kalatalousalueet ja kalavesien omistus
- Kala- ja raputaudit
- Usein kysyttyä kalastuksesta
Pinta-alaperusteiset tuet
Pinta-alaperusteisien tukien tarkoitus on mm. tuotannon kannattavuuden ja jatkuvuuden turvaaminen sekä ympäristön suojeleminen.
ELY-keskukset hallinnoivat seuraavia tukia:
Ympäristösopimukset ja luonnonmukainen tuotanto
Ympäristösopimukset koostuvat maatalouden vesiensuojelua, maatalousluonnon monimuotoisuutta ja geneettistä monimuotoisuutta edistävistä erillisistä toimenpiteistä. Palauta sopimushakemus ELY-keskukseen päätukihaun yhteydessä. Sopimusten kesto on 5 vuotta.
Luonnonmukainen tuotanto edistää turvallisten orgaanisten lannoitusaineiden kierrätystä ja lisää kasvi- ja eläinlajien monimuotoisuutta sekä eläinten lajinmukaisempaa hoitoa. Luonnonmukaisen tuotannon sitoumusta haetaan ELY-keskuksesta.
Alueellista tietoa
Pinta-alaperusteiset tuet - Häme
Pientareet ja suojakaistat
Lannoitus ja kasvinsuojelu
Luonnonmukainen tuotanto - LUOMU
Luonnonmukaisen tuotannon valvonta
Ympäristösopimukset ja ei-tuotannollisten investointien tuki
Tietoa pinta-alaperusteisten tukien tukiehdoista löytyy Ruokaviraston verkkosivuilta. Tarkista sieltä ajantasaiset tukiehdot ja tutustu hakuoppaaseen.
Pientareet ja suojakaistat
Kevätkylvöjä tehdessäsi tarkista, että vesistöjen ja valtaojien varsilla on riittävät pientareet. Täydentävien ehtojen mukaan vesistöjen ja valtaojien varsille on jätettävä vähintään metrin levyinen piennar. Piennarvaatimus koskee kaikkia tiloja eikä ole riippuvainen siitä haetko ympäristökorvausta vai et. Piennarta ei saa muokata, lannoittaa eikä käsitellä kasvinsuojeluaineilla. Vaikeissa rikkakasvitapauksissa pesäketorjunta on mahdollista, mutta perusta uusi kasvusto heti olosuhteiden salliessa. Piennarvaatimus on vuodesta 2015 alkaen osa täydentäviä ehtoja. Mikäli mahdollisessa valvonnassa havaitaan puutteita pientareissa, siitä aiheutuvat tukimenetykset koskevat kaikkia EU:n suoraan tai osittain rahoittamia tukia. Näin ollen puute pientareissa vaikuttaa myös tilan eläintukiin, ei pelkästään peltotukiin. Siksi kannattaakin huolehtia siitä, että pientareet ovat kunnossa.
Mikäli olet sitoutunut ympäristökorvaukseen ja lohko rajoittuu vesistöön, tulee lohkon vesistöön rajoittuvalla reunalla olla keskimäärin vähintään 3 metriä leveä suojakaista. Ympäristökorvauksen suojakaistaa koskevista vaatimuksista löydät lisätietoja sitoumusehdoista tai Ruokaviraston verkkosivuilta kohdasta ympäristökorvaus.
Lannoitus ja kasvinsuojelu
Lannoituksessa uusi ympäristökorvaus on tuonut muutoksia sallittuihin lannoitustasoihin. Voimassaolevat lannoitustaulukot löydät ympäristökorvauksen sitoumusehtojen liitteistä. Karjanlantapoikkeusta voit soveltaa silloin kun lohkon ainoa fosforilannoitus on karjanlantaa, ei muuta fosforilannoitetta. Lannoituksessa voit käyttää vanhan ympäristötukikauden aikana otettuja viljavuustutkimuksia, mikäli ne ovat vielä voimassa. Kun otat uusia viljavuusnäytteitä, muista näytteenotossa uuden ympäristökorvauksen ehdot. Muutoksia aiempaan nähden on tullut pienien, alle 0,50 ha suuruisten peruslohkojen kohdalla.
Muistathan myös merkitä lohkokohtaisiin muistiinpanoihin käyttämäsi kasvinsuojeluaineet sekä pellolla tehdyt rikkakasvi- tai tuhoeläinhavainnot, joita olet torjumassa.
Myös niiden tilojen, jotka eivät ole sitoutuneet ympäristökorvauksen ehtoihin, tulee pitää kirjaa pellolla tehdyistä lannoitus- ja kasvinsuojelutapahtumista.
Pinta-alaperusteisiin tukiin liittyvissä asioissa lisätietoja antavat:
Luonnonmukainen tuotanto - LUOMU
Luonnonmukaista tuotantoa hallinnoi Ruokavirasto. Ruokavirasto vastaa luonnonmukaisen tuotannon ja kotieläintuotannon korvauksesta, sen tukiehdoista ja maksamisesta. Ruokavirasto vastaa myös luonnonmukaisen viljelytavan ja kotieläintuotannon ehdoista, ohjeistuksesta ja luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmästä.
Luonnonmukaiselle kasvi- tai kotieläintuotannolle maksetaan korvausta oman erillisen sitoumuksen perusteella. Luomusitoumuksen tekeminen ei edellytä ympäristösitoumuksen tekemistä. Sivun oikeassa laidassa olevasta linkistä pääset Ruokaviraston nettisivuille, missä löydät ajantasaiset tiedot luonnonmukaisen tuotannon korvauksesta ja siihen liittyvistä ehdoista.
Luomutuotannossa periaatteena on tuottaa tuotteita, joiden valmistusmenetelmät eivät ole haitallisia ympäristölle, eivätkä ihmisten, kasvien tai eläinten terveydelle ja hyvinvoinnille.
Luomuviljely edistää luonnonvarojen suojelua ja luonnon monimuotoisuutta. Luonnonmukaisessa viljelyssä kasviravitsemuksen ja -suojelun perustana on monivuotinen viljelykierto, jossa eri kasvilajit vuorottelevat. Syväjuuristen kasvien viljelyllä parannetaan maan viljavuutta ja estetään eroosiota. Viljelykasvien vuorottelulla ehkäistään kasvintuhoojien säilymistä ja lisääntymistä kasvustossa
Luonnonmukaisessa tuotannossa huomioidaan myös erityisesti eläinten hyvinvointiasiat ja eläinlajikohtaiset käyttäytymistarpeet. Perustana on luonnonmukaisella rehulla tapahtuva ruokinta, lisäksi erilaiset eläinten hoitoon liittyvät asiat esim. ulkoilu on merkittävä osa tuotantotapaa.
Luomuelintarvikkeita ovat luonnonmukaisesti tuotetuista maataloustuotteista jalostetut ja luonnonmukaisina markkinoitavat tuotteet. Luomuelintarvikkeiden valmistuksessa on rajoitettu mm. sallittujen lisäaineiden ja valmistuksen apuaineiden määrää vain välttämättömimpiin.
Luonnonmukaisen tuotannon valvonta
Kaikki luomutuotteita tuottavat tai valmistavat maatilat ja yritykset tarkastetaan vähintään kerran vuodessa.
Luonnonmukaisen tuotannon vaatimukset määritetään EU-lainsäädännössä. Suomessa Ruokavirasto ohjaa ja suunnittelee valvontaa sekä valvoo luomuelintarvikkeiden ja -rehujen valmistajia. Luomutilat kuuluvat ELY-keskusten valvontaan. Luomuvalvonta on siihen kuuluville toimijoille maksullista.
Luonnonmukaiseen tuotantotapaan viittaavien merkintöjen käyttäminen edellyttää toimijan liittymistä luomuvalvontajärjestelmään. Valvontajärjestelmään liittymistä haetaan ELY-keskuksesta (peltokasvi-, kasvihuone-, kotieläin- tai keruutuotanto tai alhainen jalostusaste) tai Evirasta (elintarvikkeet, rehut ja lisäysaineisto). Valvontaan hyväksytylle toimijalle myönnetään asiakirjaselvitys eli luomutodistus, jolla toimija voi todistaa kuuluvansa luomuvalvontaan. Se ei kuitenkaan takaa yksittäistä tuote-erää luonnonmukaisesti tuotetuksi. Valvontajärjestelmään hyväksytty toimija voi hakemuksen hyväksymisen jälkeen myydä tuottamiaan luonnonmukaisesti tuotettuja tuotteita luonnonmukaiseen tuotantotapaan viittaavin merkinnöin. Lisätietoja sekä yksityiskohtaiset tuotanto-ohjeet, tuotantoehdot sekä tarvittavat lupahakemukset löydät Ruokaviraston verkkosivuilta.
Luonnonmukaiseen tuotantoon liittyviä asioissa lisätietoja antavat:
Ympäristösopimukset ja ei-tuotannollisten investointien tuki
Ohjelmakaudella 2014-2020 voit tehdä ympäristösopimuksen koskien kosteikkojen perustamista ja hoitoa, tai maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maiseman hoitoa (perinnebiotoopit ja luonnonlaitumet). Mikäli kasvatat alkuperäisrotuja, voit hakea alkuperäisrotujen kasvattamista koskevaa sopimusta. Voit myös hakea kurki-, hanhi- ja joutsenpeltoja koskevaa sopimusta. Alkuperäiskasvien viljelysopimus on geenipankkitoimenpide ja sitä voivat hakea ne viljelijät, joiden viljelemä alkuperäiskasvilajike on hyväksytty Eviran ylläpitämään Suomen kansalliseen kasvilajikeluetteloon.
Mikäli täytät aktiiviviljelijän määritelmän, voit hakea kaikkia ympäristösopimuksia. Rekisteröidyt yhdistykset voivat hakea kosteikkojen hoitosopimusta tai maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maiseman hoitosopimusta. Vesilain mukaiset vesioikeudelliset yhteisöt voivat hakea kosteikonhoitosopimusta. Ympäristökorvaukseen sitoutuminen ei enää ole ehto sopimuksen hakemiselle. Sopimukset ovat viisivuotisia ja niitä haetaan suoraan ELY-keskuksesta. Tarkemmat sopimuskohtaiset esitteet, tukiehdot sekä hakemiseen liittyvät lomakkeet löydät Ruokaviraston verkkosivuilta. Mikäli olet kiinnostunut ympäristösopimuksista, voit ottaa yhteyttä Hämeen ELY-keskuksen asiantuntijoihin ja kysellä heiltä tarkempia lisätietoja. Maatalousluonnon monimuotoisuus- ja maiseman hoito -sopimuksia käsittelee Sari Björk, alkuperäisrotujen sopimusasioita hoitaa Mauno Isola. Sari Björk käsittelee lisäksi kosteikkosopimuksia sekä kurki-, hanhi- ja joutsenpeltosopimuksia.
- tarkastaja Sari Björk p. 0295 025 175
- tarkastaja Mauno Isola p. 0295 025 049
- Muokkauspäivä
- 14.10.2022
Päivitetty: 05.06.2024