Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Itä-Suomessa edellisvuotta vähemmän liikennekuolemia (Pohjois-Savon ELY-keskus)

Itä-Suomen liikenneturvallisuuskatsaus 2013

Itä-Suomessa liikenneonnettomuuksissa kuolleet vähenivät merkittävästi edellisvuodesta, ja niitä oli Liikenneturvan ennakkoarvion mukaan 29. Edellisvuonna liikennekuolemia oli 41. Pohjois-Savossa liikennekuolemia oli 16, Etelä-Savossa 7 ja Pohjois-Karjalassa 6.  Erityisesti Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon liikenteessä liikennekuolemia oli poikkeuksellisen vähän.

Tammi-marraskuun tietojen mukaan loukkaantuneiden määrä oli hieman nousussa Itä-Suomessa.  Pelastuslaitoksen tietojen mukaan vakavasti loukkaantuneita oli koko vuonna 104, kun edellisvuonna heitä oli 84.

Liikenneturvan arvion mukaan liikenneturvallisuus ei ole kohentunut Itä-Suomessa. Tällä hetkellä käytössä olevien tietojen  mukaan tilanne on säilynyt edellisvuoteen verrattuna vähintäänkin ennallaan. Liikennekuolemien määrät ovat niin pieniä, että niihin vaikuttaa satunnaisvaihtelu.

Itä-Suomen liikennemäärät nousivat 2,35 prosenttia vuonna 2013. Eniten liikenne lisääntyi itärajalla.

Tieliikenteessä kuolleet ja loukkaantuneet Itä-Suomessa

Kuolleet ajalta tammi-joulukuu

Loukkaantuneet ajalta tammi-marraskuu

Koko maan liikennekuolemat ennallaan

Liikenneturvan ennakkoarvion mukaan vuonna 2013 Suomen tieliikenteessä menehtyi 254 ihmistä. Nuorten liikennekuolemat vähenivät, kun taas iäkkäiden liikennekuolemia oli enemmän.

Vuonna 2013 tieliikennekuolemien määrä oli edellisvuoden tasolla. Vuosi 2012 oli sodanjälkeisen ajan turvallisin vuosi tieliikenteessä, jos turvallisuutta arvioidaan liikennekuolemien määrän perusteella.

Loukkaantumiset vähenivät vuoden 2013 tammi-marraskuun tietojen perusteella kuusi prosenttia. Vakavasti loukkaantuneita oli yhtä paljon kuin edellisvuonna. Pelastuslaitosten tietoon tuli yli 900 vakavasti loukkaantunutta.

Graafit liikenneonnettomuuksissa kuolleista ja loukkaantuneista maakunnittain sekä koko Itä-Suomessa ovat katsauksen liiteaineistossa.

Turvalaitteiden käyttö

Liikenneturvan tarkkailutietojen mukaan Itä-Suomessa käytetään turvavyötä muuta maata yleisemmin henkilöautojen etupenkillä. Itä-Suomessa 94 prosenttia autoilijoista käytti turvavyötä etupenkillä vuonna 2013.

Pyöräilykypärän käyttö pysyi ennallaan edellisvuoteen verrattuna, ja se vaihtelee maakunnittain.

Pyöräilykypärää käytettiin Pohjois-Savossa keskimääräisesti. Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa kypärän käyttö on tarkkailutietojen mukaan keskimääräistä vähäisempää. Liikenneturvan tarkkailupisteiden tietojen mukaan 32 prosenttia polkupyöräilijöistä käytti kypärää vuonna 2013.

Itä-Suomessa heijastinta käytetään keskimääräistä yleisemmin muualla paitsi Pohjois-Savossa Tarkkailupisteiden tietojen mukaan 62 prosenttia jalankulkijoista käyttää hämärän ja pimeän aikaan jotakin kiinteää tai roikkuvaa heijastinta Itä-Suomessa. Heijastimen käyttö vaihtelee erityisen paljon paikkakuntien ja tarkkailupisteiden välillä.

Turvavälineiden käyttöasteet maakunnittain on esitetty liitetaulukoissa katsauksen lopussa.

Liikenneympäristöön kohdistuvilla toimenpiteillä pyrittiin erityisesti ajonopeuksien hillitsemiseen ja kevyen liikenteen turvallisuuden paranemiseen.

Vuonna 2013 Itä-Suomessa toteutettiin perinteisiä liikenneympäristöä parantavia hankkeita, kuten kevyen liikenteen väyliä ja alikulkukäytäviä, ajonopeuksia alentavia hidasteita, lisättiin täristäviä keskiviivamerkintöjä sekä tehtiin tienvarsiraivauksia hirvionnettomuuksien riskialueilla. Näiden lisäksi pystytettiin ensimmäiset automaattivalvontakamerat taajamaan. Varkauteen rakennetuissa valvontapisteissä seurataan sekä ajonopeuksia että liikennevalojen noudattamista. Valvonnan toteuttivat yhteistyössä Pohjois-Savon ELY-keskus ja poliisi. Lisäksi ELY-keskus hankki neljä siirrettävää nopeudennäyttölaitetta, joita kierrätetään Itä-Suomen taajamissa ja niiden reuna-alueilla.

Talviajan kunnossapitoa tehostettiin raskaan liikenteen kaivoskuljetuksien käyttämillä seututeillä noin sadan kilometrin matkalla.

Mopot on tarkoitus siirtää ajoradalle kevyenliikenteen väyliltä pääsääntöisesti kaikilla teillä, missä nopeusrajoitus on korkeintaan 80 km/h. Muutossuunnitelmat on laadittu v. 2013 ja niiden mukaan mopoliikenne kielletään kevyen liikenteen väylillä noin 160 km:n pituudelta. Muutokset on tarkoitus toteuttaa vuoden 2014 aikana. Vuonna 2013 muutoksia on tehty Joensuun, Kuopion ja Siilinjärven alueella.

Ajonopeuksia hillittiin enimmin taajamien reuna-alueilla, joilla 80 km/h -rajoituksia alennettiin 60 tai 50 km:iin/h noin 34 kilometrin matkalla.

Ramppiliittymistä väärään suuntaan lähtemistä estämään tehtiin ajoratamerkinnät yli 40:lle rampille.

Kelin seurantaan ja säätilan ennustamisen varmentamiseen hankittiin 18 uutta kelikameraa ja rakennettiin yksi tiesääasema, joka toteutettiin valmistuneelle Savonlinnan ohitustielle.

Poliisin liikennevalvontaan käytetty aika väheni edelleen, mutta liikennerikosten määrä nousi

Poliisin nopeus- ja rattijuopumusvalvonta väheni hieman Itä-Suomessa vuonna 2013, mutta ajotapavalvontaa pystyttiin vastaavasti lisäämään. Kiinnijääneitä rattijuoppoja oli yhteensä 2 144 kpl, joista törkeitä rattijuoppoja 1 205. Vuonna 2012 rattijuopumustapauksia oli vastaavasti 2 236, joista törkeitä 1323 eli vähenemistä oli 118 tapausta. Kaikkiaan liikennerikoksia vuonna 2013 oli 40 748, kun vuonna 2012 niitä oli 35 191. Törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia tavattiin viime vuonna 451 ja vuonna 2012 vastaavasti 408. "Tavalliset" liikenneturvallisuuden vaarantamiset vähenivät 360 tapausta edellisvuodesta.  Näin ollen kehityksen suunta liikennerikosten osalta oli huolestuttavasti vakavampaan suuntaan.

Poliisin perinteisen nopeusvalvonnanmäärän vähenemistä kompensoi vastaavasti liikenneturvallisuuskeskuksen automaattivalvonnan tehostuminen. Kameratolppien tuottamat jutut lisääntyivät vajaat 30 % eli noin 52 300 jutusta noin 70000 juttuun johtuen kameroiden määrän ja käyttöajan lisääntymisen myötä.

Liikkuvan poliisin pääasiassa tekemä raskaan liikenteen valvonta väheni myös noin yhden henkilötyövuoden verran, jonka myötä raskaan liikenteen toimenpiteet vähenivät noin 20 %. Toimenpiteitä tehtiin lukumääräisesti noin 7 500 kpl. Raskaan liikenteen toimenpiteet sisältävät mm. ajoneuvopunnituksia, ajo- ja lepoaikatarkastuksia ja kuntotarkastuksia.

Vuonna 2012 aloitettua kuljetusrikollisuusprojektia jatkettiin edelleen vuonna 2013, jossa erityisesti huomio oli kiinnitetty harmaan talouden ja kuljetusrikollisuuden torjuntaan. Yksi henkilö oli lähes kokoaikaisesti tutkinnassa näiden juttujen kanssa. Maantiellä tapahtuvan kuljetusrikollisuusprojektin yhteydessä paljastettiin paljon myös muita kuin liikennerikoksia.

Itä-Suomen liikenneturvallisuustoimijan uusi toimintakausi käynnistyi

Itä-Suomen liikenneturvallisuustoimijan uusi kaksivuotinen toimintakausi alkoi keväällä 2013. Hankkeessa on mukana 33 Itä-Suomen kuntaa.

Kuntien liikenneturvallisuussuunnitelmat ovat lähes kaikissa kunnissa ajantasaisia. Kuntatasolla toimijatyössä panostettiinkin erityisesti suunnitelmien seurantaan ja kuntien liikenneturvallisuusryhmien toiminnan aktivointiin. Lisäksi toimija avusti yhdessä Liikenneturvan kanssa kuntia ns. näkymistempausten järjestämisessä. Näkymistempauksissa jaettiin pyörän valoja ja heijastimia työmatkaliikkujille useissa Itä-Suomen kunnissa.

Viisaan liikkumisen edistäminen nousi voimakkaasti liikenneturvallisuustyön rinnalle. Viisaalla liikkumisella tarkoitetaan turvallista, sujuvaa, ympäristöystävällistä ja taloudellista liikkumista. Eri seutukunnissa vuonna 2013 oli käynnissä erillisiä viisaan liikkumisen edistämishankkeita. Joensuussa toteutettiin paljon kävelyä ja pyöräilyä edistävää toimintaa ja Mikkelin seudulle puolestaan laadittiin viisaan liikkumisen suunnitelma. Myös muilla seuduilla on toiminta on käynnistymässä, esim. Varkaus-Pieksämäen seudulla kunnissa järjestettiin toukokuussa Pyörällä töihin –päivä kuntien yhteisenä kampanjana.

Itä-Suomen liikenneturvallisuustoimijan internetsivuilla (www.itatoimija.fi) ylläpidetään ajankohtaista materiaalia, kuntakohtaisia onnettomuustilastoja sekä koululiitu-karttoja. Toimijalle perustettiin lisäksi facebook-sivu, jossa aktivoidaan liikenneturvallisuuteen liittyvää keskustelua.

Liitteet

Lisätiedot

Pohjois-Savon ELY-keskus
Liikenneturvallisuusasiantuntija Kyllikki Komulainen, p. 0295 026 729

Liikenneturva
Aluepäällikkö Tuula Taskinen, p. 040 846 1422

Pohjois-Savon poliisilaitos
Ylikomisario Petri Pahkin, p. 0500 708 193

 


Alueellista tietoa