- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Uutiset 2021
Alueellista tietoa
Kansainväliseen etäkauppaan tuli jätehuollon tuottajavastuu – etämyyjä, näin hoidat uuden velvollisuuden
Myykö yrityksesi tuotteita etäkaupalla suoraan käyttäjille toiseen maahan? Onko tuotteiden joukossa esimerkiksi akkuja, paristoja, sähkö- ja elektroniikkalaitteita tai muita tuottajavastuun piiriin kuuluvia tuotteita? Jos vastasit kyllä, jatka lukemista – kerromme, mitä on jätehuollon tuottajavastuu ja kuinka hoidat sen etämyyjänä.
Tiettyjen tuotteiden valmistajilla, maahantuojilla ja pakkaajilla on ollut jo parin vuosikymmenen ajan velvollisuus järjestää tuotteidensa jätehuolto, kun ne poistetaan käytöstä. Tämä tuottajavastuu koskee seuraavia tuotteita:
- akut ja paristot
- autot
- pakkaukset (ml. kartonki, metalli, muovi, lasi, paperi, puu)
- paperi ja paperituotteet
- renkaat
- sähkö- ja elektroniikkalaitteet
Heinäkuussa 2021 voimaan tulleen jätelain uudistuksen myötä tuottajavastuu laajeni koskemaan etämyyjiä, jotka toimittavat tuottajavastuun alaisia tuotteita etäkaupalla suoraan käyttäjälle toiseen maahan.
Etämyyjällä tarkoitetaan toimijaa, joka myy tuotteita suoraan käyttäjälle esimerkiksi verkkokaupan välityksellä. Syksyn 2021 aikana tarkentuu, ketä toimijaa tuottajavastuu koskee yritysten välisessä B2B-etäkaupassa, kertoo johtava tuottajavastuuvalvoja Teemu Virtanen Pirkanmaan ELY-keskuksesta, joka valvoo, ohjaa ja tilastoi tuottajavastuun toteutumista koko maassa.
Suomeen sijoittuneen etämyyjän on hoidettava tuottajavastuu jokaisessa kohdevaltiossa kunkin maan lainsäädännön mukaisesti. Pirkanmaan ELY-keskus tekee muiden EU-jäsenvaltioiden kanssa yhteistyötä, jotta etämyyjät pystyvät hoitamaan tuottajavastuun eri EU-maissa.
Etämyyjän kannattaa seurata verkkosivujamme, mutta myös itse on hyvä olla aktiivinen ja hakea tietoa suoraan kohdemaiden viranomaisilta. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden etämyyjien on myös hyvä tietää, että toiseen EU-jäsenvaltioon nimetään edelleen kyseiseen valtioon sijoittunut valtuutettu edustaja, kuten tähänkin saakka.
Sama velvollisuus kaikissa EU-maissa
EU:n jätedirektiivi edellyttää, että tuottajavastuu koskee etämyyntiä koko Euroopan unionin alueella. Eurooppalaisten etämyyjien lisäksi tuottajavastuun hoitamista edellytetään EU:n ulkopuolisia toimijoita, jotka myyvät tuottajavastuun alaisia tuotteita EU-maihin, kuten Suomeen.
Suomalaisille valmistajille ja maahantuojille on hyvä uutinen, että kansainvälisen verkkokaupan kasvaessa ulkomaiset etämyyjät ovat jatkossa velvollisia osallistumaan tuotteidensa jätehuollon järjestämiseen ja kustannuksiin Suomessa, Teemu Virtanen huomauttaa.
Kaupan liitto on arvioinut, että suomalaiset ostivat ulkomailta vuonna 2020 etäkaupalla tuotteita 1,8 miljardilla eurolla. Yleisimmin suomalaiset ostavat etäkaupalla vaatteita sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Kaikkien etäkauppaostosten mukana tulee myös pakkauksia, ja ympäristöministeriö on arvioinut, että Suomeen tuli etäkaupan myötä noin 5 500 tonnia pakkausjätettä jo vuonna 2012.
Vuonna 2018 voimaan tullut jätedirektiivi edellyttää kaikkia EU:n jäsenmaita valvomaan etäkaupan tuottajavastuuta viimeistään vuonna 2023. Suomessa etämyyjän tuottajavastuu astui voimaan 18.7.2021, ja sen valvontaa ollaan käynnistämässä lähiaikoina.
Rajat ylittävä valvonta ei ole aivan yksinkertaista, ja uusien toimintamallien ja kansainvälisten viranomaisverkostojen luominen vie aikaa, arvioi Virtanen.
Ulkomaiset etämyyjät voivat hoitaa tuottajavastuun Suomessa liittymällä tuottajayhteisöön tai nimeämällä valtuutetun edustajan, joka hoitaa velvoitteet yrityksen puolesta. EU-jäsenvaltioihin sijoittuneet sähkö- ja elektroniikkalaitteiden etämyyjät nimeävät Suomeen aina valtuutetun edustajan.
Lue lisää
- Julkaisupäivä
- 14.10.2021