Navigeringsmeny
Tiedotteet 2014

Pressmeddelanden 2014

Pressmeddelanden 2014

Medborgare kan påverka planeringen av vattenvården och hanteringen av översvämningsrisker (NTM-centralen i Egentliga Finland)

Förbättring av vattnens status kräver effektivare åtgärder

Man måste få bukt med näringsbelastningen så att våra vattens status förbättrades. Största delen av sjöarna, älvarna och kustvattnen i Sydvästra Finland lider fortfarande av eutrofiering och deras status är som bäst måttlig. I utkastet till förvaltningsplan för Kumo älvs-Skärgårdshavets-Bottenhavets vattenförvaltningsområde, som publicerades den 1.10., finns en förteckning över metoder med hjälp av vilka man kan uppnå en god status hos yt- och grundvattnen före 2021.

Förslaget till förvaltningsplanen innehåller information om vattendragen i området, grundvattenförekomster, belastningen på dem och andra konsekvenser orsakade av människor, vattendragens ekologiska status, målen för vattenvården och nödvändiga vattenskydds- och vattenvårdsåtgärder. 

Man kan bekanta sig med ytvattnens ekologiska och kemiska tillstånd samt grundvattnens kemiska tillstånd på den nya karttjänsten för vattenvården på adressen http://paikkatieto.ymparisto.fi/vesikartta.

Åtgärder inom jordbruket har lyfts fram som viktiga skötselmetoder eftersom majoriteten av vattendragen i vår region ligger i områden med intensivt jordbruk.  Vattenskyddsåtgärder inom jordbruket borde effektiveras mer än förut och möjligheterna som miljöersättningssystemet medför borde utnyttjas effektivt.  I praktiken behövs det fler skyddszoner, fler åkrar med växttäcke vintertid och ordentlig bekämpning av erosion. För att uppnå en god status i våra vatten krävs det åtgärder förutom inom jordbruket också i glesbebyggelsen, inom skogsbruket, torvutvinningen, avloppsvattenhanteringen i samhällen och inom fiskodlingen. Dessutom bör man i området genomföra restaurerande åtgärder i vattnen.

Grundvattnens status har inte förbättrats

Grundvattnens status har inte förbättrats så som man önskat och vartefter det kommit mer uppföljningsinformation har man upptäckt ytterligare riskgrundvattenområden. Orsakerna till det dåliga kemiska tillståndet är bekämpningsmedel, lösningsmedel, tungmetaller och höga kloridhalter.

En central metod vid tryggandet av de grundvattentillgångarna är uppgörandet av skyddsplaner för grundvattenområden. Förnuftig planering av markanvändningen med beaktande av omständigheter i anslutning till skyddet av grundvatten har en viktig roll vid uppnåendet av god status. Andra åtgärder för att förbättra grundvattnens status är uppföljning av grundvattnens tillstånd, iståndsättningen av marktäktsområden och förorenad mark, byggande av grundvattenskydd samt effektivering av rådgivningen och övervakningen.

Översvämningsriskerna är verkliga

I Egentliga Finland och Satakunta är tre hanteringsplaner för översvämningsrisker under beredning: en för Kumo älvs avrinningsområde, en för Uskela ås avrinningsområde samt en för Åbo, Reso, Nådendals och Raumo kustområde. I dessa områden finns de mest betydande objekten som riskerar att översvämmas i Björneborg, Vittis, Salo, Åbo och Raumo. I planerna ges förslag på åtgärder med vilka man kan förebygga och minska skador till följd av översvämningar.

Man kan förebygga uppkomsten av översvämningsrisker i synnerhet genom planering av markanvändningen, det vill säga genom att beakta riskområdena när man väljer byggplats. Med beredskapsåtgärder, såsom översvämningskartor och översvämningsplaner samt information för medborgarna, kan man förbättra samhällens beredskap inför översvämningar. Också åtgärder som syftar till att effektivera verksamhet i översvämningsrisk- och översvämningssituationer, såsom reglering av vattendrag samt förebyggande av is- och kravisproppar, är av central vikt vid minskning av översvämningsrisker.

I alla planer föreslås också konkreta åtgärder för översvämningsskydd såsom kvarhållning av avrinningsvatten och skydd av enskilda fastigheter. För att uppnå målen för hanteringen av översvämningsriskerna i Kokemäenjokis vattendrag krävs det att stora översvämningsskyddsprojekt genomförs, att de befintliga fårorna i Björneborg muddras samt att Harjunpäänjokis nedre delar ställs i ordning och att omledningsfåran i Säpilä i Vittis och Kumo anläggs.

Responsen från allmänheten är viktig, för planerna är avsedda att särskilt tjäna ägarna av strandfastigheter. Lokalkännedom behövs för att man ska kunna fokusera åtgärderna för hantering av översvämningsrisker på rätt ställe.

Påverka vattenvården och planeringen av hantering av översvämningsrisker

NTM-centralen i Egentliga Finland ber om synpunkter på vattenförvaltningsplanen och planerna för hantering av översvämningsrisker. Hörandet om planförslagen har börjat idag den 1 oktober. Var och en som är intresserad av ämnet kan ge egna åsikter eller förslag. Hörandet pågår i ett halvt år fram till den 31 mars 2015. Därefter sammanställs kommentarerna och utnyttjas i de slutliga versionerna av planerna. Statsrådet godkänner vattenförvaltningsplanerna i slutet av 2015.

Man kan bekanta sig med förslaget till vattenförvaltningsplan på miljöförvaltningens webbplats: www.miljo.fi/vattenforvaltningsomrade/vastra/delta och planerna för hantering av översvämningsrisker i vår region på adressen:

Förslaget till vattenförvaltningsplan finns också till påseende i alla områdets kommuner (på kommunernas anslagstavlor) och planerna för hantering av översvämningsrisker finns till påseende i de kommuner vars områden de berör.
Respons kan ges till NTM-centralen till exempel på den elektroniska responsblanketten, per e-post eller per brev adresserat till NTM-centralens registratur. Man kan diskutera om planerna på webbtjänsten Dinasikt.fi på adressen dinasikt.fi.

Ytterligare information:

Vattenvård:
överinspektör Sanna Kipinä-Salokannel (0295 022 879, [email protected]) och
överinspektör Maria Mäkinen (grundvattnen 0295 022 913, [email protected])

Planering av hantering av översvämningsrisker:
äldre ingenjör Olli-Matti Verta (0295 022 961, [email protected])


Regional information