- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Alueellista tietoa
Metsänkäytössä on huomioitava luonnonsuojelu – akuutin ympäristövahingon sattuessa on soitettava hätäkeskukseen
Hukkajoen raakkutuho on lisännyt yhteydenottoja ELY-keskukseen. Kansalaiset ovat tiedustelleet monenlaisia luonnonsuojeluun, metsähakkuisiin ja mahdollisiin ympäristövahinkoihin liittyviä asioita.
Hakkuista on usein tehtävä metsänkäyttöilmoitus Suomen metsäkeskukselle viimeistään kymmenen päivää ennen hakkuiden aloittamista. Ilmoitus kannattaa kuitenkin tehdä hyvissä ajoin.
Joskus kyseisellä alueella tai sen läheisyydessä on luonnonsuojelulain perusteella suojeltuja luontoarvoja tai pohjavesialue. Tällöin Suomen metsäkeskus välittää metsänkäyttöilmoituksen paikalliseen ELY-keskukseen, joka valvoo luonnonsuojelulain noudattamista alueellaan.
ELY-keskus tarkistaa metsänkäyttöilmoituksen ja antaa tarvittaessa ilmoituksen jättäjälle neuvontaa siitä, miten suojellut luontoarvot, kuten raakut tai suurten petolintujen pesät, tulee kohteessa huomioida. Tiettyjen luontoarvojen kohdalla metsänkäyttöilmoituksen jättäjä saa automaattisesti vastauskirjeenä linkin ohjeistukseen, jossa esitellään keinoja turvata kyseinen luontoarvo luonnonsuojelulain vaatimalla tavalla. Joissain tapauksissa ELY-keskuksen kanssa voidaan myös keskustella mahdollisuudesta suojella alue.
Jos on syytä epäillä, että ELY-keskuksen antamasta neuvonnasta huolimatta ei toimita lain mukaisesti, ELY-keskus voi tarvittaessa ryhtyä pakkotoimiin luonnonsuojelulain rikkomusten välttämiseksi.
Ymparisto.fi-sivustolta löytyy tarkempaa tietoa eri lajien huomioimisesta metsänkäytössä.
Akuutin ympäristövahingon sattuessa on soitettava hätäkeskukseen
Viranomaiset toimivat yhteistyössä ympäristövahinkojen torjunnassa ja vahinkojen arvioinnissa.
Ympäristövahingoissa ja -onnettomuuksissa ensisijainen vastuu pelastustoimissa on kunkin alueen pelastuslaitoksella. Ympäristövahingon sattuessa on soitettava hätänumeroon 112. Kannattaa ottaa yhteyttä myös kunnan ympäristöviranomaiseen.
Jos tilanne ei vaadi välittömiä toimenpiteitä, mutta epäilet, että on tapahtunut ympäristörikos, ota yhteyttä alueesi poliisilaitokseen. Ilmoita asiasta lisäksi kunnan ympäristöviranomaiselle tai alueesi ELY-keskukseen.
ELY-keskukset selvittävät ympäristövahinkotilanteiden syitä, arvioivat ympäristövahinkojen vaikutuksia ja tarvittavia jälkitoimia sekä osallistuvat ennaltaehkäisevään työhön. ELY-keskusten yhteystiedot löydät alta.
Lue lisää:
Metsänkäyttöilmoitukset luonnonsuojelulailla turvattujen arvojen läheisyydessä (ymparisto.fi)
Lajien huomioiminen metsätaloudessa (ymparisto.fi)
Metsänkäyttöilmoitus (Metsäkeskus, metsakeskus.fi)
Ota yhteyttä:
- Julkaisupäivä
- 4.9.2024