- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Alueellista tietoa
Missä päin oltiin tyytyväisimpiä maanteiden talvihoitoon? Entä missä puolestaan parannettiin eniten?
Väylävirasto selvitti jälleen tienkäyttäjätyytyväisyystutkimuksen avulla, missä päin Suomea olivat tyytyväisimmät tienkäyttäjät viime talven aikana sekä missä tienkäyttäjien tyytyväisyys parantui eniten. Tutkimus antaa arvokasta tietoa niin urakoitsijoille kuin myös Väylävirastolle, mahdollistaen toiminnan kehittämisen. Laajempi tutkimusraportti talven tutkimuksen tuloksista julkaistaan vielä myöhemmin toukokuussa.
Väylävirasto asettaa maanteiden talvihoidolle tietyn palvelutason, jonka toteutumisesta vastaa ELY-keskusten liikenne- ja infrastruktuuri –vastuualueet teiden kunnossapidon tilaajina. Maanteiden hoitourakat kilpailutetaan alueellisesta tienpidosta vastaavien ELY-liikennevastuualueiden toimesta laatuvaatimuksilla. Urakoita on 79 ja niistä vastaa palveluntuottajat yleensä noin viisivuotisen sopimuskauden ajan.
Väylävirasto selvittää vuosittain tienkäyttäjätyytyväisyystutkimuksen perusteella tienkäyttäjien palvelussa parhaiten onnistuneet ja asiakastyytyväisyydessä eniten parantaneet maanteiden hoitourakat talven aikana. Tuloksia hyödynnetään toiminnan kehittämisessä ja urakoiden kannustimissa.
Urakoitsijoilla mahdollisuus vaikuttaa tienkäyttäjien tyytyväisyyteen
Urakoitsijat voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa monin eri tavoin asiakkaiden tyytyväisyyteen Esimerkiksi työkoneiden- ja laitteiden valinnalla, henkilöstöllä ja työskentelytavoilla urakoitsijoilla on mahdollisuus vaikuttaa työssään onnistumiseen. Lisäksi ennakoimalla sääolosuhteita, ajoittamalla työt oikea-aikaisesti ja hyödyntämällä aluetuntemusta voivat urakoitsijat optimoida työssään onnistuminen.
Maanteiden talvihoito kattaa monenlaisia tehtäviä, kuten lumenpoiston, liukkauden torjunnan ja polanteiden tasaamisen. Kaikki hoitourakat eivät kuitenkaan ole samanlaisia, vaan niissä on eroja liittyen esimerkiksi liikennemäärään ja ympäristöön. Hoitourakat jaetaankin kolmeen eri kategoriaan: erittäin vaativiin urakoihin, vaativiin urakoihin ja perusurakoihin.
Tienkäyttäjät olivat tällä kertaa tyytyväisimpiä talvihoitoon seuraavien urakoiden alueilla:
Erittäin vaativissa hoitourakoissa tyytyväisimpiä oltiin Oulussa (Destia). Vaativissa urakoissa sen sijaan tyytyväisimpiä oltiin Mäntsälässä (Työyhteenliittymä Yli-Hyrylä MHU) ja Kuopiossa (Savon Kuljetus Oy). Perusurakoissa tyytyväisimpiä oltiin Iissä (Destia), toisiksi tyytyväisimpiä Ivalossa (Destia) ja kolmanneksi tyytyväisimpiä Vetelissä (YIT).
Tienkäyttäjien tyytyväisyys oli parantunut eniten seuraavissa urakoissa:
Erittäin vaativissa urakoissa tienkäyttäjien tyytyväisyys oli parantunut eniten Oulussa (Destia), vaativissa puolestaan Kemissä (Terranor Oy) ja Mäntsälässä (Työyhteenliittymä Yli-Hyrylä MHU). Perusurakoissa eniten tyytyväisyys oli parantunut Iissä (Destia), toisiksi eniten Pellossa (YIT) ja kolmanneksi eniten Pudasjärvellä (YIT).
Maanteiden hoidon urakkamallin painopisteet
Maanteiden hoidon urakkamallissa on pyritty kustannustehokkuuden lisäksi korostamaan tienkäyttäjien saamaa palvelutasoa, tilaajan ja palveluntuottajan yhteistyötä sekä tuomaan joustoa vaihtelevien vuosien hoidon tarpeisiin siten, että myös pitkinä ja runsaslumisina talvina pystytään takaamaan tienkäyttäjille turvallinen liikkuminen päivittäin.
Lue lisää
- Julkaisupäivä
- 15.5.2024