Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Paltamon Teerivaaran tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointi on päättynyt (Kainuun ELY-keskus)

UPM Kymmene Oyj:n osaomistama Otsotuuli Oy suunnittelee tuulivoimapuistoa Paltamon Teerivaaralle. Hankealue sijaitsee Oulujärven ja Kivesjärven välimaastossa, ja alueelta on noin 30 kilometrin matka Kajaanin, Paltamon ja Vaalan keskustoihin. Kainuun ELY-keskus on antanut lausuntonsa Otsotuulen teettämästä ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA-menettely) on nyt päättynyt.

Suunnitteilla olevalle tuulivoimapuistolle on arvioitu kolme hankevaihtoehtoa eli vaihtoehdot 0, 1 ja 2. Nollavaihtoehdossa tuulivoimapuistoa ei tule. Vaihtoehdossa 1 hankealueelle tulisi korkeintaan 22 tuulimyllyä, joiden roottorien navat olisivat korkeintaan 120 metrin korkeudella maanpinnasta. Vaihtoehdossa 2 tuulimyllyjä olisi korkeintaan 17, ja niiden napakorkeus olisi korkeintaan 140 metriä. Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus, eli ylin korkeus johon lavat yltävät, olisi vastaavasti 180–205 metriä.

YVA-selostus on ollut nähtävillä mielipiteiden ja lausuntojen esittämistä varten 19.3.–30.4.2014. Kaikille avoin yleisötilaisuus pidettiin Paltamossa 2.4.2014. Kainuun ELY-keskukselle toimitettiin arviointiohjelmasta 11 lausuntoa, neljä erillistä mielipidettä ja lisäksi yksi kannanotto, jossa on 98 allekirjoitusta yksityisiltä henkilöiltä.

Kainuun ELY-keskus katsoo, että hanke, sen lähtökohdat, tarkoitus ja sijainti on kuvattu arviointiselostuksessa selkeästi ja riittävän laajasti. Hankealueen kiinteä ja loma-asutus ja alueen muu maankäyttö sekä niihin kohdistuvat vaikutukset on kuvattu kattavasti. Paltamon kunta on käynnistänyt osayleiskaavan laadinnan tuulipuistoalueelle. Arviointiselostus, Kainuun ELY-keskuksen lausunto sekä saatu palaute antavat hyvän tausta-aineiston osayleiskaavan laadinnalle.

Teerivaaran tuulipuistohanke ei muuta lähialueen asutus- tai yhdyskuntarakennetta nykyisestä, mutta rajoittaa lähialueiden lomarakentamista. Hankealueen lounaispuolella on Oulujärven Kuuskanlahti ja koillispuolella Kivesjärven Alanteenlahti, joiden rannoilla on runsaasti loma-asutusta. Meluvaikutus kohdistuu 31–35 yksityiseen tilaan. Hankkeessa on varmistettava riittävät suojaetäisyydet yksittäisten voimaloiden ja pysyvässä tai loma-asumiskäytössä olevien kiinteistöjen välillä ja kriittisimmät voimalapaikat tulee poistaa.

Oulujärven avarissa vesimaisemissa tuulivoimalat ovat uusi maisemaelementti, jonka hyväksyttävyys riippuu ihmisten omista kokemuksista. Arviointiselostuksen mukaan haitallisia maisemavaikutuksia on Oulujärven lisäksi paikoin myös muidenkin lähijärvien ranta-asutukselle. Maisemahaittoja voidaan näillä alueilla välttää vain voimaloiden sijainnin ohjauksella.

Linnuista hankkeen arvioidaan vaikuttavan eniten sääksiin, joilla on hankealueen välittömässä läheisyydessä kaksi pesää. Toisen pesän sääksille riski törmäykselle tuulimyllyihin arvioidaan pieneksi, koska saalistuslennot suuntautuvat pääasiassa hankealueelta poispäin, mutta toisella pesäpaikalla törmäysriski on suurempi.

Tuulivoimala voi aiheuttaa lähiympäristöönsä häiritsevää varjon vilkuntaa, kun auringon säteet osuvat tuulimyllyn pyöriviin lapoihin. Hankevaihtoehto 1:ssä vuotuinen vilkunnan määrä jää kaikilla asuinkiinteistöillä alle kahdeksaan tuntiin. Vaihtoehto 2:ssa kahdeksan tunnin vuosiraja ylittyy kahdella kiinteistöllä. Vilkuntahaittoja voidaan tarvittaessa lieventää pysäyttämällä voimalat väliaikaisesti. Parempi on kuitenkin siirtää tai poistaa välkehaittoja aiheuttavat voimalapaikat ennen hankkeen toteuttamista.

Tuulipuistohankkeen vaikutuksia ihmisten elinoloihin, viihtyvyyteen  ja alueen virkistyskäyttöön on kartoitettu kyselytutkimuksella. Kyselytutkimus osoittaa selkeästi, että alle kahden kilometrin etäisyydellä hankealueesta asuvat suhtautuvat kriittisesti tuulipuiston rakentamiseen. Palautteen mukaan kysely ei ole tavoittanut kaikkia alueen kiinteistönomistajia, joten kyselyn uusimista on syytä harkita osayleiskaavatyön yhteydessä. Asukasinformaatioon ja vuorovaikutteisuuteen on osayleiskaavatyössä kiinnitettävä erityistä huomiota.

Otsotuuli Oy on kertonut olevansa valmis vähentämään tuulivoimaloita hankealueelta niin, että asuinkiinteistöille aiheutuvia meluhaittoja voidaan vähentää ja sääksen pesimäpaikkojen suojelu voidaan huomioida. Kainuun ELY-keskus pitää voimalapaikkojen vähentämistä tarpeellisena ja edellyttää, että hankkeen muutossuunnitelmat saatetaan mahdollisimman pian Paltamon kunnan tietoon käytettäväksi Teerivaaran osayleiskaavan laadinnassa.

Kainuun ELY-keskuksen lausunto ja Teerivaaran tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus ovat nähtävänä 25.6.2014 alkaen internetissä ja yhden kuukauden ajan virka-aikana Paltamon ja Vaalan kuntien virastoissa ja kirjastoissa.

Linkki: Teerivaaran tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointi (ymparisto.fi)

Lisätietoja: Kainuun ELY-keskus,
ylitarkastaja Unto Ritvanen, p. 029 502 3895


Alueellista tietoa