- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Pienikin öljyvuoto voi aiheuttaa paljon haittoja (Pohjalaismaakunnat)
Pieneltä vaikuttava öljy- tai kemikaalivuoto voi olla hyvin merkittävä haitan aiheuttaja erityisesti pohjavesialueilla. Vahingoista tulee ilmoittaa ensisijaisesti suoraan hätäkeskukseen. Epäillyistä vahingoista voi olla yhteydessä myös kuntien ympäristönsuojelusta vastaavaan viranomaiseen tai ELY-keskukseen. Ilmoitus voidaan tehdä myös nimettömästi.
Öljysäiliöt kannattaa tarkastuttaa säännöllisesti ja huomioida myös putkistot lämpökeskuksiin. Erityisesti maanalaiset polttoöljysäiliöt ovat tulleet tiensä päähän ja aiheuttavat kasvavassa määrin maaperän pilaantumista. Esimerkiksi vuotava paluuputki voi aiheuttaa koko rakennuksen alapuolisen maaperän pilaantumisen ja rakennus voi muuttua asuinkelvottomaksi. Kaikesta tarpeettomasta öljy- ja kemikaalituotteiden varastoinnista pohjavesialueilla tulisi luopua ja toimittaa vanhat öljyastiat ja säiliöt jätehuoltoon.
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen valvojat havaitsivat tällä viikolla rutiinikäynnin yhteydessä Kauhajoella vuosia sitten päättyneeseen maa-ainesten ottamistoimintaan liittyneen varastorakennuksen sokkelissa öljyä. Varastossa oli säilytetty polttoaineita ja ilmeisesti myös muita öljypohjaisia tuotteita. Polttoöljyä oli valunut varaston betonilattialle ja sen läpi edelleen maaperään. Valvojat ilmoittivat asiasta pelastuslaitokselle, joka vastaa öljyvahinkojen käytännön torjuntatoimenpiteistä. Alueella ei ole pohjavedenottamoa eikä öljyvahinko aiheuta vaaraa ihmisille.
Ilmoita öljyvahingosta
Tärkeintä on toimia mahdollisimman nopeasti, kun öljy- tai kemikaalivuoto havaitaan. Ensimmäinen toimenpide on tehdä ilmoitus hätäkeskukseen, jolloin paikalle saadaan pelastuslaitos tekemään ensitoimenpiteet vahingon leviämisen estämiseksi. Kun vahingon leviäminen on estetty, pelastuslaitos yleensä siirtää vahingon jälkitorjunnan kunnalle. Jälkitorjunta hoidetaan kunnan, vahingon aiheuttajan, ELY-keskuksen ja mahdollisesti vakuutusyhtiön ja pilaantuneisiin maa-alueisiin ja pohjaveteen erikoistuneen konsultin yhteistyöllä. Näin toimittaessa kustannukset jäävät yleensä huomattavasti pienemmiksi kuin tapauksissa, joissa ilmoitus hätäkeskukseen jätetään tekemättä. Jos vahinko on aiheutettu tahallaan tai on toimittu huolimattomasti ja lisäksi pyritty salaamaan vahinko, johtaa tämä myös poliisitutkintaan.
Valvonnalla varmistetaan pohjaveden suojelu
Ympäristönsuojelulaki suojelee maaperää ja pohjavettä ja lähtökohtana on, että aiheuttaja maksaa kunnostuksesta aiheutuneet kulut. Pienialaisessa maaperään päätyneessä öljyvahingossa kyse on pienistä kustannuksista, mutta isoissa pitkään jatkuneissa vuodoissa kunnostamiskustannukset voivat olla kymmeniä tai jopa satoja tuhansia euroja. Pohjaveden pilaantuessa voi käydä myös niin, että kunnostus muuttuu pysyväksi suojapumppaukseksi, jolla estetään pohjaveteen päätyneen haitta-aineen leviäminen.
Valvontakäyntien yhteydessä ELY-keskuksen asiantuntijat seuraavat myös kuntien valvomien maa-aineslupien lupaehtojen toteutumista erityisesti pohjaveden suojelun näkökulmasta. ELY-keskuksen asiantuntijoita kiinnostaa erityisesti minkälaisessa kunnossa olevalla kalustolla maa-ainesta otetaan, miten tankkaus ja muu tukitoiminta on järjestetty sekä miten alueet jälkihoidetaan lupien päättymisen jälkeen. Ongelmia aiheuttaa monesti alueiden puutteellinen jälkihoito ja esimerkiksi vesilain vastainen pohjaveden alentaminen. Lisäksi maa-ainesten ottoalueilla usein varastoidaan lupien päättymisen jälkeen erilaisia jätteitä ja maa-aineskasoja, jotka voivat aiheuttaa huomattavaa pohjaveden pilaantumisriskiä.
Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:
Pohjavesialueista:
- Vesihuoltoryhmän päällikkö Antti Hakola, puh. 0295 027 789
Pilaantuneista maa-alueista ja pohjavedestä:
- Pilaantuneiden maa-alueiden kunnostusvastaava, geologi Ilkka Närhi, puh. 0295 028 022
- Julkaisupäivä
- 5.10.2017