- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2013
Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.
Pohjois-Savon ELY-keskukselta kaksi lausuntoa Talvivaaran ympäristölupa-asioissa (Pohjois-Savon ELY-keskus)
Pohjois-Savon ELY-keskus on antanut ympäristölupaviranomaisena toimivalle Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle lausunnot kahdesta Talvivaaran kaivososakeyhtiötä koskevasta ympäristö- ja vesitalouslupahakemuksesta. Molemmat lausunnot liittyvät aluehallintovirastossa parhaillaan käsiteltävänä oleviin lupahakemuksiin.
Asia 1: Kiinteästä purkuvesikiintiöstä luopuminen
Talvivaaran kaivososakeyhtiö on hakemuksessaan esittänyt kiinteästä purkuvesikiintiöstä luopumista, mikä mahdollistaisi sateisina vuosina nykyistä suuremman vesimäärän johtamisen vesistöihin. Haitallisten aineiden kilo- tai tonnimääräisillä raja-arvoilla vahvistettaisiin, ettei kuormitus kohoa ympäristön kannalta haitallisen suureksi.
Pohjois-Savon ELY-keskus toteaa lausunnossaan, että vedenjohtamistavan muuttaminen edellyttäisi useita muutoksia kaivoksen vesienkäsittelyyn. Ensisijainen edellytys on kaivoksen vedenkäytön minimointi sekä erillisen keruu- ja käsittelyjärjestelmän rakentaminen alhaisten metalli- ja sulfaattipitoisuuksien vesille. Lisäksi metallien talteenottolaitoksen ja bioliuotuksen tulisi toimia suljetussa kierrossa. Tämän lisäksi johdettavan vesimäärän tulisi noudattaa Kivijoen valuma-alueen ajankohdan normaalia hydrologista vaihtelua ollen korkeintaan 7 % Kivijoen senhetkisestä virtaamasta. Virtaamapiikkejä on vältettävä jotta vesistöjen pohjalle kertyneet sakat eivät lähde liikkeelle. Vesistöön johdettavia vesimääriä on mitattava jatkuvatoimisesti, samoin veden pH-, sähkönjohtavuus- ja sameusarvoja. Lisäksi vesistöön johdettavan veden laatumittauksia tulee tehdä kaivoksen oman tarkkailun lisäksi myös tarkemmilla analyysimenetelmillä, säännöllisin väliajoin ja aina kun automaattisen mittauksen tulokset antavat aihetta.
Edellä mainittujen ehtojen täyttyessä Pohjois-Savon ELY-keskus pitää alapuolisten vesien sietokyvyn kannalta mahdollisena johtaa purkuvettä suurempina määrinä ja samalla laimeampina pitoisuuksina mikäli kokonaiskuormitus ei lisäänny. Pohjois-Savon ELY-keskuksen aiempaan lausuntoon sisältyi jo esitys eri jätevesiparametrien luparajoiksi pitoisuuksina ja näiden pitoisuuksien mukaisina myös kokonaiskuormituksen päästörajat tulisi asettaa.
Lisäksi Pohjois-Savon ELY-keskus korostaa, että tapahtuneiden kipsiallasvuotojen seurauksena Talvivaaran kuormitustilanne ja jätevesien käsittely on olennaisesti huonontunut. Luvan myöntämisen edellytyksiä arvioitaessa olisi otettava huomioon erityisesti seuraavat seikat:
- Ympäristön kannalta ei ole kestävä ratkaisu, että Kortelammen pato rajaa jälkikäsittelyaltaan ja samalla toimii turvapatona. Alueelle kertyy myös suuret määrät metallisakkaa, jolle tulee järjestää asianmukainen varastointi/käsittely.
- Kipsisakka-altaan vuotojen vaikutus tulee ottaa kokonaiskuormituksen laskennassa ja vaikutusalueen vesistöjen sietokyvyn arvioinnissa huomioon.
- Tapahtuneiden kipsiallasonnettomuuksien aiheuttama huomattava lisäkuormitus on välttämätöntä ottaa huomioon erityisesti Vuoksen purkusuunnassa, jossa laimentumisolosuhteet ovat merkittävästi heikommat kuin pohjoisella purkusuunnalla ja kuormituksen vaikutusalue on näin ollen olennaisesti laajempi. Myös tarkkailuvelvoitteiden tulee laajentua sekä alueellisesti että sisällöllisesti vesistökuormituksen ja sen riskin kasvaessa.
Asia 2: Ylimääräisten vesien tilapäinen varastointi, puhdistaminen ja mahdollinen juoksutus Oulunjoen ja Vuoksen vesistöihin
Ympäristölupaviranomainen on pyytänyt Pohjois-Savon ELY-keskukselta lausuntoa Talvivaaran kaivosalueella olevien ylimääräisten vesien tilapäisestä varastoinnista, puhdistamisesta ja mahdollisesta johtamisesta Oulunjoen ja Vuoksen vesistöihin.
Tämän ns. lisäjuoksutusasian osalta Pohjois-Savon ELY-keskus toteaa, että juoksutusten lisäämisessä Vuoksen vesistöön on suhtauduttava alapuolisten vesistöjen jo aikaisemmin heikentyneet tilan vuoksi pidättyvästi. Lisäjuoksutuksia voidaan tehdä vain siinä määrin kun tämä on ehdottoman pakollista laajemman pato- ja ympäristöonnettomuuden ehkäisemiseksi. Muutoinkin kaivosta koskevissa ympäristölupapäätöksissä tulee näissä olosuhteissa tehdä vain pakolliset minimiratkaisut. Ympäristö- ja vesitalousluvan kokonaistarkastukseen tulee edetä vasta sen jälkeen, kun kaivosyhtiö on esittänyt toimintaansa koskevan kattavan vesienhallintasuunnitelman.
- Julkaisupäivä
- 10.4.2013