Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Reaaliaikaista kohdennettua vesien seurantaa ja näytteenottoa

Vuonna 2016 perustettu Geovisor Oy tarjoaa konsultointi- ja tutkimuspalveluita maa- ja kalliorakentamisen, malminetsinnän, kaivostoiminnan tarpeisiin. Yrityksen toimitusjohtajan Pekka Kantian mukaan käytännössä tämä tarkoittaa laaja-alaista palvelutuotantoa ja tiedon tuottamista asiakkaiden päätöksenteon tueksi.

– Geovisor astuu mukaan kuvaan silloin, kun asiakas tarvitsee lisätietoa hallinnoimansa kohteen maanalaisista ominaisuuksista. Kohteen lisätiedon tarpeet voivat liittyä esimerkiksi malmipotentiaaliin, rakentamiskelpoisuuteen tai kuten tässä kyseisessä tapauksessa pohjavesiin. Mitta- ja seurantalaitteet ovat työkalujamme ja lopputuote on tieto, kirjaimia ja numeroita raportilla. Haluamme olla mahdollistamassa tiedolla johtamista, Kantia toteaa.

"Tarpeet asiakkailta, ratkaisut meiltä"

Viime aikoina Geovisor on keskittynyt muun toiminnan ohessa vesienseuranta- ja näytteenottolaitteiston prototyypin tuotekehitykseen. Reaaliaikaista pohjavesiin liittyvää tietoa tuottavalla kalustolla voidaan havaita muutoksia ympäristön tilassa, sekä kohdentaa näytteenotto halutulla tavalla. Tavoitteena on, että mikään muutos ei jää huomaamatta ja tarvittaessa muutoksiin reagoidaan oikea-aikaisesti sekä oikein toimenpitein. Näin voidaan minimoida tai välttää ympäristön kannalta epäsuotuisia tapahtumia. Laitteiston prototyyppi on vielä kehitysvaiheessa, mutta jatko näyttää lupaavalta.

Kantian mukaan isossa kuvassa on kyse laitekokonaisuudesta sekä sen mahdollistamasta toimintamallista, jolla pyritään ratkaisemaan asiakkaan hydrologisia seuranta- ja tutkimustarpeita liittyen pohja- ja kalliopohjavesiin. Kehitteillä olevan prototyypin avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata pohjavesissä tapahtuvia muutoksia, sekä myös seurannan ohjaamana ottaa kohdennettuja vesinäytteitä.

– Asiakaskunnassamme tunnistettu tarve jalostui ratkaisukeskeisessä ajattelussamme ideaksi. Muutenkin toiminnassamme haluamme ratkaista asiakkaiden kohtaamia haasteita ja siksi asiakkaita kuunnellaankin herkällä korvalla. Kun havaitsemme osaamisalueeseemme liittyvän haasteen tai kehitystarpeen, niin meidän tehtävä on löytää siihen ratkaisu, Kantia kertoo.

Asiakaskunnassa havaitun tarpeen perusteella lähdettiin kehittämään tämäkin prototyyppi. Prototyypin avulla pyritään vastaamaan alati kasvavaan hydrologisten palveluiden kysyntään.

– Tarve asiakkaalta, idea ja ratkaisu meiltä, tämä on palvelutoimintaa, Kantia tiivistää.

EAKR-rahoituksen saamisella oli suuri merkitys kehitteillä olevan prototyypin kannalta.

– Tämän mittakaavan laitekehitysprojekteja meillä ei ole aiemmin ollut. Laitekehitystä on toki tehty, mutta huomattavasti pienemmässä mittakaavassa ja palvelemaan yksittäisiä asiakkaita tai omaa tarvetta.  Kyseessä on ensimmäinen laaja hankemuotoon rakennettu kehitysprojektimme, Kantia toteaa.

ELY-keskuksen myöntämä tuki oli merkittävä askel päätöksessä lähteä investoimaan kehitykseen myös merkittävä määrä omaa rahaa ja työpanosta.

– Lähtökohtaisesti emme ole ihan varmoja olisiko kehitysprojekti toteutunut nykyisessä laajuudessaan ja tällä aikataululla ilman että ELY-keskus olisi lähtenyt tukemaan meitä. Tukipäätös toimi myös lisäkannustimena, Kantia pohtii. 

Ympäristöturvallisuuden merkityksestä

Ympäristöturvallisuus ja ympäristötietoisuus ovat olleet avainasemassa ideaa ja tuotekehitysprojektia muotoiltaessa. Edellä mainitut aspektit antavat kehityshakkeelle syvemmän merkityksen ja kannustavat kehitystyössä eteenpäin. Kantian mukaan eri toimijoiden vastuullisuus näkyy tiedonhankintana ja siihen reagointina. Toimijat haluavat tietää ja ymmärtää vaikutuksensa, yleensä jo ennakkoon. Tähän pyritään vastaamaan. Ympäristöasioissa vedet ovat erittäin oleellinen kokonaisuus ja niiden merkitys kasvaa tietoisuuden lisääntyessä.

–On pyrittävä siihen, että kun aloitetaan mikä tahansa pohjavesivaikutteinen teollinen toiminta, ymmärretään ja tunnetaan hydrologiset olo- ja vuorovaikutussuhteet oikein, Kantia toteaa.

Kehitteillä oleva seuranta- ja näytteenottolaitteisto mahdollistaa taustatiedon keruun ohella nopean reagoimisen mahdollisiin muutoksiin pohjavesissä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tietoa tapahtuvista muutoksista tuotetaan ja analysoidaan reaaliajassa. Jos jokin vesien tilaan asetettu raja ylittyy, laukeaa hälytys ja oikeat henkilöt saavat tiedon ja voivat reagoida heti. Menettelymallin tavoitteena on parantaa toiminnan ympäristöturvallisuutta sekä estää tai vähintäkin minimoida mahdolliset haitalliset vaikutukset. 

Kantia arvioi, että kysyntää kehitteillä olevalle vesienseuranta- ja näytteenottolaitteistolle löytyy sillä, hydrologiaan ja vesitalouteen liittyvä tietämys, sekä reaaliaikainen ympäristön seuranta ovat kasvava trendi.

"Kotiläksyt kannattaa tehdä huolella"

Ensin oli havaitun tarpeen pohjalle syntynyt idea prototyypistä ja sen mahdollistamasta toimintamallista. Tämän jälkeen idean kanssa sparrattiin ja lopulta ajatus hahmottui paperille. Kantian mukaan siirtyminen paperilta reaalimaailmaan muuttaakin sitten kaiken. Ajatuksissa ja paperillakin kaikki toimii, mutta kehitystyö onkin vasta aluillaan. Matkan varrella ideaa, suunnitelmia ja prototyyppiä muokattiinkin siten, että lopputulos olisi entistäkin parempi.

–Olisi hölmöä toteuttaa hanke täysin kuten se alun perin muotoiltiin, varsinkin kun hankeaikana selviää, että se voidaan toteuttaa vieläkin paremmin, Kantia toteaa.

Hankeaikaa on jäljellä vuoden loppuun ja projektin loppu siis häämöttää. Viimeisten kenttätestien ja loppuhionnan jälkeen ollaan valmiita avaamaan kehitettyä laitteistoa ja ehdotettavaa toimintamallia myös potentiaalisten asiakkaiden suuntaan. Tämä voisi tapahtua jo loppuvuoden aikana.

– Vinkkinä kaikille niille, jotka empivät rahoituksen hakemista omalle idealleen on, että kotiläksyt kannattaa tehdä huolella. Tällöin idean esittäminen potentiaalisille rahoittajille on helpompaa ja viestisi menee perille. On myös tärkeää ymmärtää oman ideansa merkityksellisyys laajemmassa mittakaavassa ja korostaa sitä. Löydä oikea henkilö kuuntelemaan ja ole valmis perustelemaan sekä keskustelemaan. Tämän jälkeen rahoittajalla onkin sitten riittävät tiedot arvioida, että onko ideaasi syytä rahoittaa, Kantia kertoo.

Vesienseuranta- ja näytteenottolaitteiston prototyypin matka ideasta, suunnittelupöydän, valmistuksen ja testauksen kautta valmiiksi tuotteeksi on hyvä esimerkki matkasta, jossa polun jokainen vaihe on vaikuttanut lopputulokseen. 

Kuvat: Geovisor Oy

Teksti: Johan-Eerik Kukko