Tavoitteemme on auttaa maaseudun toimijoita, asukkaita ja yrittäjiä tekemään maaseudusta entistä parempi paikka asua, elää ja yrittää. Myönnämme tukia rahoituskausittain EU:n maaseudun kehittämisen rahastosta.
Vuonna 2023 alkaa uusi rahoituskausi, jonka tuet perustuvat EU:n yhteiseen maatalouspolitiikkaan, josta käytetään lyhennettä CAP (Common Agrucultural Policy). Tuet kuvataan CAP-suunnitelmassa, jonka maa- ja metsätalousministeriö on laatinut yhdessä sidosryhmien kanssa.
Uudella rahoituskaudella 2023-2027 tukea voi hakea muun muassa:
maaseudun pienten yritysten investointeihin ja kehittämiseen
elinkeinojen toimintamahdollisuuksia edistäviin ja maaseudun elinvoimaisuutta lisääviin hankkeisiin
yleishyödyllisiin investointeihin
ilmasto- ja ympäristötoimiin
tiedonvälitykseen ja koulutukseen
laajakaistainvestointeihin
maatilojen investointeihin ja kehittämiseen sekä neuvontapalveluihin
Olemme laatineet jokaisessa ELY-keskuksessa alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelmat rahoituskaudelle 2023–2027.
Euroopan unionin maaseuturahoituksen kausi 2023-2027
EU:n maaseuturahaston avulla rahoitetaan maatalouden ja muiden maaseudun elinkeinojen uudistamista, ympäristönsuojelua sekä hyvinvoinnin edistämistä maaseudulla kaudella 2023-2027.
Etelä-Pohjanmaan maaseudun kehittämisen painopisteiksi on yhteisesti määritelty alueellisessa maaseudun kehittämissuunnitelmassa
Ruokaprovinssin kehittäminen
Yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistäminen
Maaseudun elinvoima ja asukkaiden hyvinvointi
Etelä-Pohjanmaan alueellisessa kehittämissuunnitelmassa määritellyt painopisteet antavat suuntaviivat rahoituksen kohdentamiselle hanke- ja yritystukiin.
Kohti kestävää tulevaisuutta - Etelä-Pohjanmaan alueellinen maaseudun kehittämissuunnitelma
EU-kauden 2023-2027 Etelä-Pohjanmaan alueellinen maaseudun kehittämissuunnitelma on julkaistu kesällä 2021 ja sitä on päivitetty syksyllä 2022.
Maaseudun kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet ovat syntyneet laajan yhteistyön tuotoksena yli vuoden kestäneen valmistelutyön jälkeen.
Maaseudun yritystukia voivat hakea maaseudun yrittäjät. Yrityksen perustamistukea voi saada uuden yrityksen perustamiseen ja joissakin tapaukissa yrityksen merkittävään tuotannon tai liiketoiminnan muutokseen.
Yrityksen investointitukea on mahdollista myöntää tuotantotilojen ja uusien koneiden hankkimiseen sekä rakentamiseen. Tukea voi saada myös investoinnin toteutettavuustutkimukseen. Tällä voidaan esimerkiksi selvittää kannattaako hankkia valmis tuotantorakennus vai rakentaa uusi.
Hanketuilla tuetaan tavoitteellista maaseudun kehittämistyötä
Hanketukia voivat hakea julkis- ja yksityisoikeudelliset yhteisöt kuten järjestöt, kyläyhdistykset ja oppilaitokset. Maaseudun asukkaat voivat kehittää asuinympäristöään ja sen asukkaiden yhteistä toimintaa ja alueen viihtyisyyttä kehittämishankkeiden avulla. Yleishyödyllisinä investointeina tukea voi saada esimerkiksi yhteisten tilojen kunnostamiseen ja kulttuuri- ja luonnonperinnön säilyttämiseen.
Kehittämispäällikkö Hanna Mäkimantila , puh. 0295 027 701
Maaseutuviestinnän koordinaattori Emma Marttila , puh. 0295 027 702
Yritystuet
Juha Koski, puh 0295 027 574
Anja Norja, puh. 0295 027 587
Hanketuet
Tapio Sivula, puh. 0295 027 707
Esa Isosaari, puh. 0295 027 813
Tuija Nikkari, puh. 0295 027 703
Anna-Mari Heinonen, puh. 0295 027 570
Maksatukset
Maksatuspäällikkö Paula Nelimarkka, puh 0295 027 678
Maksatusasiantuntijat
Riitta Suomalainen, hanketuet, puh. 0295 027 736
Tiina Paavola, hanketuet, puh. 0295027692
Mari Kaleva, hanketuet puh. 0295 027 686
Hannele Latvala, hanketuet ja yritystuet puh. 0295 027 670
Anne Palokoski, yritystuet, puh. 0295 027 579
Muokkauspäivä
17.4.2025
ALUEELLISET LINKIT
Maaseudun kehittäminen - Satakunta
Maaseudun yritys- ja hanketukien rahoitushaut kaudelle 2023–27 ovat käynnissä Hyrrä-asiointipalvelussa.
Satakunnan ELY-keskus myöntää tukea yritysten investointeihin ja kehittämiseen sekä maaseudulla toimivien erilaisten elinkeinojen kehittämiseen. ELY-keskus neuvoo asiakkaita tukien hakemisessa. Löydät yhteystiedot tämän sivun lopusta.
Satakunnan maaseudun kehittämissuunnitelma vuosille 2023-2027
Satakuntaan on laadittu oma alueellinen maaseudun kehittämissuunnitelma – Satakunnan Älykäs maaseutu. Kehittämissuunnitelma ohjaa rahoituksen myöntämistä yhdessä Suomen maatalouspolitiikan suunnitelman (CAP) kanssa. Rahoitettavien yritys- ja kehittämishankkeiden tulee tukea suunnitelman painopisteiden ja tavoitteiden toteutumista. Suunnitelman voi ladata kokonaisuudessaan tämän sivun alareunan alueellisista linkeistä.
Satakunnan Älykäs maaseutu -suunnitelman tavoitteet tiviistetysti:
1) Uudistuva yrittäjyys
Satakunnan maaseudun elinvoima ja työpaikat perustuvat monipuoliseen yritystoimintaan alkutuotannosta jalostaviin pk-yrityksiin, teollisuuden alihankintayrityksiin, palvelusektoriin, matkailuun ja elämystalouteen sekä kiertotalouden ympärille rakentuviin yritystoimintoihin. Tavoitteena on saavuttaa vastuullisesti kasvava, kestävyyteen perustuva ja uudistuva yritystoiminta. Investoinneilla sekä uusien toimintatapojen, teknologiset ratkaisujen ja digitalisaation lisäämisellä vahvistetaan yritysten kilpailukykyä. Älykäs tiedolla johtaminen sekä resurssien kestävä hyödyntäminen ovat tärkeitä osaamistekijöitä.
2) Vastuullinen Ruokaketju
Satakunnan ruokaketjun kehittyminen perustuu vastuulliseen ja kestävään tuotannon ja yritystoiminnan kasvuun, uusien ratkaisuiden luomiseen sekä niihin liittyvän osaamisen lisäämiseen. Monipuolisen viljelyn, lihan- ja maidontuotannon sekä jalostavan teollisuuden kehittyminen luo uusia työpaikkoja, vahvistaa huoltovarmuutta, ruuan turvallisuutta ja maaseutualuiden elinvoimaisuutta. Satakuntalainen ruokaketju tarjoaa uusia ratkaisuja myös ilmastonmuutoksen hillintään, energian tuotantoon sekä palveluihin liittyvään liiketoiminnan kehittämiseen. Osaavan työvoiman saanti on tärkeää niin tuotantoaan kasvattaville tiloille kuin jalostavalle yritystoiminnalle.
3) Edelläkävijänä bio- ja kiertotaloudessa
Satakunta toimii edelläkävijänä bio- ja kiertotaloudessa sekä vihreään talouteen perustuvien ratkaisujen kehittämisessä. Maaseudun tuottamia uusiutuvia luonnonvaroja hyödynnetään ravinnon, energian, tuotteiden, palvelujen ja aineettomien ekosysteemipalvelujen tuottamiseen kestävästi ja resurssiviisaasti. Ilmasto- ja ympäristötoimien sekä kiertotalouden kehittäminen liittyy kiinteästi kaikkeen toimintaan toimialasta riippumatta. Uudet teknologiset ja digitaaliset ratkaisut edistävät yritysten vihreään talouteen perustuvaa kasvua.
4) Hyvä elämä Satakunnan maaseudulla
Satakunnan maaseudulla kohtaavat monipuoliset mahdollisuudet asumiseen, yrittämiseen, työntekoon ja vapaa-ajanviettoon. Monimuotoinen luonto ja elämysmahdollisuudet sekä turvallisuutta ja toimintaa luovat yhteisöt tarjoavat houkuttelevan ympäristön niin nykyisille kuin tulevillekin asukkaille. Hyvä elämä Satakunnan maaseudulla edellyttää älykkäitä ilmasto- ja ympäristötoimenpiteitä sekä yhteistyöhön perustuvaa toimintaympäristöjen kehittämistä.
Maaseutuohjelman toteutusalue
Maaseuturahoitusta voidaan myöntää kaikkialle Satakuntaan Porin ja Rauman ydinkeskustoja lukuun ottamatta. Määritellyt rajat ovat yhteiset Leader-ryhmien (Karhuseutu/Pori ja Ravakka/Rauma) kanssa. Tarkat karttarajaukset löytyvät oheisista linkeistä: