Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Sinilevähavainnot Lounais-Suomessa lisääntyneet sekä sisävesi- että merialueilla (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Kuluvalla viikolla sinilevähavainnot ovat lisääntyneet Lounais-Suomen sisävesi- ja merialueilla. Leväbarometrin mukaan vesistöissä on tällä viikolla ajankohtaan nähden keskimääräistä enemmän sinilevää. Varsinkin sisävesialueella on tällä viikolla tehty aikaisempaa enemmän sinilevähavaintoja. Enimmäkseen havaitut sinilevämäärät ovat kuitenkin olleet vähäisiä, mutta runsaasti levää on havaittu neljällä vakiohavaintopaikalla. Viikon aikana ELY-keskus on vastaanottanut pari kansalaishavaintoa. Viime viikonloppuna havaittiin runsaasti sinilevää Taivassalon Hillostenaukon Ahaistenluodolla. Koski Tl:n Liipolanjärvessä on kuluvalla viikolla havaittu erittäin runsaasti sinilevää. Yksi muu havainto tehtiin myös vakioseurannan yhteydessä Kemiönsaaren Genbölen uimarannalla, jossa vähäisiä määriä levää havaittiin hieman eri kohdasta kuin vakiotarkkailupisteestä. Järvi-Meriwikiin tallennettujen havaintojen mukaan erittäin runsaasti sinilevää oli viime perjantaina Hirvensalon Särkilahdella ja vähän sinilevää havaittiin viime viikonloppuna Hirvensalon Järvistensaaren koillispuolella.

Leväseurannan merialueen vakiohavaintopisteillä on tehty neljäs peräkkäinen runsas sinilevähavainto Mannerveden Isolla Marjakarilla. Hieman sinilevää on havaittu Meimaskun Kirkonsalmessa, Mynälahden Kärmäläisessä, Kustavin Ströömissä, Kaarinan Hovirinnan ja Harvaluodon uimarannoilla sekä Piikkiönlahden Raadelmassa, Uudenkaupungin Santtion uimarannalla, Rauman Otanlahdella ja Luvian Mustakarilla.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen leväseurannan sisävesialueen vakiohavaintopaikolla runsaasti sinilevää on jälleen havaittu Kiskon Kirkkojärvessä. Myös Painion Moronperässä ja Köyliönjärven Yttilän Ottassa havaittiin viikon aikana runsaasti sinilevää. Vähäisiä määriä sinilevää on havaittu Rymättylän Kirkkojärvessä, Kokemäen Sääksjärven Madekalliossa, Pomarkun Isojärven Vähäselällä, Siikaisten Valkjärven Isoselällä ja Kemiönsaaren Dragsfjärdenissä. Dragsfjärdenin sinileväesiintymä koostuu lajista Gloeotrichia echinulata, jota myös kutsutaan 'pallosinileväksi'. Sen myrkyllisyyttä ei tunneta.

On syytä muistaa varovaisuus sinileväpitoisen veden kanssa. Vettä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, löylyvetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Edes keitettynä sinileväpitoinen vesi ei ole käyttökelpoinen, sillä sinilevien tuottamat myrkyt kestävät hyvin keittämistä. Runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä ei kannata uida ja erityisesti lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää. Uimisen jälkeen on hyvä muistaa peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi. Vaikka rannalla ei esimerkiksi olisi enää näkyviä kukintoja, säilyvät myrkyt vedessä vielä muutamia päiviä kukintojen jälkeen.

Ilmoita levähavainnosta

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja koko Lounais-Suomen alueelta Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin voi jokainen merkitä levähavaintonsa, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta. Lounais-Suomen sinilevähavainnot - karttasovellukseen päivitetään viikoittain vakiohavaintopaikkojen sinilevätilanne, ja myös muut kansalaishavainnot löytyvät karttapalvelusta. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

Linkkejä:

Lisätietoja:

Harjoittelija Elina Ek, 0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel, 0295 022 879


Alueellista tietoa