Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Suomalaisen saunan päivänä saunomaan – EU:n maaseuturahoitusta saaneet saunat tarjoavat elämyksiä

Bergö Havsuddenin Lauttasauna

EU:n maaseuturahoitus on mukana suomalaisten arjessa ja juhlassa. Eri puolilta Suomea moni maaseuturahoitusta - paikallisen Leader-ryhmän tai alueellisen ELY-keskuksen - saama sauna kutsuu löylyille myös tänä lauantaina. Suomalaisen saunan päivää vietetään kesäkuun toisena lauantaina eli tänä vuonna 8. kesäkuuta.

EU:n maaseuturahoitusta myönnetään, jotta voisimme hyvin. Ja sanominen jos mikä lisää hyvinvointia! Suomalaisille sauna on lämmön lähde sekä tapa puhdistautua, rentoutua, viettää aikaa yhdessä, ylläpitää terveyttä ja vaalia aineetonta kulttuuriperintöämme.

Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla ainakin 8 saunaa on saanut EU:n maaseuturahoitusta vuoden 2014 jälkeen. Suurin osa tukea saaneista saunoista on maaseudun yhdistysten saunoja, ja monet niistä ovat vuokrattavissa yksityiskäyttöön.

EU:n maaseuturahoitusta myönnetään maaseudun alueelliseen ja paikalliseen kehittämiseen. Tukea on tarjolla niin yleishyödyllisiin hankkeisiin kuin maaseudun yrittäjyyteenkin. Tuen hakemisessa neuvovat ELY-keskus ja Leader-ryhmät.

Löylyjä ja luonnonrauhaa lauttasaunassa

Yksi EU:n maaseuturahoitusta saanut sauna on Bergö Havsuddenin lauttasauna, joka valmistui joulukuussa 2023. Tämä ainutlaatuinen sauna sijaitsee veden äärellä Bergössä ja tarjoaa upeat puitteet saunomiselle ympäri vuoden.  Bergö on idyllinen saari Maalahden kunnassa Pohjanmaalla, ja sinne pääsee kätevästi lautalla.

Lauttasaunan vuokrausmahdollisuudet houkuttelevat niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiäkin, ja rakennuttaja sekä yrittäjä Torolf Westin mukaan varaustilanne on tällä hetkellä hyvä. Saunan etuosassa on uimatikkaat, joiden avulla voi helposti pulahtaa mereen, myös talvella. Takkahuoneessa ja kokoustilassa on avattavat lasiovet, jotka tuovat tiloihin valoa ja luovat yhteyden ympäröivään luontoon.

Lauttasaunan takka- sekä neuvottelutila.
Bergö Havsuddenin lauttasaunan kokoustila sekä takkahuone pysyy lämpöisenä talvisin puukiukaalla.

Saunan lisäksi Torolf on saanut Leader-rahoitusta myös Bergö Havsuddenin muiden rakennusten, kuten mökkien ja neuvottelutilan, rakentamiseen. Hän kertoo, että rahoitus on ollut korvaamaton apu, ja ilman sitä hän ei olisi uskaltanut ryhtyä toteuttamaan Bergö Havsuddenin projektia.
 
Torolfin suunnitelmissa on kehittää Bergö Havsuddenin toimintaa myös sauna- ja mökkivuokraamon ympärillä, jotta vieraat pääsisivät majoituksen yhteydessä nauttimaan Bergön luonnosta ja saaristosta muillakin tavoin. Monet vieraat kokevat Bergön eksoottisena paikkana, ja hiljaisuus sekä luonnon läheisyys ovat asioita, joita Torolf haluaa korostaa ja säilyttää Bergö Havsuddenissa.

Bergö Havsuddenin lauttasauna on loistava esimerkki siitä, miten EU:n maaseuturahoitus voi edistää paikallista kehitystä ja tarjota vierailijoille unohtumattomia elämyksiä luonnon keskellä.

Sauna mukana arjessa jo vuosituhansia

Yhdeksän kymmenestä suomalaisista saunoo ainakin kerran viikossa. Suomessa on reilut kolme miljoonaa saunaa, ja niistä suurin osa on yksityisissä kodeissa, kerrostaloissa ja kesämökeillä. Suomessa on myös tuhansia julkisia saunoja uimahallien, urheilutalojen, hotellien, hoitokotien tai opiskelija-asuntojen yhteydessä.

Ensimmäiset saunat on rakennettu nykyisen Suomen alueella kivikaudella noin 10000 vuotta sitten. Sauna oli silloin maakauppasauna, jota lämmitettiin kivillä.

Saunaperinne näkyy lauluissa, uskomuksissa ja tarinaperinteessä, kuten kansalliseepoksessamme Kalevalassa. Myös saunan terveysvaikutuksista kerrotaan suomalaisessa tarinaperinteessä. Lääketieteessä saunan suotuisaa vaikutusta on tutkittu niin sydänterveyden kuin endorfiinien kannalta.

Entisinä aikoina saunassa synnyttiin ja siellä vainaja sai viimeisen pesun. Uudisrakentaja teki hirrestä ensin saunan. Talon vuoro oli vasta seuraavana.

Saunaperinne Suomesta on nimetty Unescon Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon vuonna 2020.