Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Täsmätietoa yrityksen kehittämisrahoituksesta ja palveluista vuonna 2024 (Kaakkois-Suomi)


Käsi näpyttelemässä läppäriä minkä etusivulla näkyy ELY-keskuksen etusivu. Pöydällä vieressä myös kahvikuppi.

Juuri nyt – JTF!

Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa on tänä vuonna käytössä poikkeuksellisen runsaasti yrityksen kehittämisavustusta (JTF). Haku on auki 13.12.2024 saakka. Hakuilmoitus ja hakulinkit löytyvät sivuilta www.rakennerahastot.fi.

Joulukuun puolenvälin jälkeenkin kannattaa kehittämisasioissa olla yhteydessä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen yritysasiantuntijoihin, jotka voivat auttaa eteenpäin. Yrityksen kehittämisavustus JTF:n lisäksi mahdollisuuksia yrityksen kehittämiseen tarjoaa myös EU:n maaseuturahoitus, jos yritys sijaitsee määritellyllä maaseutualueella. Maaseudun yritysrahoituksessa on jatkuva haku. Kymenlaaksossa maaseutualueeksi luetaan kaikki muu paitsi Kotkan ja Kouvolan ydinkeskustat lähiympäristöineen, joten maaseuturahoitus on mahdollista monelle yritykselle. Maaseudun yritysrahoituksen haussa voivat auttaa ELY-keskuksen lisäksi myös Leader-ryhmät.

Jos vasta perustat yritystä…

Jos yritystä ei ole vielä perustettu, eteenpäin auttavat vuoden 2024 loppuun saakka Kaakkois-Suomen TE-toimisto ja alueen elinkeinoyhtiöt Cursor Oy, Kouvola Innovation Oy, KEHY Oy ja Wirma – Lappeenranta. TE-palvelujen siirtyessä vuodenvaihteessa kuntien muodostamien työllisyysalueiden vastuulle myös työllisyysalueiden yritysasioita hoitavat henkilöt voivat auttaa.

Aloittava yrittäjä saa parhaan avun elinkeinoyhtiöiltä ja TE-palveluista, mutta jo hyvin varhaisessa yritystoiminnan vaiheessa kannattaa tiedustella ELY-keskuksesta yrityksen kehittämisavustuksen mahdollisuuksia; sen kautta kehittämiseen voi saada 50 prosentin tuen ja investointeihin 20–40 prosentin tuen. Normaaliin yritystoimintaan tukea ei kuitenkaan myönnetä, ja kehittämisen tulee olla merkittävää ja kilpailua vääristämätöntä. Yksinyrittäjillä pitäisi myös olla ainakin lähiajan suunnitelmissa tavoitteena palkata työntekijä. Maaseutualueella yritystoimintaa aloittava voi saada tukea myös Leader-ryhmiltä, joiden tukivalikoimaan kuuluu muun muassa 100-prosenttinen tuki asiantuntijapalvelujen hankintaan, kun kustannus on joitakin tuhansia euroja.  

Apua kansainvälistymiseen

Kansainvälistymistä ja vientitoimintaa tavoitteleva ja kehittävä yritys voi hyödyntää ELY-keskuksen lisäksi Business Finlandin ja ulkoministeriön palveluja. Niitä ovat kansainvälisen kontaktiverkoston lisäksi Business Finlandin rahoitukset kuten Tempo ja Explorer.

Tempo-rahoitus on tarkoitettu alle viisivuotiaille startup-yrityksille, joilla on uusi tuote- tai palveluidea. Rahoituksella yritys voi valmistella kansainvälistä kasvua hankkimalla palautetta potentiaalisilta asiakkailta sekä kartoittamalla tuotteen kysyntää ja toimivuutta kansainvälisillä markkinoilla. Rahoituksen saamiseksi yrityksellä tulee olla vähintään kahden henkilön sitoutunut, Suomessa työskentelevä tiimi.

Explorer-rahoituspalvelujen avulla yritys voi hankkia tietoa uudesta kansainvälisestä markkinasta ja esimerkiksi osallistua pk-yritysryhmässä ulkomaisille ammattimessuille.

Alueen elinkeinotoimijoiden projektit ja niiden hyödyntäminen

Jos tuntuu, että edellä kuvatut palvelut eivät ihan vastaa omaa tilannetta tai tarvetta, kannattaa olla tarkkana ja seurata jatkuvasti myös alueemme hanketoimijoiden projektitoimintaa. Hanketoimijoita ovat esimerkiksi kunnat, kaupungit, oppilaitokset ja elinkeinoyhtiöt.

Usein projektien kautta on saatavissa vetoapua kehittämiseen, ja projektit tarjoavat myös mahdollisuuksia päästä yhteistyöhön eri verkostojen, palveluntarjoajien ja muiden yritysten kanssa. Projektien tavoitteena on alueemme elinkeinoelämän virkistäminen, uuden kehittäminen ja hyvin usein uutta kehittävien pientenkin yritysten auttaminen eteenpäin. Näitä projekteja ja niiden tarjoamia, välillä hyvinkin konkreettisia, palveluja voisivat yritykset aktiivisemminkin hyödyntää. Yritykset ovat myös aina tervetulleita haastamaan projektitoimijoita suunnittelemaan entistä paremmin tarpeitaan vastaavia hankkeita.

Innovaatioseteli ja Yritysten kehittämispalvelut ovat lakanneet 

Business Finlandin Innovaatiosetelin haku on suljettu 17.10.2024 lähtien. Innovaatioseteli oli tarkoitettu alle viisivuotiaille pienille yrityksille kansainvälistä potentiaalia omaavan tuotteen tai palvelun kehittämiseen. Setelillä oli mahdollista hankkia asiantuntijapalvelua ja innovaation kehittämiseen kaivattavaa osaamista.

ELY-keskusten Yritysten kehittämispalvelut on lakkautettu vuoden 2024 alussa osana valtion talouden säästötoimia. Kehittämispalvelulla yritys saattoi ostaa ja hyödyntää kehittämisessä tarvitsemiaan valmiiksi kilpailutettuja vahvasti tuettuja konsulttipalveluja.

Kysy meiltä lisää!

Kymenlaakso ja Etelä-Karjala, JTF ja maaseuturahoitus: Yritysasiantuntija Antero Järvinen,
p. 0295 029 307, antero.jarvinen(at)ely-keskus.fi

Henkilön kasvokuva.

Kymenlaakso: Team Finland kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Asko Jaakkola,
p. 0295 029 055, asko.jaakkola(at)ely-keskus.fi

Henkilön kasvokuva.

​​​​​​Etelä-Karjala: Team Finland kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Juha Linden,
p. 0295 029 069, juha.linden(at)ely-keskus.fi

​​​​​​​

​​​​

Kaakkois-Suomen yrityspalvelut -sivusto tukena

Kaakkois-Suomen yrityspalvelut on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja TE-toimiston sekä Team Finland -toiminnan yrityspalvelusivusto Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueella. Autamme löytämään sopivat ratkaisut yrityspalvelujen viidakosta ja olemme tukena yrityksesi elinkaaren eri vaiheissa.

Kaakkois-Suomen yrityspalvelut (ely-keskus.fi)