- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2015
Työvoimakoulutus vastaa muuttuvan työelämän tarpeisiin - maahanmuuttajien kotoutumiskoulutusta lisätään (Lapin ELY-keskus)
Vuonna 2016 ammatillisen työvoimakoulutuksen tarjonta painottuu palvelualojen, kuljetusalan sekä sosiaali- ja terveysalojen jatko- ja täydennyskoulutuksiin. Ympäri Lappia on tarvetta ammattitaitoisille puhtaanapidon osaajille, kokeille ja tarjoilijoille. Sesonkiaikoina työvoimatarpeet kasvavat entisestään. Myös julkisen sektorin palvelutuotannossa avautuu työpaikkoja eläköitymisten kautta.
ELY-keskus ja TE-toimisto varautuvat lisäämään maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen volyymiä vuonna 2016. Koulutuksen lisäämistä koskeva määrärahaesitys on tehty työ- ja elinkeinoministeriölle.
Osaamista työelämän moninaisiin tarpeisiin
Ammatillista työvoimakoulutusta on tarjolla eri puolilla Lappia. Useissa koulutuksissa hyödynnetään verkko-opiskelun mahdollisuuksia. Tästä hyvänä esimerkkinä on helmi-maaliskuussa käynnistyvä lähihoitajan koulutus, joka toteutetaan osittain etäopetuksena verkon kautta. Pienryhmät eri puolilla maakuntaa ovat yhteydessä toisiinsa verkkoyhteyksien välityksellä. Koulutuksen opetushenkilöstö kiertää vuoroin kullakin koulutuspaikalla ja muut ryhmät seuraavat opetusta verkon ja videokuvan välityksellä. Tavoitteena on näin kouluttaa 20 henkilöä lähihoitajan ammattiin.
Verkkokaupan osaaja -koulutuksella haetaan osaajia kaupankäynnin uudenlaisiin muotoihin. Lapissa on tunnistettu, että yhä useampi yritys tarvitsee osaajia verkossa tapahtuvaan tavaroiden ja palveluiden myyntiin ja markkinointiin. Tulevaisuuden osaamistarpeisiin varaudutaan myös robotiikan täydennyskoulutuksella, jossa tarjotaan osallistujille kattavasti osaamista robotiikan mahdollisuuksien hyödyntämiseen yritystoiminnassa.
Osa työvoimakoulutuksesta toteutetaan aina työssä oppien ja näin vahvistetaan tietopuolista osaamista. Käytännön kokemuksesta tiedetään, että aktiivinen ja oma-aloitteinen työssäoppimispaikkojen kysyminen ja hakeminen koulutuksen aikana sekä omien taitojen ja positiivisen oppimisasenteen näyttäminen työssäoppimisjaksolla, voi avata työpaikan oven koulutuksen jälkeen tai parhaassa tapauksessa jo koulutuksen aikana.
Yhteisen ennakoinnin hedelmiä koulutustarjontaan
Lapin ELY-keskus ja TE-toimisto toteuttivat kesän ja syksyn aikana työvoimakoulutustarpeiden kartoituksen, jonka tuloksena saatiin yli 40 koulutusesitystä lappilaisten työnhakijoiden osaamisen parantamiseksi. Ehdotuksia tuli eri toimialojen koulutustarpeista, eniten palvelualojen erilaisiin ammatteihin. Tarvetta on moniosaajille, joilla on jokin tietty vahva erityisosaamisalue. Esimerkkinä tästä ovat rakennusterveyden edistämiseen liittyvät osaamistarpeet rakennusalalla ja kiinteistöjen ylläpidossa.
Esityksiä pyydettiin koulutuksen järjestäjiltä ja palveluntuottajilta, kunnilta ja sidosryhmiltä. TE-toimisto tekee jatkuvaa koulutus- ja osaamistarpeiden kartoitusta osana TE-toimiston henkilö- ja yrityspalveluja.
ELY-keskus ja TE-toimistot kiittävät koulutusesityksistä. Laaja ennakointiyhteistyö on vahvistanut näkemyksiä työvoimakoulutustarjonnan suuntaamisesta ja antanut eväitä koulutusten vaikuttavampiin hankintoihin.
Määrärahojen väheneminen heijastuu työvoimakoulutuksen tarjontaan
Työvoimakoulutukseen on osallistunut viime vuosina keskimäärin noin 900 opiskelijaa kuukaudessa. Opiskelijoista noin kaksi kolmesta on opiskellut ammatillisessa koulutuksessa ja noin kolmannes maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksessa.
Vuonna 2016 työllisyys- ja yrityspalveluihin myönnetyt kansalliset määrärahat vähenevät tästä vuodesta, mikä vaikuttaa ammatillisen työvoimakoulutuksen tarjonnan kaventumiseen. Lappilaisiin osaamistarpeisiin vastaamisessa voidaan hyödyntää myös Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tukemien hankkeiden koulutusmahdollisuuksia.
Lisätietoja:
Kehittämispäällikkö Satu Tervasmäki, puh. 0295 037 134, [email protected]
Päivitetty klo 13.44: Korjattu toisesta kappaleesta virheellinen vuosiluku (2015 > 2016)
- Julkaisupäivä
- 2.12.2015