Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Satakuntalaisille pk-yrityksille jaossa 1,8 miljoonaa euroa kehittämisavustuksia

Vuoden kolmas rakennerahastojen yritysrahoitushaku on avautunut Länsi-Suomessa. Haku on avoinna 3.6.–30.8.2024. Satakunnassa toimiville pk-yrityksille on tarjolla yhteensä 1,8 miljoonaa euroa yrityksen kehittämisavustuksia, joita yritys voi saada investointien sekä erilaisten liiketoimintaa kehittävien ja kasvattavien toimenpiteiden tueksi.

ELY-keskuksen yrityksen kehittämisavustuksia voivat hakea pienet ja keskisuuret yritykset eli alle 250 henkeä työllistävät yritykset, joiden vuosiliikevaihto on enintään 50 miljoonaa euroa tai taseen loppusumma enintään 43 miljoonaa euroa.

Tällä hakujaksolla pk-yrityksille on Satakunnassa jaossa arviolta 800 000 euroa kasvun ja kilpailukyvyn parantamiseen sekä miljoona euroa energiatehokkuutta parantaviin ja kasvihuonekaasupäästöjä vähentäviin hankkeisiin.

Rahoitusta myöntää Länsi-Suomen alueella keskitetysti Keski-Suomen ELY-keskus. Rahoitusta haetaan EURA21-järjestelmässä Satakunnan hakuilmoituksen kautta (yllä oleva linkki). Ilmoituksesta voit lukea tarkemmin hakukriteereistä. Hakujärjestelmä ohjaa sinua eteenpäin.

Ota kuitenkin aina yhteyttä ELY-keskuksen asiantuntijoihin ennen hakemuksen jättämistä (yhteystiedot jutun lopussa). Asiantuntijamme varmistaa, että hankeideasi on rahoituskelpoinen. Lisäksi hän kertoo, mihin rahastoon sinun kannattaa jättää hakemuksesi.

Yksi EAKR-rahoitusta erityistavoitteesta 1.3 saaneista satakuntalaisista yrityksistä on Porin Puukaluste. Lue, miten yritys kehitti avustuksella toimintaansa.

Porin Puukaluste on kasvanut merkittäväksi julkisten tilojen ja risteilijöiden kalustajaksi selkeällä kehittämisotteella


Lauri Hacklinin ja Tomi Vikströmin mielestä yksi Porin Puukalusteen vahvuuksista on hyvä yhteishenki.

Miten avustusta haetaan?

  1. Tutustu ensin Länsi-Suomen yritysrahoitusstrategiaan (pdf), joka sisältää myös ohjeita hakijoille.
  2. Kun sinulla on hankeidea, ota ennen hakemuksen jättämistä yhteyttä asiantuntijoihimme (yhteystiedot jutun lopussa). Puhelussa varmistamme, että yrityksesi ja hankeideasi täyttävät yleiset hakukriteerit ja sinun kannattaa edetä hakemuksesi kanssa.
  3. Laadi hankesuunnitelma, joka sisältää suunnitellut ostot sekä toimenpiteet aikatauluineen ja kustannuksineen sekä hankkeella tavoiteltavat tulokset.
  4. Panosta laadukkaaseen hakemukseen. Kaikki hakujakson aikana tulleet hakemukset pisteytetään ja pisteet vaikuttavat myöntöpäätöksiin. Laadukkaalla hakemuksella parannat siis mahdollisuuksiasi saada rahoitusta.
  5. Aloita hanke (esim. sopimusten tekeminen) vasta, kun olet jättänyt hakemuksesi. Rahoitusta ei voi saada takautuvasti. Et siis voi kirjata hankkeelle esimerkiksi ostoja, joita olet tehnyt ennen hankehakemuksen jättämistä. Hakemuksen jättämisen jälkeen voit aloittaa hankkeen toimet omalla riskillä, vaikka et olisi saanut vielä päätöstä hankkeestasi.
  6. Kun hankesuunnitelmassa hyväksytyt toimenpiteet tai ostot on tehty, voit hakea maksatusta. Varaudu siis siihen, että yrityksesi pystyy tekemään hankesuunnitelman mukaiset investoinnit ja toimet ensin muulla rahoituksella, sillä avustukset maksetaan vasta jälkikäteen. Hankkeen omarahoitusosuuteen voi olla tapauksesta riippuen mahdollista saada Finnveralta lainaa tai takausta.

Menneiden yritysrahoitusinfojen materiaalit löydät tästä materiaalipankista.

Mihin avustusta voi saada ja kuinka paljon?

Hankkeissa tehdään tai kokeillaan aina jotain uutta. Rahoitusta ei siis voi saada yrityksen tavanomaiseen toimintaan.

Avustusta voidaan myöntää investointeihin, kuten

  • koneiden ja kaluston hankintaan
  • aineettomien investointien kustannuksiin
  • rakennuskustannuksiin
  • maanrakennuskustannuksiin
  • rakentamiseen liittyviin palkkakustannuksiin.

Satakunnassa mikro- ja pienyrityksille myönnetään tukea investointeihin pääsääntöisesti 20 % ja keskisuurille yrityksille 10 %.

Kehittämishankkeisiin voidaan Satakunnassa myöntää tukea enintään 50 % koko hankkeen kustannuksista. Kehittämishankkeisiin sisältyviä hyväksyttäviä kustannuksia voivat olla mm.

  • hanketta vetävän työntekijän palkkakustannukset
  • ulkopuoliset asiantuntijapalvelut
  • tuotteiden kehittämiseen liittyvät raaka-aine- ja puolivalmistekustannukset
  • kansainvälistymistä edistävät näyttelyyn tai messuille osallistumisen kustannukset  
  • ulkomaille suuntautuvien matkojen kustannukset.

Pienin myönnettävä yrityksen kehittämisavustus investoinneissa ja kehittämistoimenpiteissä Länsi-Suomen alueella on pääsääntöisesti 10 000 euroa. Käytössä on erilaisia kustannusmalleja hankkeen luonteen mukaan.

Neuvontaa hakemiseen

Rahoituksen hakemisessa sinua auttaa ELY-keskusten valtakunnallinen Pk-yritysten rahoitusneuvonta puh. 0295 024 800 (arkisin klo 9–15) tai sähköpostilla [email protected].

Ota yhteyttä rahoitusneuvontaan, kun tarvitset apua hakujärjestelmän kanssa tai haluat tietää lisää sinun yrityksesi tarpeisiin sopivista rahoitusvaihtoehdoista.

Kun sinulla on selkeä hankeidea, ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja käy ideasi läpi heidän kanssaan ennen hakemuksen jättämistä:

Samuli Seppälä, rahoitusasiantuntija, puh. 0295 024 104
Arto Lehtovirta, rahoitusasiantuntija, puh. 0295 024 183
sähköpostit ovat muotoa [email protected]

Lisätietoja rahoituksesta löydät ELY-keskuksen yrityksen kehittämisavustus -sivulta sekä rakennerahastot.fi-sivustolta.