Navigointivalikko

 

Etsitkö tietoa avustuksesta öljylämmityksen vaihtajille?

 

Avaa chat-ikkuna

Suomi liikkeelle -ohjelman avustus kuntien lähivirkistysalueiden kunnostukseen ja kehittämiseen, hakuaika on päättynyt 2.12.2024

Uudenmaan ELY-keskus myöntää valtionavustuksia Suomen kuntien lähivirkistysalueiden ja lähiluontoalueiden kunnostamiseen, kehittämiseen sekä palvelujen parantamiseen. Avustushaku järjestetään ajalla 22.10.–2.12.2024 klo 16.15. Hakijoina voivat olla kunnat sekä kuntayhtymät.

Avustusten myöntämisessä noudatetaan valtionavustuslakia (688/2001). Valtionavustukset ovat harkinnanvaraisia erityisavustuksia, jotka määritellään valtionavustuslaissa.

Avustuksen hakija

Avustushaku on kohdennettu kunnille ja kuntayhtymille. Yksittäisten kuntien ja kuntayhtymien lisäksi kuntia kannustetaan muodostamaan alueellisia konsortioita yhteisten hankkeiden suunnitteluun. Avustus kohdennetaan ensisijaisesti kuntien omistamille tai hallinnoimille maille. Jos hankkeet kohdistuvat myös yksityisille maille, kunnan tulee varmistaa maanomistajan kirjallinen suostumus hankkeeseen, ja lisäksi on otettava huomioon valtiontukisäännöt.

Avustuksen tavoitteet

Avustuksella toimeenpannaan hallitusohjelman mukaista poikkihallinnollista Suomi liikkeelle -ohjelmaa, jonka tavoitteena on lisätä liikunnallista elämäntapaa ja toimintakykyä kaikissa ikäryhmissä.

Lähiluonto, ulkoilureitit ja -alueet ovat väestön suosituimpia paikkoja liikkumiselle, ikäryhmästä riippumatta. Lähivirkistysalueet rakenteineen ovat yhdenvertaisia, maksuttomia ja matalan kynnyksen liikuntapaikkoja, jotka palvelevat laajaa käyttäjäjoukkoa iästä, sosioekonomisesta asemasta ja kansalaisuustaustasta riippumatta. Kehittämällä näitä alueita niistä tehdään entistä houkuttelevampia, mahdollistetaan luontoliikunta uusille käyttäjäryhmille sekä lisätään alueiden käyttöä nykyisten käyttäjien keskuudessa.

Avustuksen päätavoitteena on lisätä väestön liikkumista (fyysistä aktiivisuutta) lähiluonnossa luomalla laadukkaita ja helposti saavutettavia lähivirkistysalueita. Tavoite saavutetaan kunnostamalla ja kehittämällä kuntien olemassa olevia virkistysalueita, niiden reittejä, rakenteita ja palveluita, tai luomalla palvelurakenteita ja reittejä uusille alueille sekä parantamalla esteettömyyttä. Avustusta ei kuitenkaan myönnetä valaistuksen rakentamiseen tai uusimiseen. Ulkokuntosalilaitteiden hankintaa voidaan tukea, jos ne sijoittuvat luontoliikuntakohteiden yhteyteen.

Haettavien hankkeiden tulee olla yleishyödyllisiä ja tukea mahdollisimman monen käyttäjän ulkoilua ja liikkumista luonnossa. Hanke-esityksiä laatiessaan kuntien tulee tarkastella erityisesti alueita, joilla on ollut erityistä käyttöpainetta, ja pyrkiä vähentämään kuormitusta mahdollisesti herkiltä luontoalueilta. Suunnitellut toimenpiteet eivät saa heikentää alueen luontoarvoja.

Hankkeelle on eduksi, jos hanke-esityksen valmistelussa on tarkasteltu luonto- ja virkistysalueita kokonaisuutena, mahdollisuuksien mukaan seudullisessa yhteistyössä. Keskeisiä näkökohtia ovat muun muassa virkistysalueiden keskinäinen kytkeytyneisyys, viheralueverkoston rakenne sekä virkistysyhteyksien tai -alueiden perustamis- ja laajennustarpeet.

Hankkeelle on eduksi, jos virkistysalueet ovat helposti saavutettavia arjen luontoalueita, joihin pääsee kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä. Jo pelkkä siirtyminen luontoalueelle voi kannustaa liikkumaan, ja hankkeet tukevat samalla Suomen hiilineutraalisuustavoitteita.

Hankkeelle on myös eduksi, jos se parantaa esteettömyyttä.

Haettava avustus

Avustushakemus on toimitettava Uudenmaan ELY-keskukselle ennen toimenpiteiden aloittamista, joihin avustusta haetaan. Avustusta voidaan myöntää vain kustannuksiin, jotka ovat syntyneet hakemuksen jättämisen jälkeen.

 Erityisavustukseen on varattu 2,42 miljoonaa euroa. Hankkeen on valmistuttava 31.12.2025 mennessä (päivämäärä muutettu 18.11.2024). Hankkeen aikataulu tulee esittää hakemuksessa, ja rahoitus päätetään hankekohtaisesti. Aikataulu loppuraportille ja maksatukselle todetaan avustuspäätöksessä.

Avustusta myönnetään enintään 50 prosenttia hankkeen toteutuneista hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista. Avustuksen enimmäismäärä on 200 000 euroa hanketta kohti. Avustettavaksi hyväksytään vain arvonlisäverottomat kustannukset. ELY-keskus ei myönnä avustusta hankkeille, jotka tuottavat kunnille suoraa rahallista hyötyä. Toimenpiteistä mahdollisesti syntyvä taloudellinen tulo tulee osoittaa kustannusarviossa omarahoitusosuuden kattamiseen.

Avustettavien hankkeiden toteutuneet kulut hyväksytään laskuja vastaan sen jälkeen, kun ELY-keskuksen nimeämä hankkeen valvoja on hyväksynyt loppuraportin.  Maksatusta on mahdollista hakea toteutuneiden kustannusten perusteella enintään kolmessa erässä ja ennakkoa enintään 20 prosenttia. Maksatuksen hoitaa KEHA-keskus.

Kunnan omarahoitusosuudeksi hyväksytään esimerkiksi henkilöstön palkkakulut, suunnittelukustannukset tai rakenteiden materiaalikustannukset. Henkilöstökustannuksista hankkeen hyväksyttäviksi kustannuksiksi lasketaan hanketta varten palkattujen työntekijöiden kustannukset sekä muiden työntekijöiden kustannuksia, jos avustuksen saaja osoittaa luotettavasti työajanseurannan avulla työpanoksen kohdistuvan hankkeelle. Kustannusten tulee olla hankkeelle tarpeellisia ja määrältään kohtuullisia. Talkootyötä tai muita maksutta käyttöön saatuja resursseja ei voi sisällyttää hankkeen omarahoitusosuuteen.

Hyväksyttäviä kustannuksia eivät ole:

  • Poistot
  • Varainhankinnan kustannukset
  • Liike- ja sijoitustoiminnan kustannukset
  • Varaukset
  • Laskennalliset erät, jotka eivät perustu toteutuneisiin kustannuksiin
  • Lainojen lyhennykset
  • Lainojen korot
  • Ei-lakisääteiset lisäeläkkeiden maksut
  • Irtisanomiskorvaukset tai irtisanomisajalta ilman työvelvoitetta maksettavat palkkauskustannukset
  • Tulospalkkiot
  • Oikeudenkäyntikustannukset tai oikeuden langettamat korvaukset
  • Rangaistusluonteiset maksut, kuten sakot tai viivästyskorot
  • Avustuksen palautus, takaisinperintävelvoitteet tai luottotappio edelleen jaetusta avustuksesta.

Hakemuksen laatiminen

Avustushakemus tulee tehdä sähköisesti aluehallinnon asiointipalvelussa. Avustushakemuksessa on annettava oikeat ja riittävät tiedot valtionavustuksen käyttötarkoituksesta sekä muista viranomaisen tarvitsemista tiedoista hakemuksen käsittelyä varten. Hakemuksen mukana on toimitettava kaikki pyydetyt liitteet.

Aluehallinnon asiointipalvelu (sahkoinenasiointi.ahtp.fi)

Hakemuksen liitteet

Hakemukseen tulee aina liittää:

  • Hakemuslomakkeella esitettyä suunnitelmaa tarkempi hankesuunnitelma, eli selvitys hankeen taustasta, toimenpiteistä, aikataulusta, tavoitteista, merkittävyydestä ja kestävyydestä.
  • Hankkeen kustannusarvio, rahoitussuunnitelma sekä tarkka kustannuserittely, jossa on eritelty kohteittain esimerkiksi henkilötyö hankkeen suunnitteluun ja toteutukseen, tarvikekustannukset sekä ostopalvelut.
  • Hankkeen edellyttämät luvat ja suostumukset, kuten maanomistaja- ja vesialueen omistaja- ja haltijasuostumukset, tarvittavat kunnan päätökset ja luonnonsuojelun poikkeamispäätökset. Lisäksi tulee liittää sijaintikartta, kaavaote voimassa olevasta kaavasta sekä kuvaus kaavoitustilanteesta. Asiakirjoilla osoitetaan hankkeen toteutusvalmius.
  • Pakotevakuutus, jossa hakija vakuuttaa, etteivät Venäjän vastaiset pakotteet koske häntä, tai hänen edunsaajapiiriään tai alihankkijoitaan. Päätös avustuksesta voidaan tehdä vasta sen jälkeen, kun viranomainen on vastaanottanut vakuutuksen. Pakotevakuutuslomake löytyy Suomi.fi-palvelusta.

Jos hankkeeseen tai läheisesti siihen liittyvään hankkeeseen on haettu tai saatu muuta avustusta, hakemukseen tulee liittää:

  • Hakemus ja hankesuunnitelma vireillä olevista hakemuksista.
  • Päätös ja hankesuunnitelma rahoituksen saaneista hankkeista.

Jos hankealueella tai sen vaikutuspiirissä on luonnonsuojelullisia arvoja, kuten uhanalaisesiintymiä, luonnonsuojelulain tai metsälain suojaamia luontotyyppejä, luonnonsuojelualueita, Natura-alueita tai arvokkaita vesistöjä, avustushakemukseen tulee lisäksi liittää tiedot kohteista ja arvio vaikutusarvion tarpeesta.

Hakemuslomakkeessa kysyttäviä tietoja

Mihin tarkoitukseen avustusta haetaan ja mikä on avustuksen pääasiallinen kohde

Kerro, haetaanko avustusta toimenpiteiden toteuttamiseen vai sekä suunnitteluun että toteuttamiseen. Avustus on tarkoitettu konkreettisiin kunnostus- ja kehittämishankkeisiin sekä näiden edellyttämään suunnittelutyöhön. Pelkkää suunnittelua ei tueta. Täsmennä, onko kyseessä uusi virkistyskäytön kohde, entisen laajennus vai olemassa olevan kohteen käyttökelpoisuuden parantaminen.

Hankkeen nimi

Voit nimetä hankkeen esimerkiksi kohdealueen ja toimenpiteiden perusteella.

Alueen ja sen käytön kuvaus sekä alueen kaavatilanne

Kuvaa laajemmin alue ja sen nykyinen sekä tuleva käyttö. Ilmoita myös voimassa oleva kaavatilanne ja ylempiasteisissa kaavoissa suunniteltu maankäyttö.

Hankkeen tavoitteet

Kuvaa tiiviisti hankkeen tavoitteet. Hankkeen tarkempi kuvaus annetaan hankesuunnitelmassa, joka lisätään hakemuksen liitteeksi.

Kuvaus toimenpiteistä, joihin avustusta haetaan

Kuvaa lyhyesti, millaisia toimenpiteitä hankkeessa toteutetaan. Esimerkiksi reittiverkoston ja opasteiden rakentaminen, taukopaikkarakenteet, harrastusrakenteet tai suunnittelutyö. Hankkeen toimenpiteiden tarkemmat tiedot annetaan hankesuunnitelmassa, joka lisätään hakemuksen liitteeksi.

Muut hankkeeseen osallistuvat kunnat, organisaatiot ja maanomistajat

Kerro, mitkä muut tahot ovat mukana toteuttamassa hanketta ja mikä niiden rooli on.

Miten hanke edistää kuntalaisten luonnossa liikkumista?

Kuvaa yleisesti kunnan virkistysaluetilannetta ja suunnitellun hankkeen merkitystä kokonaisuuden kannalta. Kerro, kuinka hankealue kytkeytyy muihin virkistysalueisiin.

Mille käyttäjäryhmälle kohteen palvelut tai tuotteet on suunnattu?

Kuvaa, onko hanke yleiskohde vai onko se suunnattu ensisijaisesti jollekin harrastajaryhmälle. Erittele käyttäjät mahdollisuuksien mukaan harrastajaryhmittäin ja arvioi kohteen käyttäjämäärä.

Ovatko kohteen palvelut kokonaan tai osittain esteettömiä?

Kerro, onko esimerkiksi lapsilla, vanhuksilla ja vammaisilla, kuten kuulo-, liikunta- ja näkövammaisilla, mahdollisuus kulkea kohdealueella ja käyttää hankkeen palveluita.

Tuotetaanko hankkeessa käyttäjille maksullisia palveluita?

Kerro, sisältyykö hankkeeseen käyttäjille maksullisia palveluita. Kerro, mitä palvelut ovat ja miksi ne ovat maksullisia.

Huomioidaanko hankkeessa erityisryhmiä?

Jos erityisryhmiä huomioidaan, kuvaa keitä ne ovat ja miten niitä huomioidaan.

Hankkeen vaikutukset luonnonarvojen säilymiseen ja kehittämiseen

Kuvaa kohteen luontoarvot ja miten hanke edesauttaa arvojen säilymistä ja kehittämistä.

Kohteen saavutettavuus ja siihen liittyvät vaikutukset

Kuvaa kohteen saavutettavuus, kuten etäisyydet ja liikenneyhteydet kuntakeskuksista, sekä se, onko kohteeseen toimivaa julkisen liikenteen yhteyttä. Arvioi myös liikennemäärien mahdollinen lisääntyminen ja sen vaikutuksia, kuten ruuhkautuminen.

Hankkeen muut vaikutukset

Kuvaa mahdolliset muut hankkeesta saatavat hyödyt. Esittele myös hankkeen mahdolliset negatiiviset vaikutukset ja riskit esimerkiksi asutukselle ja ympäristölle, sekä miten näitä vaikutuksia hallitaan.

Jatkotoimenpiteet hankkeen jälkeen

Kuvaa, miten kohdetta on tarkoitus ylläpitää ja kehittää jatkossa. Kerro myös, miten rakenteiden ylläpidosta huolehditaan.

Kustannusarvio

Ilmoita hankkeen arvioidut kustannukset yhteensä ilman arvonlisäveroa. Jaottele kustannukset palkkoihin, henkilöstösivukuluihin, matkoihin, laitteisiin ja tarvikkeisiin, muihin kulutusmenoihin, ostopalveluihin sekä yleiskustannuksiin.

Yleiskustannuksia ovat avustuksen saajan yleishallinnosta aiheutuneet kulut, jotka eivät välittömästi kohdistu mihinkään tiettyyn toimintoon tai hankkeeseen. Yleiskustannuksia ei saa kohdentaa hankkeen kirjanpitoon, jos ne aiheutuvat hanketoimijalle hankkeesta huolimatta. Yleiskustannusten määrä voi olla enintään 15 prosenttia avustetun hankkeen kustannuksista. Yleiskustannusten on perustuttava todellisiin kuluihin, jotka voidaan osoittaa toteutuneiksi.

Yleiskustannusten on oltava:

  • selkeästi ja perustellusti kohdennettuja
  • hankkeen kustannusarvion mukaisia
  • erikseen dokumentoituja
  • koko käyttöajan saman perusteisia.

Vaikka hankinta ei kuuluisi julkisista hankinnoista annetun lain soveltamisalaan, ELY- keskus edellyttää, että kaikista vähintään 30 000 euroa arvoisista hankinnoista pyydetään tarjous useammalta kuin yhdeltä tavaran- tai palveluntoimittajalta, ellei käytetä kunnan puitesopimustoimittajia. Tarjouspyyntöihin liittyvät asiakirjat on säilytettävä hallinto- ja kirjapitoaineistossa ja toimitettava pyydettäessä ELY-keskukselle.

Avustuspäätös ja sen jälkeiset toimet

ELY-keskus tekee kirjallisen valtionavustuspäätöksen, joka voi olla myönteinen tai kielteinen. Myönteinen päätös sisältää ehdot, joita avustuksen saajan on noudatettava.

Rahoitus päätetään hankekohtaisesti, ja valtionavustusta saa käyttää vain valtionavustuspäätöksessä määritettyyn tarkoitukseen. Aikataulu loppuraportille ja laskutukselle ilmoitetaan avustuspäätöksessä.

Avustuksen saajan on ilmoitettava viipymättä ELY-keskukselle kaikista muutoksista, jotka vaikuttavat avustuksen käyttötarkoituksen toteutumiseen, sen käyttöön tai muihin avustuksen käyttöön liittyviin ehtoihin ja rajoituksiin. Lisäksi avustuksen saajan on viipymättä ilmoitettava ELY-keskukselle olennaisista muutoksista, jotka liittyvät avustettavan hankkeen toteutuksen laatuun, laajuuteen tai rahoitukseen.

ELY-keskuksella on valtionavustuslain mukainen oikeus suorittaa avustuksen maksamisen ja käytön valvonnan tarpeellisia tarkastuksia avustuksen saajan talouteen ja toimintaan liittyen.

Sovellettava lainsäädäntö

Valtionavustuslaissa (688/2001) säädetään erityisesti perusteista ja menettelyistä, joita noudatetaan valtionavustusten myöntämisessä. Lisäksi menettelyä ohjaavat hallintolaki (434/2003) ja laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019).

Valtionavustukset myönnetään hakemuksesta. Avustuksen saamisen yleiset edellytykset ovat: 

  • Käyttötarkoituksen yhteiskunnallinen hyväksyttävyys 
  • Valtionavustuksen perusteltavuus avustukselle asetettujen tavoitteiden kannalta
  • Tarpeellisuus hankkeen tai toiminnan laatuun, laajuuteen ja muihin tukiin nähden
  • Avustuksen kilpailuneutraalisuus. 

Jos valtionavustusta käytetään palkkakustannuksiin, valtionavustuslain mukaan hakijan tulee vakuuttaa:

  • että hakijaa tai hakijan edustajaa ei ole tuomittu lainvoimaisella tuomiolla rangaistukseen luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä tai työnantajan ulkomaalaisrikkomuksesta
  • että hakijalle ei ole lainvoimaisella päätöksellä määrätty seuraamusmaksua laittomasti maassa oleskelevien työntekijöiden palkkaamisesta valtionavustuksen myöntövuonna tai sitä edeltäneiden kahden vuoden aikana.

Hallintolaki ohjaa hallintoasioiden menettelyä. Laki säätelee muun muassa asioiden käsittelyä viivytyksettä, selvittämisvelvollisuutta ja päätösten perustelemista.

Avustuspäätöstä koskevassa muutoksenhaussa noudatetaan hallintolakia ja lakia oikeudenkäynnistä hallintoasioissa. Oikaisuvaatimus on tehtävä päätöksen tehneelle valtionapuviranomaiselle, eli Uudenmaan ELY-keskukselle. Valtionapuviranomaisen antamaan oikaisuvaatimuspäätökseen voi hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen.

Lisätietoja

Uudenmaan ELY-keskus, Ympäristö ja luonnonvarat, [email protected]

Päivitetty: 03.12.2024