Navigointivalikko

INSPIRE-vieraslajihanke 2023-2026 – Interreg Aurora

 

INSPIRE hanketavoitteet

 

1. Puutarha-ala ja puutarhaharrastajat mukaan viestinnän ja tiedotuksen keinoin hillitsemään vieraslajien leviämistä


Useat 1900-luvun aikana luontoon vakiintuneet vieraslajit ovat peräisin koti- ja ammattipuutarhoista. Nyt 2020-luvulla vieraslajien käyttöön liittyvistä leviämisriskeistä ja mahdollisista valtavat haitallisista vaikutuksista tiedetään paljon enemmän. Uskomme, että oikealla tiedolla varustetut ammattilaiset ja harrastajat haluavat toimia tavoilla, jotka vähentävät vieraslajien leviämistä.

INSPIRE-hanke tulee tekemään monikanavaista vieraslajiaiheista viestintää, kohderyhminä erityisesti puutarha-alan yritykset, puutarhaseurat sekä kotipuutarhurit.
 

Osion tulevia lopputuotteita:

  • Puutarha-alaa ja kuluttajia luonnon kannalta turvallisempiin lajivalintoihin ohjaavaa viestintää.

 

  • Digitaalinen työkalu avuksi tarjoamaan vaihtoehtoisia kasvilajeja korvaamaan riskialttiimpia vieraslajeja.

 

2. Torjuntastrategia ja ohjeistus, joka yhdistää torjuntatoimet ja kohteen luontotyypin ennallistamiskokeilut 

Vieraslajit valtaavat jatkuvasti lisää kasvutilaa erilaisilta luontotyypeiltä, kuten niityiltä, metsistä, virtavesien varsilta sekä sisävesien ja rannikon rantavyöhykkeiltä. Vieraslajien torjunta vie tavallisesti aikaa ja vaatii esimerkiksi kunnilta ja muilta suurilta maanomistajilta myös taloudellisia satsauksia.

INSPIRE-hankkeessa tutkimme Suomen ja Ruotsin puolella tehtävillä maastokokeilla, voiko vieraskasvilajien torjuntaa nopeuttaa yhdistämällä luontotyyppiä ennallistavia toimenpiteitä vieraslajien torjuntatoimiin. Mikäli  kokeilumme auttaa vähentämään vieraslajikohteen torjuntaan tarvittavaa kokonaikaa, se tekisi vieraslajien torjunnasta merkittävästi kustannustehokkaampaa.

Osion tulevia lopputuotteita:

  • Strategia ja ohjeistus vieraslajien torjuntakohteiden ennallistamismenetelmistä erityisesti kunnille ja vieraslajien hallintatoimista vastaaville tahoille.
     

3. Alueellisten ja paikallisten toimijoiden aktivointi ja sitouttaminen vieraslajien hallintaan                                                                                                        

Haitallisten vieraslajien torjunta ja leviämisen ennaltaehkäisytoimet vaativat onnistuakseen tavallisesti monen vuoden suunnitelmallista ja määrätietoista työtä. Mikäli tavoitteena on hallita vieraslajien leviämistä suuremmalla esimerkiksi kunnan kokoisella – alueella, vaatii se alueen eri maanomistajien ja muiden toimijoiden motivoitunutta ja hyvin organisoitua yhteistyötä.

INSPIRE-hankkeen tavoitteena on kehittää vieraslajien hallintaa testaamalla alueen eri toimijoita (kunnat, asukkaat, yhdistykset, yritykset) aktivoivaa ja yhteistyöhön sitouttavaa toimintamallia (Engagement model). Toimintamallissa muodostetaan alueellisia ja paikallisia vieraslajien hallintaa toteuttavia ryhmiä. INSPIRE tulee lisäksi järjestämään hankealueen kunnille ja viranomaisille toimintamallin käyttöönottoon kannustavia työpajoja.Toimintamallin kokeilun lisäksi hanke tulee tekemään Suomen ja Ruotsin alueella runsaasti vieraslajeihin liittyvää informatiivista ja positiivista viestintää.

Vieraslajien torjunta on Suomen vieraslajilain mukaan jokaisen maanomistajan omalla vastuulla. Joissakin tapauksissa yksityisillä maanomistajilla ei ole mahdollisuutta tehdä vieraslajien torjuntaa kiinteistöllään. INSPIRE-hanke toteuttaa verkossa toimivan vieraslajityön kohtaamispaikan, jossa vieraslajien torjuntatyön tarvitsijat voivat löytää torjuntatyötä tarjoavia tahoja, kuten yksityishenkilöitä, yhdistyksiä tai yrityksiä.

Osion tulevia lopputuotteita:

  • Verkossa toimiva ""kohtaamispaikka"" vieraslajien torjuntatyötä tarvitsevien ja torjuntatoimia tarjoavien (asukkaat, kunnat, yhdistykset, yritykset, muut toimijat) välille.
     

Onko sinulla kysyttävää INSPIRE-hankkeeseen tai sen toimintaan liittyen?

Ota yhteyttä hankkeen vastuuhenkilöihin:

 

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus (hankekoordinaattori)

Johanna Nymark, projektipäällikkö

email. [email protected]

 

Markus Seppälä, luonnonsuojelun asiantuntija

email. [email protected]

 

Länsstyrelsen, Västerbottens län (Ruotsi)

Linda Backlund, projektipäällikkö

email. [email protected]

 

Vaasan kaupunki

Simo Marttila, projektipäällikkö

email. [email protected]

 

Umeå kommun

Johan Bäckman, projektipäällikkö

email. [email protected]

 

Åsa Laurell, projektipäällikkö

email. [email protected]

 

INSPIRE-hanke toteuttaa seuraavia YK:n Kestävän Kehityksen Tavoitteita

 

Tavoite 15: Maanpäällinen elämä. Muun muassa maaekosysteemien suojelun ja ennallistaminen.  

Tavoite 13: Ilmastotekoja Toimitaan ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan. 

Tavoite 12: Vastuullista kuluttamistaVarmistetaan kulutus- ja tuotantotapojen kestävyys. 

Päivitetty: 07.06.2024