Navigeringsmeny
Tiedotteet 2014

Pressmeddelanden 2014

Pressmeddelanden 2014

Giftiga blågröna alger i Ähtärinjärvi – I övrigt har blåsigt och regnigt väder minskat mängden blågrönalgblomningar (NTM-centralen i Södra Österbotten)

I början av veckan har några invånare som är bosatta på stranden av Ähtärinjärvi i Etseri stad drabbats av förgiftningssymtom orsakade av blågröna alger.   Vatten från sjön hade använts som bastuvatten och personerna hade simmat i sjön under en algblomning. Algblomningen bestod av flera olika arter av blågröna alger (cyanobakterier). I algblandningen ingick arter av släktena Microcystis, Anabaena, Woronichinia och Aphanizomenon. Finlands miljöcentral har nu konstaterat att ett algprov från Ähtärinjärvi innehöll gifter. I allmänhet är ca hälften av algblomningarna i sjöar giftiga.

Under vecka 29 har inga blågrönalgblomningar observerats på observationspunkterna på NTM-centralen i Södra Österbottens område. I början av veckan noterades riklig blågrönalgblomning i sjön Ähtärinjärvis mellersta och norra delar. Också i havsområdet utanför Korsnäs noterades en blågrönalgblomning i början av veckan. Situationen i sjön Lappajärvi verkar ha lugnat ner sig. I slutet av förra veckan noterades fiskdöd i ån Välijoki nedan för Lappajärvi, sannolikt till följd av försämrad syresituation i vattnet som de blågröna algerna och nedbrytningen av dem orsakat. Observationerna från NTM-centralens observationspunkter sparas i den öppna databasen Järviwiki (www.jarviwiki.fi).

Då vädret är soligt och lugnt är risken för algblomningar större. Undvik att använda vattnet om det innehåller rikligt med blågrönalger eftersom det kan vara giftigt och kan orsaka bl.a. hudsymptom, ögonirritation och illamående. Håll i synnerhet små barn och husdjur borta från stranden och vattnet när alger kan skönjas. Algbemängt vatten ska inte heller användas för bevattning av t ex sallad och bär, inte heller vid bastubad eller matlagning eftersom gifterna inte försvinner vid kokning.


Tilläggsuppgifter:

Alguppföljningstelefon 0295 027 990


Regional information