Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

ELY-centralen kräver en mera omfattande miljökonsekvensbedömning om Nord Streams utbyggnadsprojekt (ELY-centralen i Nyland)

Nord Stream Ag planerar utbyggnaden av maximalt två rörledningar för överföring av naturgas från Ryssland genom Finlands, Sveriges och Danmarks vatten till Tyskland. ELY-centralen i Nyland är kontaktmyndighet för projektets miljökonsekvensbedömning (MKB) och har efter en omfattande omgång av samråd sammanställt ett utlåtande om MKB-förfarandets första skede.

ELY-centralen, kommunerna och andra myndigheterna samt medborgarna är oroade över bland annat Östersjöns känslighet som planeringsmiljö och sjöfartens säkerhet under tiden rörledningarna byggs. ELY-centralen förutsätter dessutom att Nord Stream AG måste beakta miljöavtal och linjedragningar om miljön, inte bara sådana som rör marinpolicyn. Samtidigt bör även miljökonsekvenserna för stålrörens betongbeläggningsfabriker bedömas.

Ett omfattande projekt med långtgående konsekvenser

Projektet är till sin helhet omfattande. Rörledningarna planeras att vara i bruk i minst 50 år och således bör också bedömningen av projektets miljökonsekvenser gälla för samma tid. Den totala längden av de rörledningar som ny planeras är 1 250 km, varav 370 km finns i Finlands ekonomiska zon.

Genomförandet av projektet förutsätter bland annat att havsbottnen undersöks, ammunition undanröjs, stenmaterial deponeras på havsbotten samt att rörens anläggs. De nödvändiga stålrören i rörledningarna beläggs med betong i särskilda beläggningsfabriker. Rören och stenmaterial förvaras sannolikt vid hamnarna i Kotka och Hangö. Också miljökonsekvenserna för avvecklingen av rörledningarna ska bedömas redan i projektets planeringsskede.

Östersjön är en känslig miljö

Östersjön och särskilt Finska viken är känsliga och har unika naturförhållanden. Rörledningarna bör planeras så att de inte har betydande strukturella och funktionella effekter på det marina ekosystemet.

Vid planeringen av rörledningarna bör man beakta strategier, program och planer för Finlands ekonomiska zon. Dessa är bland annat havsvårdsprogrammet, sjöfartsstrategin och Finlands åtgärdsprogram för verkställandet av HELCOM Baltic Sea Action Plan.

Eftersom fartygstrafiken på Finska viken är livlig, bör man också fästa särskild uppmärksamhet vid det hur byggandet av rörledningarna och deras drift påverkar fartygstrafiken och särskilt sjöfartens säkerhet.

Utbyggnad av rörledningar påverkar miljön

Projektets mest betydande miljökonsekvenser orsakas av utbyggnaden av rörledningarna. Eventuella miljökonsekvenser under byggnadsskedet är bland annat konsekvenser för vattenkvaliteten och hydrologin och inverkan av undervattensbuller, nedskräpning samt röjning av ammunition på den biotiska och abiotiska miljön.

Enligt planerna skall rörledningen byggas på cirka sex meters avstånd från Sandkallans Natura 2000-området. Sandkallan-Stora Kölhällen är med tanke på sälarna det viktigaste skyddsområdet i östra delen av Finska viken. Projektets konsekvenser för de närbelägna skyddsområdena ska bedömas.

Eftersom projektet sannolikt inverkar på fiskenäringen, rekommenderar ELY-centralen samarbete med yrkesfiskare och organisationer inom branschen för att minska verkningarna.

 

I Östersjön finns det mycket kulturarv under vatten, för det mesta skeppsvrak som det rekommenderas att man beaktar vid planeringen av rörledningarnas exakta rutter.

Nödvändiga tillstånd för projektet

Statsrådet gav den 4 april 2013 sitt villkorliga samtycke till undersökningar som ska göras för Nord Streams utbyggnadsprojekt i Finlands ekonomiska zon. 

För att genomföra projektet behöver Nord Stream ännu ett tillstånd i enlighet med vattenlagen och statsrådets samtycke som avses i lagen om Finlands ekonomiska zon. Dessa kan beviljas på basis av ansökan efter att förfarandet för miljökonsekvensbedömningen har slutförts. Enligt uppskattning upphör MKB-förfarandet 2015.

 

Ytterligare information:

  • Päivi Blinnikka, 0295 021 377

Utlåtandet om MKB från ELY-centralen:
www.ymparisto.fi/uus > Ympäristövaikutusten arviointi YVA ja SOVA > Vireillä olevat hankkeet (på finska, utlåtandet publiceras på svenska vecka 30)

Kartbilaga:
Möjliga rutter och landföringsställen för rörledningarna i Nord Streams utbyggnadsprojekt (pdf 142 kt)


Regional information