Navigeringsmeny

Pressmeddelanden 2020

I arkivet för pressmeddelanden hittar du pressmeddelandena som är publicerade före 23.9.2020.  Nyare pressmeddelanden hittar du i nyhetsrummet (sttinfo.fi).

Riksomfattande NTM-centralernas nyhetsrum (sttinfo.fi)

Regional information

Pressmeddelanden till 23.9.2020

Pressmeddelanden 2020 (till 23.9.2020)

Lapin tulvahuippujen ennustetaan siirtyvän poikkeuksellisen myöhään kesän kynnykselle (Lappi)

Lapin ELY-keskus ja Tulvakeskus tiedottavat

Viileän säätilan vuoksi Lapin tulvahuippujen arvioidaan ajoittuvan poikkeuksellisen myöhäiseen ajankohtaan eli kesäkuulle. Lähes kaikilla alueilla Lapissa tulvahuippujen ajankohta on vasta kesäkuun alkupuolella. Poikkeuksena on Simojoen alue, jossa suurimman virtaaman ajankohta on ennusteen mukaan toukokuun puolivälin jälkeen.

"Tavanomaista viileämpi kevätsää jatkuu Lapissa eikä kunnon sulaminen pääse käynnistymään vielä ensi viikollakaan. Varsinainen lumen sulaminen käynnistyy vasta kun vuorokauden keskilämpötila on selvästi lämpimän puolella", toteaa johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki Lapin ELY-keskuksesta. Lumen vesiarvot ja tulvariskit ovat edelleen suuria eri puolilla Lappia. Ennen tulvahuippuja lumen vesiarvosta ehtii haihtua noin 10 %.

Koska kevättulvat siirtyvät myöhäiseen ajankohtaan, kasvaa samalla mahdollisuus nopealle ja yhtäjaksoiselle sulamisjaksolle. Tulvat voivat useilla alueilla Lapissa olla yhtä suuria kuin alueiden aiemmat suurtulvat. Myös ennätyssuuret tulvat ovat mahdollisia. Vahinkorajat ovat vaarassa ylittyä erityisesti Kemijoella Rovaniemellä, Ounasjoella Kittilässä ja Tornionjoella Pellossa. Ivalossa ja Torniossa korotetut tulvapenkereet suojaavat suurimmilta vahingoilta. Jos sulamisaikana esiintyy runsaita vesisateita, tilanne pahenee. Esimerkiksi Kittilän ja Ivalon vuoden 2005 suurtulvien aikaan satoi myös runsaasti vettä.

Mikäli sää ensin lämpenee käynnistäen sulamisen ja sitten kylmenee uudestaan hidastaen sulamista, voidaan yhden ison tulvan sijaan saada useampi pienempi tulva. Tällöin maksimivedenkorkeudet jäävät matalammiksi. Tämän hetken pitkän jakson sääennusteiden mukaan sään voimakas lämpeneminen ennen toukokuun loppupuolta näyttää epätodennäköiseltä.

Jääpatojen aiheuttamien tulvien riski pieni

Jäänlähdön ei arvioida tuottavan tänä keväänä suurempia ongelmia. Simojoki on jo monin paikoin auki jäistä. Samoin osa Kemijoesta. Myös Tornion kaupungin kohdalla jäiden arvioidaan lähtevän lähipäivinä. Tornionjoen pohjoisosissa ja pohjoisemmassa Lapissa jäänlähtö ajoittuu vasta toukokuun puolivälin vaiheille tai sen jälkeen. Osalla alueista jäät myös haurastuvat, puikkoontuvat ja sulavat paikalleen, eikä varsinaista jäänlähtöä päästä näkemään.

Viranomaiset ovat varautuneet tulvatilanteeseen kaikilla tulvariskipaikkakunnilla, ja valmiustaso on nostettu tilanteen vaatimalle tasolle. Säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet on laskettu alarajan tuntumaan tulvavahinkojen ehkäisemiseksi. Kittilässä terveyskeskuksen ja Rantatien kerrostalojen väliaikainen tulvapenger on valmis, ja Pääskylänniemen palvelutalon ja rivitalojen tulvasuojaukseen on varauduttu. Ivalon tulvapenkereiden korotustyö on käynnissä. Torniossa Suensaaren tulvapenger on korotettu Suomen ja Ruotsin viranomaisten kanssa yhteistyössä. Rovaniemellä on tehty tilapäisiä tulvapenkereitä. Niitä varaudutaan tekemään vielä lisää. Lisäksi vapaaehtoinen pelastuspalvelu kartoittaa omien hälytysryhmien lisäksi myös muita vapaaehtoisia, jotka voisivat auttaa sekä ennakkovarautumisessa, että tulvien aikana.

Seuraava tulvatiedote annetaan viikolla 20 ja lisäksi tilanteesta tiedotetaan muun muassa Twitterissä.

Tulvatilannekuvaa ja ennusteita voi seurata valtakunnallisella www.ymparisto.fi/tulvatilanne-sivulla. Ennusteet päivittyvät viikoittain.

Lisätietoja:

Johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki, Lapin ELY-keskus, puh. 0295 037 282, [email protected]

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus,
puh. 0295 251 731 (Tulvakeskus), [email protected]

Ohjeita omatoimiseen varautumiseen

Jaa tulvahavaintosi Sää-sovelluksella

Tulvakeskus kerää tulvatietoa kansalaisilta Ilmatieteen laitoksen Sää-sovelluksella, jossa havaintoja voi lähettää Omat havainnot -toiminnolla. Sovellus on tarjolla Google Play -kaupassa ja AppStoressa.

ELY-keskuksen ja Tulvakeskuksen tiedotteet

Tulvatilanteen seuranta

Twitter