Regional information

Nyheter 2022

Nytt rekordår i restaureringen av myrmark

Inom ramen för Helmi-programmet restaurerades i fjol 6700 hektar myrmark, vilket överträffar de tidigare rekordåren 2021 och 2020. Restaureringen har i huvudsak koncentrerats till statens marker och Forststyrelsen har ansvarat för arbetet. Inom ramen för Helmi-programmet förbättrades tillståndet i olika livsmiljöer genom flera olika åtgärder både inom skyddsområdena och utanför dem.

År 2022 skyddades 5 500 hektar myrmark. De skyddade myrarnas tillstånd och vattenhushållning har förbättrats också genom samarbete mellan naturskyddet och skogsbruket genom att vattnen har styrts från dikade områden till myrar som har torkat. Detta har gjorts på sammanlagt 26 ställen.

De hotade sjöfåglarnas får det bättre

Skötseln och restaureringen av fågelvatten har också fortsatt effektivt. Det har färdigställts 20 områden som är värdefulla för fågelbestånden, och vård- och restaureringsåtgärder har vidtagits i 37 områden. I områdena har det slagits växtlighet, röjts, muddrats och bedrivits reduktionsfiske. 

Inom ramen för projektet Helmi – främmande rovdjur har man fångat främmande rovdjur på 72 värdefulla fågelvatten. Dessutom har 19 fågelvåtmarker anlagts och iståndsatts inom projektet Sotka-våtmarker, och 8 frivilliga fredningsområden och rastplatser skapats inom projektet Sotka-rastplatser. Att fånga de främmande rovdjuren mink och mårdhund är viktigt naturvårdsarbete, eftersom främmande rovdjur ökar predationstrycket särskilt på fåglar som häckar i landet. 

Åtgärder i många livsmiljöer för att förbättra naturens tillstånd

I skogliga livsmiljöer har vårdarbete utförts på 656 hektar skyddsområde. Inom Forststyrelsens skogsbruksområden vårdades 31 hektar lundar och solexponerade områden och utfördes naturvårdsbränning på 438 hektar. Dessutom kompletterades det områdesekologiska nätverket, som består av områden där skogsbruket är begränsat eller inget skogsbruk bedrivs, med 6 565 hektar. 

Också småvattnens tillstånd har förbättrats: 23 kilometer bäckar har restaurerats och 125 hinder för vandring har avlägsnats. Dessutom har 9 flador och glon längs havskusten restaurerats. Finlands skogscentral har vid sex bäckobjekt utfört iståndsättningsarbete som har verkningar på 11 000 hektar avrinningsområde och 60 kilometer bäck. Olika typer av strandnaturtyper har vårdats och restaurerats på 31 objekt. Hundratals källobjekt har inventerats för att bedöma vårdbehovet och 14 källor har iståndsatts i skyddsområden.

Iståndsättning av vårdbiotoper har gjorts på 242 objekt med en sammanlagd areal på över tusen hektar. Målet för Helmi-programmet är att förbättra kvaliteten på sammanlagt 26 000  hektar vårdbiotoper och att den sammanlagda arealen av vårdbiotoper som sköts ska uppgå till 52 000 hektar.

En effektiv naturvård förutsätter också att man kartlägger naturtyperna och arterna i terrängen och behoven och möjligheterna att vårda dem och att man gör upp ekologiskt effektiva och kostnadseffektiva vårdplaner utifrån kartläggningarna. Det har gjorts inventeringar på över 50 000 hektar, och 303 nya vårdplaner har färdigställts. Effekterna av vårdåtgärderna i terrängen utreds också med hjälp av olika uppföljningsformer. 

Läs mera