Regional information

Nyheter 2022

Riksomfattande understöd för miljöfostran, särskilt för projekt som rör våra vatten

Hur hör en å och dess avrinningsområde samman? Hur mycket mikroplaster finns det i vår närliggande sjö och varifrån kommer de? Hurudant liv finns det i vattnet? Hur kan vi få människor att engagera sig ännu mer för att göra bästa möjliga talkoarbete för småvatten? Bland annat dessa frågor möter man i projekt inom miljöfostran och -upplysning som i år får projekttunderstöd för miljöfostran och -upplysning från NTM-centralen i Mellersta Finland. Ansökan om understöd var riksomfattande.

Projekt vid olika slags vattendrag

Projekten startar runt många åar. I bland annat Sjundeå å och Aura å får eleverna bekanta sig med vattennaturens mångfald och vilka konsekvenser verksamheten i avrinningsområdet orsakar samt dess bakgrundsfaktorer. I Borgå å fokuserar man på att hjälpa barn och ungdomar att konkret bidra till att förbättra närmiljön. I Pemar å produceras videor och annat material som hjälper ungdomar och vuxna att förstå faktorer som påverkar vattenkvaliteten.

Miljöministeriet ökade i år anslaget för projekt inom miljöfostran från anslaget för stöd till vatten- och miljövård.

Dessutom inleds en mikroplastuppföljning av femteklassarna i Tavastehus, det vill säga undervisning som rör vattendrag med hjälp av samhällskunskapsmetoder. Birkalands fågelvetenskapliga förening sammanställer och genomför en gymnasiekurs som sammanhänger med det värdefulla fågelvattnet genom att kombinera flera olika aktörers kunnande. Vanda riktar sina projekt till vuxna och yrkesverksamma inom fostran och söker bland annat efter bättre sätt att få kommuninvånarna att delta i verksamhet för att förbättra tillståndet i småvatten. I projektet arbetar man också tillsammans med Välke, en grupp som främjar miljöfostran och miljömedvetenhet i Nyland. I föreningen Minun mereni ry:s stora filmprojekt produceras en film som tilltalar alla åldersgrupper och tillhörande material för att användas i skolundervisningen samt väcka diskussioner om Östersjön.

Andra projekt har som teman som bl.a. skog, stadsnatur och nätverkande

Understöd beviljas inte bara till vattenrelaterade projekt utan även till åtta andra projekt.

I Skolbioföreningens projekt kan unga runt om i Finland diskutera skogsskydd, frågor som gäller mångfald och konflikthantering. Filmen ”Barrskogens barn” används som katalysator, och utgående från filmen ordnas elevföreställningar. Filmen kommer att finnas tillgänglig för skolorna även i Skolbion.

Naturanknytningen för barn och unga i Helsingfors stärks i Pro Lappviken föreningen för mental hälsa rf.s projekt. I projektet utvecklas bland annat samarbetet mellan huvudstadens naturskoleaktörer. ENO:s onlineskola genomför i sin tur ett projekt för att utveckla verksamheten i Norra Karelens nätverk av miljöfostran Itävä.

Läs mera

Riksomfattande understöd för miljöfostran, särskilt för projekt som rör våra vatten, NTM-centralens pressmeddelande 18.6.2024 (sttinfo.fi)