Navigointivalikko

Tiedotteet 2020

Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.

Alueellista tietoa

Tiedotteet (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Levähavainnot ovat lisääntyneet hieman juhannuksen jälkeen Etelä-Savon järvissä (Etelä-Savo)

Sinileväesiintymien määrä lisääntyi hieman Etelä-Savon vesistöissä juhannuksen jälkeisellä viikolla 26. Viikolla 27 havaintojen määrä on kuitenkin sään viilennyttyä ja myrskyjen myötä laskenut. Viikolla 26 levää havaittiin seurantaverkon kohteista vähäisiä määriä Pieksämäen Heiniöjärvellä, Mikkelissä Kyyvedellä, Pienellä-Raudanvedellä Rantasalmella ja Puulan Ruovedenselällä Kangasniemellä. Seurantaverkon kohteilla havaittiin Viikolla 27 vähäisiä määriä levää vain Puulan Ruovedenselällä Kangasniemellä.

Lämmin ja aurinkoinen sää edisti sinilevien lisääntymistä paikoin. Laajoja sinileväesiintymiä ei ole kuitenkaan todettu. Yleisöilmoituksia sinilevistä on tullut ajankohtaan nähden suhteellisen vähän. Yleisillä uimarannoilla sinilevien määrä on myös ollut vähäinen.

Leväesiintymissä voi olla suurtakin vaihtelua järvien välillä ja järven eri osissa. Esimerkiksi vaikka sinilevien määrä karuissa vesistöissä on luontaisesti vähäinen, voi levää kerääntyä tuulen kasaamana suuremmilta seliltä tuulen vastaisille rannoille ja lahdenpohjiin huomattaviakin määriä.

Leväesiintymät alkavat lisääntyä usein vesien lämpenemisen ja aurinkoisten säiden myötä vasta juhannuksen jälkeen. Vesien lämpötila on laskenut viikolla 27 ja vesien lämpötila on keskimäärin vain noin 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Kovat tuulet ja sateet voivat sekoittaa veden pinnalle kertyvän sinilevän syvempiin vesikerroksiin. Toisaalta ukkoskuurojen aiheuttamat rankkasateet voivat aiheuttaa paikallisesti ravinteiden huuhtoutumista ja lisätä sinilevien kasvumahdollisuuksia sään selkiytyessä.

Etelä-Savon järvien levätilannetta seurataan 17 järvikohteella ja havaintopaikat kuvaavat Etelä-Savon levätilannetta yleisellä tasolla.

ELY-keskus tiedottaa levätilanteesta vähintään kerran kuukaudessa

Valtakunnallista ja alueellista levätilannetta seurataan kesäkuun alusta syyskuun loppuun saakka. Etelä-Savon ELY-keskus tiedottaa oman alueensa levätilanteesta kuukausittain ja useamminkin, jos levätilanteessa tapahtuu olennaisia muutoksia.

Valtakunnallinen leväkatsaus laaditaan ja julkaistaan viikoittain torstaisin 4.6.–27.8.2020. Valtakunnallisen katsauksen tiedot perustuvat havaintoihin noin 240 jatkuvassa levätilanneseurannassa olevalta kohteelta.

Levät voivat aiheuttaa oireita

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen 0800 147 111 tai 09 471 977 (24 h/vrk).

Linkit levätilanteen lisätietoihin:

Lisätietoja:  

Johtava asiantuntija Pertti Manninen Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 209, pertti.manninen(at)ely-keskus.fi

Vesistöasiantuntija Liisa Muuri, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 029, liisa.muuri(at)ely-keskus.fi