Harva arvaa
Et tainnut arvata, millaisia elämyksiä Suomesta löytyy?
- Harva arvaa
- Harva arvaa
- Tarinoita
- Ruokaa ja road trippejä Länsi-Lapissa
Tarinoita harvaan asuttujen alueiden matkailuhelmistä
Ruokaa ja road trippejä Länsi-Lapissa
Tornion-Muonionjokilaaksossa matkailijoita houkutellaan herkuttelemaan ja löytämään elämyksiä.
Harva arvaa, että ensimmäiset tutkimusmatkat Lappiin suuntautuivat Tornionlaaksoon jo 1700-luvulla. Tunnetuimmat pioneerit lienevät ranskalainen matemaatikko ja filosofi Pierre Louis Maupertuis ja hänen jalanjäljissään myöhemmin seurannut italialainen luonnontieteilijä ja tutkimusmatkailija Giuseppe Acerbi.
Original Lapland ry on Tornion-Muonionjoen – eli Väylän – laaksossa toimiva yrittäjäverkosto, johon kuuluu 40 matkailu-, käsityö- ja luonnontuotealan toimijaa. Laajalla alueella halutaan tarjota matkailijoille aitoja ja alkuperäisiä Väylänvarren elämyksiä.
- Tornion-Muonionjoki on aikoinaan ollut löytöretkeilijöiden tie Lappiin, ja sitä se on edelleen. Tuolloin olimme samaa maata molemmin puolin jokea, ja rajaton identiteetti koetaan täällä hyvin vahvana vieläkin. Haluamme tuoda tätä matkailutuotteissamme esille, sanoo Iina Askonen, Original Lapland ry:n projektipäällikkö.
Paikallisuus ja omaleimaisuus ovat ruoka- ja luontomatkailun keskiössä. Kuva: Iina Askonen
Ruoka sytytti keskustelemaan ja haasteet nostettiin pöydälle
Syksyllä 2022 Original Lapland ry sai ELY-keskuksen harvaan asuttujen alueiden matkailuhankerahoituksen. Vuoden kestäneessä Taste of Original Lapland – pitkin poikin Väylänvartta -hankkeessa kehitettiin jokilaakson ruoka- ja luontomatkailua.
- Meillä on Kukkolankosken siika ja sen lippoaminen Torniossa sekä kuuluisa Tornionjoen lohi, jonka kalastamiseen Pellon seudulla on panostettu erityisesti. Miekojärveltä tulee kuhaa, haukea ja muikkua. Poroa, sieniä ja marjoja meiltä löytyy kuten muualtakin Lapista, Askonen listaa esimerkkejä alueen luonnon antimista.
Yrittäjät lähtivät innolla mukaan keskustelemaan ruokatuotteiden kehittämisestä, sillä matkailijan näkökulmasta paikallisten herkkujen saatavuuden puute koettiin yhteiseksi haasteeksi. Aihe toi esiin kollektiivisen motivaation, mutta asian edistäminen ei ole ongelmatonta.
- Esimerkiksi ravintolatoiminnan kannattavuus ympärivuotisesti on selkeä haaste. Ei riitä, että on maailman parhaat raaka-aineet, vaan ne pitää saada tarjolle, Askonen summaa.
Yhteistyö yritysten välillä tiivistyi yhteisen tekemisen myötä. Hankkeeseen osallistui 40 yritystä. Kuvassa etualalla hankkeen projektipäällikkö Iina Askonen ja koordinaattori Salla Saarela (toinen vasemmalta). Kuva: Iina Askonen
Kesäkahvila järven rannalla löydettiin niin autolla kuin veneelläkin
Iso-Vietosen rannalla Ylitorniolla sijaitsevan Loma-Vietosen yrittäjä Tuija Kariniemi-Saukkoriipi oli miettinyt kesäkahvilan avaamista jo jonkin aikaa.
- Hankkeessa käytyjen keskustelujen myötä tartuin tuumasta toimeen. Puhuimme muun muassa esillepanon tärkeydestä, joten halusin kahvilaan jotain spesiaalia: retrotyyliset ruusukupit, runsas kakkupöytä sekä pöytiintarjoilu keräsivätkin kiitosta asiakkailta, hän kertoo.
Sana kiiri ja kahvittelijoita riitti, vaikka Loma-Vietoselle poikkeaminen vaatii pääreiteiltä poistumista.
- Tänne tultiin niin veneellä järven poikki kuin Torniosta ja Rovaniemeltä asti autolla. Myös meidän ja toisen läheisen mökkikylän vieraat tulivat nautiskelemaan. Eräs saksalainen pariskunta ainakin seuraili hankkeessa laadittua road trip -reittiä, Kariniemi-Saukkoriipi luettelee.
- Varmasti tulee kahvila myös kesäksi 2024. Toiminnan mittakaavasta en vielä osaa sanoa, sillä kahvilan pitäminen on yrittäjän näkökulmasta sitovaa hommaa. Mutta samalla palvelukonseptilla mennään ensi kesänäkin, hän lupaa.
Perinteistä ammennettiin paikalliseen tarjontaan uusia elämyksiä. Kuva: Iina Askonen
Teemoitetut road tripit tuovat esiin jokilaakson monipuolisen tarjonnan
Hankkeessa luotiin myös viisi teemoitettua road trip -reittiä. Valikoimaa löytyy niin paikallisesta elämäntavasta kiinnostuneille, kalastusta harrastaville, lasten kanssa matkustaville, kirppareista ja retroilusta innostuneille kuin Tornionlaakson erikoisuuksia janoaville.
- Halusimme tuoda laajan alueemme monipuolisen tarjonnan näkyväksi, summaa Askonen.
Tiiviissä tahdissa edennyt hanke materialisoitui myös kansien väliin. Askosen yhdessä Salla Saarelan kanssa tekemä ruokakirjanen esittelee alueen ruokakulttuuria ja elämäntapaa kiehtovin tarinoin ja upein valokuvin. Porokämpältä pitopöytään – makumatkalla Väylänvarressa -julkaisu sisältää tietoa raaka-aineista ja reseptejä niiden valmistamiseen paikallisiksi herkuiksi.
- Hanke oli tärkeä etappi Original Lapland -verkoston matkalla. Sekä ruoka että road tripit koettiin vahvasti yhteisiksi teemoiksi ja niiden kautta verkostoituminen on aktivoinut yrityksiä yhteistyöhön. Ruokakirjanen konkretisoi jokilaakson makumatkailun potentiaalin, Askonen iloitsee.
Tutustu Porokämpältä pitopöytään – makumatkalla Väylänvarressa -kirjaseen (issuu.com)
Teemoitetut road tripit (originallapland.com)
Taste of Original Lapland – Pitkin poikin Väylänvartta on osa Lapin ELY-keskuksen koordinoimaa HAMA-hankekokonaisuutta (Harvaan asuttujen alueiden luonto-, ruoka-, kalastus- ja metsästysmatkailun kehittämishankehaku).
Harvaan asutuille alueille matkailun kehittämiseen kohdennettu rahoitushaku oli kertaluonteinen. Vaikka tätä rahoitusta ei jatkossa ole haettavissa, kannattaa tutustua muihin palveluihimme.
|
Teksti: Henri Anundi
- Publish Date
- 10/25/23
ely-updated 27.10.2023