Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Tieto kulkee kuituja pitkin

Suurin osa meistä muistaa ajan, kun valokuvan tai tiedoston avaaminen tietokoneen näytölle kesti ikuisuuden tai kun yrittäen soittaa lankapuhelimella naapurille, kuului korvaan riipivä ääni kertoen siitä, että linja on varattu internetin käyttöön. Nykyään tämä kaikki on vain kaukainen muisto, kun valtaosa tietoliikenteen käyttäjistä ovat siirtyneet laajakaistan tai mobiiliverkon käyttäjiksi.

Sunet eli Suupohjan Seutuverkko Oy on perustettu vuonna 2005 ajatuksenaan kuntien tietoliikenteen kulujen pienentäminen sekä laadun parantaminen. Alueen asukkailta tuli jatkuvasti viestiä, että silloiset tietoliikenneyhteydet eivät tyydyttäneet heidän tarpeitaan ja muutosta kaivattiin. Yhtiötä on ollut perustamassa neljä Suupohjan alueen kuntaa; Teuva, Jurva, Karijoki ja Isojoki sekä Kauhajoen kaupunki. Nykyisin yhtiön omistaa Kauhajoen ja Kurikan kaupunki sekä Teuvan, Isojoen ja Karijoen kunnat ja Satakunnan puolelta Karvian ja Siikaisten kunta. Sunetin ydintoimintaa on rakentaa, ylläpitää ja operoida valokuituverkkoa.

 

Valokuitukaapelin sisällä on monta yksittäistä kuitua, joita pitkin tieto kulkee.

Tehokasta tietoliikennettä Suupohjan kylille -hanke

Hankkeen tarve on lähtenyt Perälän, Myrkyn ja Lustilan kylien asukkailta. Ennen tukihakemuksen täyttämistä yhtiö kartoitti kyseisten kylien tarpeen ja koska tarve näytti todellisesta, niin hanketta lähdettiin toteuttamaan. Yleishyödyllisellä investointituella rakennettiin valokuidun runkoverkkoa edellä mainittuihin kyliin.

-Hankkeen tavoitteet ovat täyttyneet hyvin, tavoitteiden asettamista helpottivat etukäteen tehdyt asiakasselvitykset, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Aatu Samppala.

Koronapandemian myötä tultiin huomaamaan, miten tärkeät ovat toimivat tietoliikenneyhteydet. Ne mahdollistivat monille ihmisille etätyömahdollisuuden ja etäyhteydet läheisiin ihmisiin. Siinä täyttyi hankkeen yksi tavoitteista -parantaa maaseudun ihmisten elämänlaatua.

-Viime vuonna tuli monia yhteydenottoja koskien valokuidun runkoverkkoon liittymisestä, jotta etätyön mahdollistavat yhteydet toimisivat luotettavasti, lisää Samppala.

Tehokasta tietoliikennettä Suupohjan kylille hanke toteutettiin vuosina 2017-2018 ja hankkeen aikana valokuituverkkoon liittyi 65 kotitaloutta ja yritystä.

Hankkeen aikana kaivettiin kymmeniä ja kymmeniä kilometrejä valokuitukaapelia maan alle.

Valokuidussa tieto kulkee valon nopeudella

Valokuitu on erittäin ohut lasista valmistettu optinen johdin, jota pitkin signaali siirtyy valon muodossa. Valokuidun varma ja pitkäikäinen tekniikka takaa nopeat yhteydet myös tulevaisuudessa. Ihan uusi keksintö ei valokuitu viestinnässä kuitenkaan ole, ensimmäiset puhelinverkon valokaapelit otettiin käyttöön Yhdysvalloissa vuonna 1976 ja Suomessa vuonna 1979.

Valokuituliittymässä tiedonsiirtonopeus pysyy aina samana eivätkä välimatkat, sää, maasto tai muiden samanaikaisten käyttäjien määrä vaikuta nopeuteen tai palveluiden hintaan.

Kiinteistöön otettu valokuituyhteys mahdollistaa huippunopean Internet-yhteyden, jonka avulla pystytään nauttimaan muun muassa sähköisistä asiointipalveluista, verkkopelaamisesta, elokuvien katselusta, kodin turvallisuuspalveluista sekä toimivista etäyhteyksistä. Valokuituliittymä tai runkoverkkoon liittymisen mahdollisuus voivat myös vaikuttaa positiivisesti kiinteistömarkkinoilla ostopäätöksen tekemisessä.

-Toimivat tietoliikenneyhteydet ovat tuoneet vakautta ja luotettavuutta maatilamme toimintaan, kertoo hankkeen vaikutuksista eräs tilallinen Teuvan Perälän kylästä.

Rahoittaja: Leader Suupohja

Hanketyyppi: Investointihanke

ely-updated 27.09.2021