Etusivu - Hero

Parempi työelämä!

Valtakunnallinen työelämän kehittämisen koordinaatiohanke

 

Seuraa meitä somessa!

Instagram-logoLinkedIn logo   YouTube logo

 

Tilaa uutiskirje!

Tilaa nyt Parempi työelämä! -hankkeen uutiskirje suoraan sähköpostiisi. Näin saat kerran kuukaudessa tuoretta tietoa työelämän kehittämisestä Suomessa sekä menovinkit tapahtumistamme.

Parempi työelämä = parempi elämä

 

 

Yhteistyössä

 

Työelämäfoorumi 2024 järjestetään marraskuussa! Ilmoittautuminen on nyt auki

 

Työelämäfoorumi 2024 logo

 

 

Olemme mukana Hyvin sanottu! -festivaaleilla

 

 

Suomi -toimintakykyinen maa ja kansa

Meidän #LupausSuomelle on edistää omalta osaltamme työikäisten toimintakyvyn vahvistamista ja ylläpitoa Suomessa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi aiheen sisällyttämistä mukaan työhyvinvoinnista ja tuottavuudesta käytäviin keskusteluihin.

Suomi toimintakykyinen maa ja kansa logo

Parempi työelämä = Parempi elämä
Parempi työelämä! -logo

Olemme innoissamme saadessamme olla mukana tekemässä tärkeää työtä paremman suomalaisen työelämän puolesta! Parempi työelämä! on valtakunnallinen työelämän kehittämisen koordinaatiohanke. Hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+).

Tutustu toimintaamme ja ota meihin yhteyttä - Duunataan yhdessä parempi arki! 

Ajankohtaista

 

Valtakunnallinen TyhyTeko -hanke vie tutkimusretkelle marata-alan tulevaisuuteen TyhyTeko -hankkkeen kuvistuskuva

Digitalisaatio muovaa maailmaa, ja tekoäly sekä robotiikka ovat tulleet vauhdilla osaksi arkeamme. Valtakunnallinen kuuden toteuttajan TyhyTeko-hanke kutsuu matkailu- ravitsemus- ja talousalan mikro- sekä pk-yritykset mukaan yhteiselle tutkimusretkelle uudistamaan toimialaa ja vastaamaan marata-alan muuttuviin työelämän vaatimuksiin.

Valtakunnallinen ESR+ -hanke TyhyTeko – Työhyvinvointia ja tuottavuutta marata-alan ammattilaisille tekoälyn ja robotiikan avulla käynnistyi syyskuussa, ja jatkuu kesäkuun 2027 loppuun saakka. TyhyTeko-hankkeen avulla edistetään avointa vuoropuhelua marata-alan työntekijöiden ja johdon välillä, ja tarjotaan työkaluja osaamisen ja toimintatapojen jatkuvaan yhteiskehittämiseen.

Yritysrekry: Ennakoi tulevaisuuden muutokset ja ilmoittaudu mukaan hankkeeseen!

Lähde hankkeen matkassa tutkimusretkelle selvittämään yhdessä, miten uusien teknologioiden hyödyntäminen voi parantaa työntekijäkokemustanne. Ensimmäiset yrityskohtaiset TyhyTeko-kokeilut aloitetaan jo marraskuussa 2024. Lue lisää Jamkin verkkosivuilta.

Mitä yritykset hyötyvät osallistuessaan hankkeeseen? 
•    oppivat ymmärtämään henkilöstön työhyvinvoinnin kehityskohteita sekä uusien teknologioiden käyttöönottoa ja hyödyntämistä
•    saavat asiantuntijatukea yrityksen tilanteeseen sopivan kokeilun suunnitteluun ja toteutukseen sekä seuraaviin askeliin työhyvinvoinnin ja tuottavuuden edelleen kehittämiseksi. 
•    pääsevät verkostoitumaan ja vertaisoppimaan muiden kokeiluun osallistuvien yritysten kanssa.

Yrityskokeilujen oppien avulla kootaan yleisesti hyödynnettäväksi työkirja alan työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittämiseksi. Työkirjan sisältämien työkalujen kautta johto ja esihenkilöt tunnistavat henkilöstön kanssa yhdessä työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kannalta kriittisimmät kohdat yrityksessä sekä valitsevat oikeat keinot lähteä ratkaisemaan tunnistettua ongelmaa tekoälyn tai robotiikan avulla.

Hankkeen päätoteuttajana toimii Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä osatoteuttajina Lapin, Savonia, Seinäjoen, Tampereen ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulut. Lisäksi hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n sekä Suomen Restonomit ry:n kanssa. 

Uudet valtakunnalliset hankkeet starttailevatkuvassa piirretty hankesankari

Useampia uusia valtakunnallisia ESR+ työelämän kehittämisen hankkeita aloittaa kehittämistyönsä vielä tämän vuoden puolella. Tämän toisen haun teemana hankkeilla on: Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kehittäminen yksityisen palvelusektorin työpaikoilla.  Ensimmäinen uusi hanke on jo päässyt upeasti aloittamaan toimintansa: Valtakunnallinen TyhyTeko – Työhyvinvointia ja tuottavuutta marata-alan ammattilaisille tekoälyn ja robotiikan avulla -hanke. 

Hankkeilla oli haettavana noin 5 miljoonan euron EU-tuki

Rahoitettavien hankkeiden tavoitteena on kasvattaa sekä tuottavuutta että työhyvinvointia yksityisen palvelusektorin mikro- ja pk-yrityksissä. Työhyvinvoinnin ja tuottavuuden samanaikaiseen kehittämiseen pyritään osallistavan organisaatiokulttuurin keinoin. Rahoitettavat hankkeet ovat valtakunnallisia ja niillä kehitetään useita yrityksiä. Hankkeiden toiminta on voittoa tavoittelematonta ja tulokset ovat aina yleisesti hyödynnettävissä.

Parempi työelämä -tiimi sparraa ja koordinoi

Parempi työelämä! -hankkeemme koordinoi suomalaista työelämän kehittämistä sekä sparraa ja vauhdittaa muita valtakunnallisia työelämän kehittämisen hankkeita. Olemme mukana hankkeiden koko elinkaaren ajan aina hankehausta toteutukseen sekä arvioinnista tuloksista viestimiseen.

Koordinaatiohankkeemme tarjoaa valtakunnallisille hankkeille tukea tiedolla johtamiseen, verkostotyöhön sekä vaikutusten arviointiin. Lisäksi tuemme työelämän hankkeita viestinnässä ja hyvien käytäntöjen nostamisessa esille.

Haltiamaa Islannin työelämässä korostui yhteisöllisyys ja työtyytyväisyyteen panostaminen

Islanti on tunnettu rohkeista työelämänavauksistaan, joten me lähdimme tutustumaan islantilaisten toimiviin työelämän käytänteisiin ja arvioimaan niiden sopivuutta suomalaiseen työelämään. Mukanamme benchmark-matkalla olivat ohjaavien ministeriöiden edustajat sekä ohjausryhmän puheenjohtajisto. 

Tutustuimme muun muassa julkisen puolen työelämän kehittämistyöhön Islannin pääministerin kanslian ihmisoikeuksien ja tasa-arvon osastolla, Reykjavikin kaupungin esihenkilöiden koulutukseen, sekä puheeksi ottamisen valmennukseen sekä Business ja Innovation Center Groskan yrittäjyys- ja startup-kulttuuriin. Yksityiseltä puolelta Garri ja NetApp esittelivät palkkatasa-arvomallejaan ja työhyvinvointia edistäviä käytäntöjään.

Vierailimme myös AOSH:ssa (Administration of Occupational safety and health) jossa keskityttiin luottamuksen, työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden kehittämiseen sekä Islannin poliisilla, missä saimme oppia heidän työparimallistaan, missä kouluttamaton ja koulutettu poliisi toimivat työparina.  

Saimme myös kattavan esityksen maan suurimmalta työntekijäliitto VR:ltä, heidän järjestämästä työhyvinvointikyselystä, jonka tulosten perusteella palkitaan maan parhaat työnantajayritykset.
 

Matkan aikana saimme paljon arvokasta tietoa työelämän kehittämisen tueksi. Benchmark -matkamme tärkeimmät opit - vierailujen haastattelut ja delegaatiomme näkemykset - esittelemme seminaarissamme 19.12. 2024.

Voit jo ilmoittautua Islanti-seminaariimme täällä.

Lue lisää 

Nuorten työelämäkokemuksia ja -odotuksia selvitetään laajasti valtakunnallisella kuulemiskierroksella 

Työelämäfoorumi Suomi 2024 -logoMarraskuun Työelämäfoorumia varten Suomessa kartoitetaan syksyn aikana laajasti nuorten omia kokemuksia ja ajatuksia suomalaisesta työelämästä. Parempi työelämä! -koordinaatiohanke (ESR+) ja TYÖ2030-ohjelma koordinoivat yhteistyössä Nuorten akatemian kanssa laajan kuulemiskierroksen 15–29-vuotiaille nuorille eri puolilla Suomea. Kierroksella eri taustoista tulevat nuoret pääsevät kertomaan ajatuksiaan työelämäodotuksistaan, toiveistaan ja tarpeistaan. Kierrokset järjestetään elo-lokakuun aikana, ja tavoitteena on saada kuuluviin jopa 400 nuoren ääni.

- Suomalainen työelämä tarvitsee nuoria innovatiivisia työntekijöitä nyt ja erityisesti tulevaisuudessa. On mahtavaa, että pääsemme yhteistyössä nuorten kanssa selvittämään millaisia ratkaisuja suomalainen työelämä kaipaa, jotta voimme vastata eri-ikäisten työntekijöiden tarpeisiin ja toiveisiin tulevaisuudessa, iloitsee projektipäällikkö Henna Kymäläinen Parempi työelämä! -koordinaatiohankkeesta.

Nuoria kuullaan työpajojen avulla

Nuoria kuullaan Nuorten Akatemian rakentamien työpajojen avulla. Oppilaitoksia, opiskelijoita ja järjestöryhmiä on kutsuttu mukaan inspiroiviin työpajoihin, joissa pyritään käynnistämään vuoropuhelua kohti parempaa työelämää ja osallistamaan opiskelijat työelämän kehittämiseen. Työpajojen tiedonkeruu toteutetaan Seppo-pelialustan avulla, joka kerää tulokset suoraan digitaaliseen muotoon. Työpajan opiskelijoille ja nuortenryhmille voi järjestää myös itsenäisesti valmiin fasilitointiohjeistuksen mukaan. 

- Olemme tosi iloisia siitä, miten monet toimijat ovat lähteneet kuulemiskierroksen ja Työelämäfoorumin järjestämiseen mukaan. Nuorten työpajoja on tulossa jo noin 20. Yhteistyö tuo yhteen tutkimuksen, järjestöjen, oppilaitosten ja työpaikkojen osaamista, minkä avulla saamme nuorille parhaat mahdolliset lähtökohdat osallistua ja vaikuttaa itse työelämän kehittämiseen, uskoo TYÖ2030-ohjelmajohtaja Sanna Kulmala.

Työpajoissa saatu tieto osaksi työelämän kehittämisstrategiaa

Kuulemiskierrosten työpajoista kerätyt nuorten näkemykset kootaan raportiksi, joka julkaistaan Työelämäfoorumi -tapahtumassa 20.11.2024. Työelämäfoorumissa kuullaan nuorten näkemyksiä liittyen nuorten osaamiseen, ohjaamiseen ja odotuksiin. Tapahtumassa tuloksista keskustellaan yhdessä nuorten, työelämävaikuttajien sekä nuorten kanssa työskentelevien tahojen kanssa. Työpajoissa kerättyjä tietoja sekä Työelämäfoorumissa kehitettyjä ratkaisuja tullaan hyödyntämään ESR+ kehittämistyössä sekä kytkemään osaksi työ- ja elinkeinoministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön käynnistämää työelämän kehittämisstrategiaa.

Työelämäfoorumi 2024 on vuoden mielenkiintoisin työelämän keskustelutapahtuma, joka kokoaa yhteen työelämän keskeiset toimijat ajankohtaisen aiheen ympärille. Vuonna 2024 tapahtuma keskittyy avaamaan keskustelua ja hakemaan ratkaisuja työelämän kehittämiseen nuorten näkökulmasta. Tapahtuma järjestetään kutsuvierastilaisuutena Helsingin Pikku-Finlandialla, sekä kaikille avoimena verkkotapahtumana. Ensimmäinen Työelämäfoorumi järjestettiin vuonna 2022.

Ilmoittaudu kaikille avoimeen ja maksuttomaan, vuoden mielenkiintoisimpaan työelämätapahtumaan tapahtuman nettisivujen kautta www.tyoelamafoorumi.fi 

Lue lisää

 

Tulevia tapahtumia

Olemme mukana Hyvin Sanottu! -keskustelufestivaaleilla 

Hyvin sanottu -logoJärjestämme Hyvin sanottu! -keskustelufestivaaleilla pop up -keskustelun ”Sukupolvien kohtaaminen – timanttisia oivalluksia työelämässä”! 

Keskustelu tarkastelee eri-ikäisten työtekijöiden työelämäodotuksia ja niiden ilmenemistä työpaikkojen arjessa. Ymmärretäänkö työpaikoilla eri-ikäisten odotuksia työelämälle ja onnistutaanko niihin vastaamaan? Mitä eri-ikäiset työntekijät voivat oivaltaa toisiltaan ja millaista lisäarvoa työntekijöiden eri-ikäisyys voi tuoda työpaikoille?

Keskustelussa työntekijöiden eri-ikäisyyttä lähestytään voimavarana, jonka potentiaalin lunastaminen edellyttää keskinäistä ymmärrystä ja sukupolvien rajat ylittävää oppimista.

Tule keskustelemaan tästä tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta meidän kanssamme Lahteen 27.9. klo 17, tai seuraa keskustelua streemiltä. Avoin ja turvallinen keskustelu käydään Erätauko -keskustelumenetelmällä. Duunataan yhdessä parempi arki!

Keskustelun järjestää: Parempi työelämä -valtakunnallinen työelämän koordinaatiohanke, TYÖ2030-ohjelma ja Nuorten yrittäjyys ja talous NYT 

Lisätietoja tapahtumasta ja koko festivaaliohjelma löydät täältä. 

Etusivun intro

Tule mukaan verkostoomme – seuraava tapaaminen 4.10.

Kuvituskuva kahvikupista

Pannu kuumana -verkostomme on suunnattu työelämän kehittämisestä innostuneille ja sen tavoitteena on saada arjen työelämän ääntä esille.

Toivomme, että tulet mukaan avoimin mielin keskustelemaan ja kehittämään kanssamme maailman parasta työelämää. 

Ota siis kupponen kahvia mukaasi ja tule linjoille.

Lue lisää

Pohjoisen yhteiset voimat kokoontuvat pohjoisen voimat tapahtumajuliste

Sanotaan, että hankkeita tulee ja menee, vaan mikään ei muutu. Vai muuttuuko? Hankesankarit muuttavat suomalaista työelämää Euroopan sosiaalirahaston tukemana. Tule seuraamaan 30.10. klo 14.30 tunnin mittaista paneelikeskusteluamme "Hankehumpalla parempaa työelämää pohjoiseen" paikan päälle Kemiin, tai striimin äärelle. Keskustelussa kuulemme hankkeiden työn tuloksista, onnistumisista ja haasteista! Paneelikeskustelun päätteeksi rupatellaan hetki hanketyöstä ja tunnistetaan supervoimamme - täällä voit myös verkostoitua. Liity Hankesankareiden laumaan ja ole osa muutosta! 

Pohjoisen yhteiset voimat -tapahtuma Kemissä ja verkossa 30.-31.10.2024:

Pohjoisen Suomen maakunnat yhdistävässä työllisyyden ja elinvoiman kehittämisen kaksipäiväisessä tapahtumassa sukelletaan Pohjoisen Suomen työllisyyden ja elinvoiman kannalta ajankohtaisiin teemoihin, ja pohditaan, mitkä alueiden vahvuudet ja voimavarat ovat tulevaisuuden yhteisiä kulmakiviä. 

Lue lisää tapahtumasta

Työelämäfoorumi 2024 

Kuva jossa nuoria ja teksti: nuorten ajatukset pitää saada vahvemmin lentoon työelämässä!Olemme mukana järjestämässä vuoden mielenkiintoisinta työelämätapahtumaa!

Työelämäfoorumi 2024 järjestetään 20.11.2024 klo 8.30-12 Helsingissä, Pikku-Finlandiassa sekä kaikille avoimena verkotapahtumana. Vuoden 2024 tapahtuman keskiössä ovat nuoret ja työelämä.  Työelämäfoorumissa kuulemme millainen on nuorten näkemys maailman parhaasta työelämästä, ja miten sitä lähdetään luomaan yhdessä päättäjien kanssa.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan verkkotapahtumaan!

Paremman työelämän jäljillä -verkkokeskustelusarja jatkuu 11.12. mainoskuva tapahtumasta

Ei oo helppoo! Välillä duuni saa kehräämään tyytyväisyydestä, toisinaan se silittää vastakarvaan. Nyt nostetaan kissa työpöydälle. Virtuaalinen keskustelusarja Paremman työelämän jäljillä tuo työelämän puhuttavimmat aiheet asiantuntijoiden ruodittavaksi. Kaikille avoimissa Teams-sessioissa on luvassa näkemystä, kokemusta ja kulmahammasta.

Keskustelusarjan kolmannessa jaksossa,”Työmyyrä labyrintissa – kuinka moneen suuntaan työura saa viedä?”, pohditaan tulevaisuuden työuria: Minkälaisia työuria tulevaisuuden työelämä meille tarjoaa? Ketkä vaikuttavat uravalintoihimme? Voiko urallaan edetä myös sivusuunnassa tai alaspäin? 

Jaksossa herättelemme kuulijoita pohtimaan työyhteisötaitoja useammasta näkökulmasta sananvalmiiden ja mielenkiintoisten puhujien avulla.

Lue lisää

 

Blogit

 

Työelämän saagaa IslannistaKuvassa Antti Närhinen Työ - ja elinkeinoministeriöstä

Millainen on islantilainen työelämätarina?

Lue Työ- ja elinkeinoministeriön neuvottelevan virkamiehen Antti Närhisen mietteitä islantilaisesta työelämätarinasta, ja siitä millaisia vahvuuksia pienestä maasta löytyy?

"Olin mukana Parempi työelämä -hankkeen Islannin benchmarking matkalla, jonka tarkoitus oli etsiä oppia ja toimintatapoja työelämän kehittämiseen, ja ennen kaikkea siihen liittyvään hanketoimintaan. Ministeriössä työskentelevänä katsoin asioita työn puolesta myös laajemmasta perspektiivistä, millaista näkemystä voisimme saada kansalliseen työelämän kehittämiseen?"

Lue lisää

Liikettä ja lystiä -aktiivisuutta asiantuntijatyöhön

Kuvassa: Satu Honkanen, Minna Siiriäinen ja Viivi Kaartinen

Huhtikuussa 2024 Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) liiketoimintayksikön TKI-toimiston käytävillä oli jokseenkin erikoinen meno. Projektipäälliköt, asiantuntijat ja muut työntekijät liikkuivat toimistolla polvennostokävelyllä ja tekivät kyykkyjä kahvikuppia hakiessaan. “Jamespotkukelkkamaisesti” liikehtien työhuoneen ovensuulle ilmestyvät työkaverit saivat naurun raikumaan kuukauden jokaisena työpäivänä. Ei ihan normaalia kaikissa asiantuntijayhteisöissä. Sanotaan, että liike on lääke ja nauru pidentää ikää, mutta kuinka hyvin näitä osataan yhdistää työelämän kontekstissa? Miksi liikettä on niin vaikeaa lisätä toimistotyöläisen päiviin? 

" Toivomme, että tämän kirjoituksen avulla voimme tarjota inspiraatiota liikunnan riemun löytymiseen muille työporukoille kaikkialla Suomessa. Jokainen meistä voi olla liikkeelle paneva voima ja keksiä työkavereiden piristykseksi liikunnallisen haasteen. Pro tip: Meillä extrahaasteena toimi myös kahvinkeittimen eteen viritetty yllätyskyykkyalue. Jos kyykkyä ei tehty, sai kaveria leikkimielisesti aiheesta muistutella. Toimii! " Satu Honkanen, Minna Siiriäinen ja Viivi Kaartinen.

Lue lisää 

Nuorten työelämäodotukset peilaavat ajankuvaa
 

Valokuva Tiina lindströmistä ja teksti: Muistatko vielä mitä ajattelit nuorena työelämästä?Marraskuussa kuulemme Työelämäfoorumi 2024 -tapahtumassa, mitä Suomessa asuvat 15–29-vuotiaat nuoret ajattelevat työelämästä. Minkälaisia kokemuksia heille on jo kertynyt, minkälaisia odotuksia heillä on uralleen ja minkälaista tukea he kaipaavat.

Projektikoordinaattorimme Tiina Lindström löysi laatikostaan 23 vuoden takaisen äidinkielen esseen ”Mitä nuorilta vaaditaan?”. Tekstin kautta lukija pääsee syväsukeltamaan 2000-luvun taitteessa eläneen nuoren lukiolaisen mieleen, jota askarruttivat digitalisaatio ja elämän hektisyys. Lue blogista, mitä nuori Tiina kirjoitti työelämäodotuksistaan ja mitä ajatuksia se hänessä tänä päivänä herätti.

Lue lisää

ely-updated 25.09.2024