In cooperation with

Harva arvaa

Et tainnut arvata, millaisia elämyksiä Suomesta löytyy?

Tarinoita harvaan asuttujen alueiden matkailuhelmistä

Pirujen perässä Paasvedellä Etelä-Savossa

Yli kaksisataa miljoonaa vuotta sitten nykyisen Saimaan rannalle iskeytyi meteoriitti. Kraatterista syntyi Paasveden meteorijärvi, jonka yllä esiintyy vielä tänäkin päivänä mystinen valoilmiö. Aiheuttaako sen kaasupurkaus tai sähkömagneettinen säteily? Vai pirut tai hukkuneet merimiehet?

Mystinen valo järven päällä.
Kuva: Pirun Savonranta -hanke

Savonranta on pieni pitäjä Saimaan rannalla Etelä-Savossa, Savonlinnan ja Joensuun välissä. Kylällä on jo satoja vuosia puhuttu Paasveden piruista – arvoituksellisesta ilmiöstä, joka näyttäytyy meteorijärven päällä kiitävinä valoina.

- Olimme kokemassa katiskaa mieheni kanssa, kun hän hoksasi arviolta kolmesta viiteen metriä korkean liekin rannan suunnassa. Hän arveli jonkun polttavan roskia, mutta minä tiesin kyseessä olevan pirun valot, sillä liekki oli selvästi veden päällä, kuvailee savonrantalainen Katri Ihalainen, metsätalousinsinööri ja retkeilypalveluyrittäjä.

- Olen nähnyt valon ennenkin, mutta mieheni ei. Ehdimme katsella sitä noin 10-15 sekuntia ennen kuin se hiipui pois. Oloni oli levollinen, kun hänkin vihdoin näki pirun eikä enää luule sen olevan huuhaata, Ihalainen nauraa loppukesän 2023 tapahtumia.

Pirut ovat tieteellekin mysteeri

Piruja on nähty Paasveden yllä niin veden kuin jäänkin päällä. Tieteelliseksi selitykseksi on esitetty muun muassa kaasupurkauksia, sähkömagneettista säteilyä ja bakteereja. Varmuutta pirujen synnystä ei silti ole saatu. Paasveden yllä on kuitenkin havaittu poikkeavuuksia magneettisessa kentässä.

- Kaikelle kolmelle hypoteesille on hyvät perusteet, mutta oma suosikkini on bakteerit. Luonnossa on valoa tuottavia eläimiä, joten meteoriitti on voinut tuoda vastaavia bakteereja mukanaan avaruudesta, pohtii Jaana Tyrmi, joka on perehtynyt Paasveden piruihin niin tieteen kuin kansantaruston kautta.

Tyrmi asuu Savonrannalla ja on taustaltaan tutkija.

- Valot reagoivat ihmisen läsnäoloon. Ne ovat tulleet luokse, kun henkilö on ollut rannalla perkaamassa kalaa. Ne myös lähtevät pakoon, kun niitä jahtaa. Joku kommunikaation taso siinä tapahtuu – ehkä ne reagoivat ihmisen sähkömagneettiseen kenttään?

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Ihmiset seisovat metsässä torikiven juurella.
Kuva: Torikivi on noin 8 metriä korkea, jylhä kivimuodostelma, joka sijaitsee Hankavaarassa Savonrannalla. (Kuva: Jussi Silvennoinen / Pirun Savonranta -hanke)

Aavetuulastajia tai kummituksia? Tarinat houkuttelevat matkailijoita

Savonrannalla ilmiön selitykseksi on ajan saatossa tarjottu muun muassa aavetuulastajia, kummituksia ja hukkuneita merimiehiä. Yleisin on kuitenkin piru, sillä Savonrannalla on Tyrmin mukaan paljon juuri piruun liittyvää tarinaperinnettä.

Jokainen voi kokea taruston nyt aiempaa helpommin, kun Paasveden pirut on tuotteistettu alueen vetovoimatekijäksi.

Arvoitus on tuotu nykyihmisten ulottuville teknologian keinoin. Savonrannan Polku pirun mysteereihin avautuu moniulotteisesti, kun matkailija lataa puhelimeensa sovelluksen ja uppoutuu myyttien maailmaan animaatioiden kautta.

- Tarinoiden kertojana toimii ikiaikainen Pohumummo, koska mysteerit kantavat sisällään pitkää viisautta, mitä me emme enää osaa tulkita, Tyrmi valottaa.


Reitin traileri (jos upotus ei näy, löydät trailerin tästä (youtube.com).

Vesiteitse myyttiä pääsee pähkäilemään Paasveen pirun risteilyllä. Satamaravintolassa saa herkutella teeman mukaisesti hampirulaisella, piruzzalla ja paholaisen hillolla. Lisäksi suunnitteilla on Lohkareiden polku Hankavaaran metsiin ja luontopolku nimeltä Jättiläisen harppaus.

Tuotteistaminen ja tarinallistaminen on yhdistänyt monella tasolla

Pirun Savonranta -matkailukokonaisuus kehitettiin ELY-keskuksen harvaan asuttujen alueiden matkailuhankerahoituksen avulla. Hankkeesta vastaa Savonlinnan Seudun Matkailu Oy.

- Olemme saaneet paljon konkreettista aikaiseksi tiiviissä yhteistyössä yritysten ja yhdistysten kanssa. Hanketta on ollut ilo viedä yhdessä eteenpäin, kun kaikki ovat olleet innostuneena tuotekehityksessä mukana, kertoo Savonlinnan Seudun Matkailulla työskentelevä Pirun Savonranta -hankkeen projektipäällikkö Anu Ahlström.

Savonranta yhdistyi kuntaliitoksella Savonlinnaan vuonna 2009. Yhteinen matkailuhanke on tuonut paikkakuntia lähemmäksi toisiaan.

- Yhteistyö Savonlinnan Seudun Matkailun ja Savonrannan kanssa on lähtenyt hankkeen myötä aivan uudelle tasolle. Nyt mietimme, voisiko Savonrannan onnistuneen tarinatuotteistuksen laajentaa koko Savonlinnan matkailualueelle ja saada näin uusia aineksia kokonaisbrändiimme, Ahlström sanoo.

- Tästedes Savonrannan toimijoiden ja Savonlinnan Seudun Matkailun on varmasti helpompi lähteä tekemään uusia hankkeita yhdessä. Savonlinnalaisille Savonranta ei ole ennestään ollut välttämättä kovin tuttu, mutta hankkeen myötä kylä on saanut näkyvyyttä ja herättänyt kiinnostusta paikallisestikin, Ahlström listaa vaikutuksia.

Lisää tietoa Paasveden piruista ja Savonrannan matkailutarjonnasta löydät Visit Savonlinnan sivustolta.

Pirun Savonranta on osa Lapin ELY-keskuksen koordinoimaa HAMA-hankekokonaisuutta (Harvaan asuttujen alueiden luonto-, ruoka-, kalastus- ja metsästysmatkailun kehittämishankehaku).

Harvaan asutuille alueille matkailun kehittämiseen kohdennettu rahoitushaku oli kertaluonteinen. Vaikka tätä rahoitusta ei jatkossa ole haettavissa, kannattaa tutustua muihin palveluihimme.

Onko sinulla kehittämisidea?

Tutustu ELY-keskuksen rahoitusmahdollisuuksiin!

Lue lisää

Teksti: Henri Anundi
Kuvat ja reitin traileri: Pirun Savonranta -hanke

Takaisin pääsivulle

ely-updated 25.10.2023