Monipaikka

Paikasta riippumattoman työn edistäjä

Hanke on päättynyt.

Blogikirjoitukset

Itsensä johtaminen on paitsi oman toiminnan suunnittelua, ohjaamista että muuttamista, myös ajatusten ja tunteiden säätelyä sekä valintoja ja priorisointia. Etätyöpäivien aikana törmää usein kysymykseen, voisiko omaa työtään suunnitella tehokkaammin ja kuinka työstä voi tehdä näkyvää? Nappaa tästä käytännönläheiset vinkit, kuinka voit tehdä etätyöarjestasi vieläkin parempaa.
 

  1. Tee tavoitteista helpommin saavutettavia pilkkomalla ne pienempiin osiin ja juhli välitavoitteiden saavuttamista

Suuret linjat ja isot tavoitteet ovat tärkeitä kokonaisuuden kannalta, mutta pienempiin tavoitteisiin on kuitenkin helpompi päästä. Pilko tavoitteesi pienempiin osiin miettimällä millaisin askelin saavutat tavoitteesi. Esimerkiksi koko vuoden myyntitavoitetta voit lähestyä miettimällä mitä sinun tulee tehdä yhden työpäivän sisällä, että tavoite täyttyy. Voisiko se tarkoittaa, että soitat 3 myyntipuhelua tai toteutat markkinointikampanjan somessa?
 

  1. Tee työstä näkyvää

Aloita jakamalla työsi vaiheisiin, hahmota kokonaisuus ja osakokonaisuudet sen alla. Ajankäyttöä on helpompi arvioida pienempien tehtäväkokonaisuuksien osalta. Etenemisen voit konkretisoida esimerkiksi kahden lasipurkin avulla, joissa on klemmareita. Siirrä klemmarit purkista toiseen sitä mukaa kun työ etenee ja pystyt seuraamaan etenemistä aivan konkreettisesti. Muista, että yksi tehty asia tänään on parempi kuin monta ehkä tehtyä asiaa huomenna.

 

Klemmarit avuksi ajanhallinnan konkretisoimiseen
Kuva1. Kahden purkin ja klemmarien avulla teet työsi näkyväksi:
siirrä klemmari aina purkista toiseen kun saat vaikka myyntipuhelun tehtyä.
 
  1. Suunnittele työsi huolella

Unohda multitasking! Asioiden tekeminen yhtä aikaa on aivoille äärimmäisen kuormittavaa - keskity siis yhteen asiaan kerrallaan. Opettele rajaamaan työtäsi priorisoimalla. Priorisointi tarkoittaa myös luopumista, joten on tärkeää tunnistaa mitkä asiat ovat tehtävänkuvasi kannalta tärkeitä. Tehtäviä suunnitellessasi mieti myös, milloin olet virkeimmilläsi ja millaisia tehtäviä tuolle ajalle kannattaa keskittää. Keskittymisen ja ajankäytön hallinnan tueksi voit kokeilla esimerkiksi Pomodore tekniikkaa, jossa työskennellään tietty aika, esim. 30 minuuttia, yhtäjaksoisesti ilman mitään keskeytyksiä ja tämän jälkeen pidetään lyhyt tauko ennen seuraavaa työskentelyjaksoa.
 

  1. Johda omia ajatuksia ja tunteitasi

Tunteet ohjaavat suuresti sitä, kuinka toimimme. Ensimmäinen askel omien tunteiden johtamisessa on tunnistaa tunteet. Kun tunnistat omat tunteesi, on helpompi pohtia mistä tunne johtuu. Esimerkiksi kun iltapäivällä työkaveri alkaa käymään etäkokouksessa hermoille, koska hän kyselee koko ajan, voit hermostumisen sijaan miettiä miksi asia ärsyttää niin paljon. Oletko kenties unohtanut välipalan? Tai kun tekemättä oleva tehtävä stressaa kovasti, koeta rauhoittua ja pilkkoa ja priorisoida tehtävät. Tämän jälkeen lähde tekemään tehtäviä yksi kerrallaan miettimättä valtavaa työmäärää vaan keskityt siihen mitä juuri nyt teet.

Tunnepeikko kuvastaa tunteita.
Kuva 2. Päiväkodeissakin tunteisiin tutustutaan tunnepeikkojen avulla. Lue lisää.
 
  1. Löydä motivaatio ja työn merkityksellisyys

Autonomia, kyvykkyys, hyväntekeminen ja yhteisöllisyys ovat sisäisen motivaation rakennuspalikoita (Frank Martela Monipaikan koulutuksessa 10.5.2023). Kun siis tuntuu siltä, että sisäinen motivaatio on hukassa, pyri vahvistamaan näitä. Esimerkiksi autonomian tunnetta vahvistaa, kun saamme päättää itse edes jossain määrin, mitä teemme. Voisitko itse vaikuttaa siihen mitä tai miten teet työtehtäviä? Kyvykkyyden tunne tulee, kun meistä tuntuu, että osaamme homman, mutta myös siitä, kun saamme kehittyä. Mieti siis voisitko oppia omassa työssäsi jotain uutta? Hyväntekeminen voi olla esimerkiksi työkaverin auttamista tai ilahduttamista pienillä arjen teoilla. Yhteisöllisyyttä tukee ihmisten kohtaaminen, etänä tai läsnä. Etänä voit hyvin pitää vaikka etäkahvihetken työkaverin kanssa ja kysyä mitä kuuluu.
 

  1. Pidä huolta palautumisesta

Kehitä rutiinit työpäivän aloittamiseen ja lopettamiseen, vaikka tekisit töitä kotona. Illat eivät välttämättä riitä palautumiseen vaan jo päivällä olisi hyvä pitää pieniä taukoja, että ehdit palautua riittävästi. Muista huolehtia palautumisesta siis jo päivän aikana pitämällä tauot ja nousemalla koneen ääreltä. Pieni taukojumppa tekee myös hyvää ja laittaa veren kiertämään. Eri ihmiset palautuvat eri tavoilla ja kokeilemalla löydät itsellesi parhaat keinot palautua esimerkiksi liikunnan, sosiaalisen kanssakäymisen tai vaikkapa käsitöiden avulla.

Seuraa Monipaikan tapahtumia: syksyllä tulossa uusia webinaareja mm. itsensä johtamisesta! Tilaa uutiskirje niin saat tiedon ensimmäisten joukossa uusista tapahtumista tai koulutuksista.

ely-updated 13.03.2024