Extended Producer Responsibility

Producer responsibility applies to approximately 50,000 Finnish manufacturers, importers and packers as well as distance sellers.

What is Extended Producer Responsibility?  

Extended Producer Responsibility for waste management makes recycling efficient and easy.  

  •     companies are responsible for the management of their products when they are discarded.  
  •     Extended Producer Responsibility allows consumers to recycle free of charge.  
  •     The aim is to prevent waste and promote circular economy.

Piirroskuvassa on ihminen ja teksti Yritys, tunne tuottajavastuusi. Tutustu kampanjaan. Lisäksi kuvassa on logo ja teksti: tuottajavastuu.

News (in Finnish)

Legon tehdas Tanskassa kiinnosti Nordic EPR Networkin tapaamisessa

Tuottajavastuun pohjoismainen yhteistyöryhmä Nordic EPR Network kokoontui Tanskassa. Paikalla oli 14 asiantuntijaa Pohjoismaista ja Virosta. Lue matkakertomus!  

Kuvassa on ihmisiä ja iso logo-patsas sekä rakennus taustalla.

Nordic EPR Network kokoontui toukokuussa Tanskassa. Tapaamiseen osallistui iso joukko tuottajavastuuasiantuntijoita Pohjoismaista ja Virosta. Kuva: Piret Otsason

Vierailimme Pirkanmaan ELY-keskuksen tuottajavastuuryhmästä neljän valvojan voimin Nordic EPR Networking vuosittaisessa tapaamisessa, joka tänä vuonna järjestettiin Tanskassa toukokuun alussa. Ensimmäisen kerran tapaaminen järjestettiin viime vuonna Tampereella. 

Nordic EPR Network on Pirkanmaan ELY-keskuksen tuottajavastuuryhmän perustama yhteistyöverkosto, jossa Pohjoismaiden ja Viron tuottajavastuuasiantuntijat voivat verkostoitua ja jakaa hyviä kokemuksia. Verkosto tapaa useita kertoja vuodessa Teamsin välityksellä ja kerran vuodessa järjestetään fyysinen tapaaminen. 

Tanskalaisten kollegojemme isännöimä tapaaminen järjestettiin Odensen kaupungissa, missä kevät oli iloksemme jo pitkällä. Verkostoituminen alkoi heti saavuttuamme vapaamuotoisella illallisella, missä saimme mahdollisuuden tutustua moniin kollegoihin eri maista. 

Kuvassa on kaupunkimaisemaa Tanskasta.

Odense on Tanskan vanhimpia kaupunkeja ja se näkyi myös katukuvassa. Kuva: Pirkanmaan ELY-keskus

Aarhusissa mielenkiintoinen kuppien kierrätysjärjestelmä 

Ensimmäisenä varsinaisena tapaamispäivänä kokoonnuimme Tanskan ympäristönsuojeluviraston tiloissa. Tapaamisessa oli paikalla asiantuntijoita Tanskasta, Suomesta, Ruotsista, Virosta ja Islannista. Osa osallistui etäyhteyksin ja sitä kautta osallistujia oli myös Norjasta. 

Päivän teemoina olivat vapaamatkustajavalvonta, pakkausten tuottajavastuu ja EU-sääntely, SUP (single-use plastic eli kertakäyttömuovit) sekä datan hyödyntäminen. Kuulimme myös inspiroivan esityksen Aarhusin kaupungin uudelleenkäytettävien kuppien järjestelmästä, josta voidaan varmasti ottaa oppia myös Suomessa ja muissa maissa. Kaupungissa käyttöön otetussa mallissa noutokahvia ostaessa veloittuu samalla pieni pantti. Kuppi palautetaan kätevästi pitkin keskustaa sijoiteltuihin automaatteihin, jolloin pantti palautuu tilille.  

Päivän aikana kävimme valaisevia ja mielenkiintoisia keskusteluja esitellyistä aiheista. Illemmalla keskusteluja ja tutustumista jatkettiin ruokailun parissa. 

Lego miettii vaihtoehtoja perinteiselle muoville  

Toisena päivänä matkustimme Odensesta Billundiin Legon päämajaan, jossa kuulimme monipuolisesti Legon vastuullisuus- ja kiertotaloustyöstä. Iltapäivällä pääsimme myös tutustumaan Legon materiaalilaboratorioon, jossa tehdään tuote- ja materiaalisuunnittelua. Opimme, että yksittäinen Lego kestää leikissä jopa 60 vuotta! Yrityksessä tehdäänkin ahkerasti töitä biomuovien kehittämisen ja kierrätettyjen legopalikoiden uudelleenkäytön eteen. 

Vierailulla opimme lisäksi minkälaisia asioita täytyy ottaa huomioon materiaalien valinnassa, jotta voidaan valmistaa kestäviä mutta myös ympäristöystävällisiä tuotteita. Kuulimme myös, kuinka haastavaa voi olla saavuttaa tavoitteet esimerkiksi kierrätysmateriaalin osalta, vaikka tahtotila olisi korkealla. 

Kuvassa on fläppitaulu, jossa on kiinnitettynä legopaloja.

Legon materiaalilaboratoriossa tutustuttiin mm. materiaaleihin ja visioihin tulevaisuuden muovituotteista. Kuva: Pirkanmaan ELY-keskus

Verkostotyö edistää yhteisiä toimintamalleja 

Intensiivisten päivien aikana käytiin monia keskusteluja ja vaihdettiin ajatuksia tuottajavastuuseen, jätehuoltoon ja kiertotalouteen liittyen. Tapaamiseen osallistui paikan päällä yhteensä 14 asiantuntijaa Pohjoismaista ja Virosta, ja kohtaaminen ja tutustuminen lisäsivät varmasti yhteistyön mutkattomuutta ja poistivat raja-aitoja, jonka ansiosta apua ja muiden mielipiteitä on yhä helpompi kysyä myös etänä.  

Erityisesti etäkaupan osalta virka-apua joudutaan usein pyytämään toisesta maasta ja tutustuminen muihin viranomaisiin tukee tämän työn edistämistä. Nordic EPR Networkin toiminta edistääkin vahvasti yhteisten toimintamallien löytämistä, mikä puolestaan tukee EU:n tuottajavastuutavoitteiden saavuttamista. Tavoitteena on tavata jälleen ensi vuonna. 

 

Lue lisää: 

Kuvassa on kaupunkimaisema, ihmisiä ja pyöräilijöitä.

Odense on vehreä kaupunki, jossa pyöräily on suosittua. Kuva: Pirkanmaan ELY-keskus

ely-updated 11.09.2024