Priodiversity LIFE -hanke (Pirkanmaa)

Suomen kaikkien aikojen suurin luontokatoa torjuva hanke, Priodiversity LIFE, käynnistyy vuonna 2024 ja jatkuu kahdeksan vuoden ajan. Hankkeen aikana kootaan parhaita käytäntöjä ja etsitään uusia rahoitusmuotoja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Hankkeen 50 miljoonan euron budjetista pääosa tulee Euroopan komission LIFE-rahastosta. Hankkeelle on tarvetta, sillä lajien ja niiden elinympäristöjen uhanalaistuminen on huolestuttavaa vauhtia etenemässä myös Suomessa. 

LUMO-ohjelmalla kokoamme tietoa luonnon tilasta

Hankkeen alkuvuosina laaditaan kahdeksaan maakuntaan luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelma, jota kutsutaan myös nimellä LUMO-ohjelma. Ohjelmien tarkoitus on kerätä alueellinen luontotieto yhteen ja määritellä kunkin maakunnan tärkeimmät monimuotoisuuskeskittymät. Hankkeeseen osallistuvat tutkimusorganisaatiot tuottavat hankkeen aikana määrittelytyötä tukevia paikkatietoanalyyseja. Ohjelmat kokoavat tietoa maakuntien luonnon nykytilasta ja siihen kohdistuvista uhista ja paineista. Ohjelmiin määritellään erilaisia toimenpiteitä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi ja luontokadon pysäyttämiseksi.

LUMO-ohjelmat laaditaan kaksivaiheisesti laajassa yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Ohjelman tavoitteena on lisätä alueellista yhteistyötä ja eri tahojen osallistumista oman lähiympäristönsä luonnon monimuotoisuuden edistämiseen. 

Luonnonhoitoa keskitetään arvokkaimmille alueille

haisukurjenpolvi
Haisukurjenpolvi.
Kuva: Kaisu-Leena Natunen

Luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi tarvitaan myös käytännön toimia. Hankkeessa tehdään kunnostuksia ja hoitoa luontoarvoiltaan arvokkaimmilla alueilla. Ennallistamis- ja kunnostustoimia tehdään esimerkiksi luonnonsuojelualueilla, mutta myös muilla monimuotoisuudelle merkittävillä alueilla. Kunnostus- ja hoitotoimia keskitetään, jotta ne olisivat luonnon monimuotoisuuden ja kustannusten kannalta mahdollisimman vaikuttavia. Hankkeessa luonnonhoito- ja kunnostustoimia toteuttavat yhteistyössä ELY-keskukset, Metsähallituksen Luontopalvelut ja Metsähallituksen Metsätalous Oy sekä Metsäkeskus. ELY-keskus toimii yksityismailla. Maanomistajille hankkeen toimintaan osallistuminen on vapaaehtoista. 

Kunnostuksissa pyritään parantamaan erilaisten elinympäristöjen tilaa. Lintuvesiä voidaan kunnostaa esimerkiksi niittämällä ruovikoita, jolloin saadaan lisättyä kahlaaja- ja rantalintujen vaatimaa avointa rantaa. Perinnebiotooppien, kuten niittyjen, palauttaminen hoidon piiriin lisää elinympäristöjä monille uhanalaisille lajeille.  Umpeenkasvaneet lehdot ja jalot lehtipuut hyötyvät valoisuuden lisäämisestä, jolloin lehdoissa voidaan tehdä varjostavan puuston poistoa.  Kuivattujen soiden ennallistaminen luonnontilaan taas vähentää ravinteiden huuhtoutumista vesistöihin. Pienvesien, kuten purojen ja lähteiden kunnostamisista hyötyvät lukemattomat lajit, kuten taimen tai jokihelmisimpukka, eli raakku.   

Luontorahoitusta, koulutuksia ja verkostoitumista

Priodiversity LIFE on strateginen hanke, jossa pääpaino on kehitystyössä. Käytännön toimien lisäksi tullaan kartoittamaan luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeitä rahoituskanavia ja etsimään uusia rahoitusmuotoja luontokadon torjuntaan.

Hankkeessa koulutetaan laajasti alan toimijoita, asiantuntijoita ja yrittäjiä, sekä kootaan ja jaetaan tietoa teemasta. Koulutusmateriaali jaetaan kaikille avoimessa koulutusportaalissa. Verkostoituminen, tutkimus ja eri organisaatioiden yhteistyön kehittäminen ovat tärkeä osa hankkeen toimintaa.

Ennallistaminen osana Helmi-elinympäristöohjelmaa

Hankkeessa ELY-keskusten kunnostus- ja luonnonhoitotoimet ovat osa valtakunnallista Helmi-elinympäristöohjelmaa. Helmi-ohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen ohjelma, joka tarttuu luontomme suurimpaan uhkaan: elinympäristöjen heikkenemiseen. Helmi-ohjelma parantaa heikentyneiden lajien ja luontotyyppien elinympäristöjen tilaa koko maassa. Kohteina ovat lintuvedet, suot, metsät, perinneympäristöt sekä pienvedet ja rannat.

Hanke on saanut osarahoitusta Euroopan unionin LIFE- ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan unioni tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.

Tietoa Priodiversity LIFE -hankkeesta

  • Hankeaika on vuosille 2024–2031.

  • ELY-keskukset voivat laativat alueelleen luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelman luonnonsuojelulakiin perustuen. Tekoprosessissa varmistetaan vuorovaikutus alueiden keskeisten toimijoiden kanssa ja valmistelu ja seuranta perustuu parhaaseen käytettävissä olevaan tieteelliseen tietoon. Luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelmista käytetään myös nimitystä LUMO-ohjelma. 

    Tutustu Pirkanmaan LUMO-ohjelmaan tästä.

  • Hanketta toteutetaan laajalla yhteistyöllä. Metsähallituksen Luontopalvelut on hankkeen koordinoija. Mukana ovat myös Metsähallituksen Metsätalous Oy ja Eräpalvelut, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, valtiovarainministeriö, ELY-keskukset (Kaakkois-Suomi, Lappi, Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Varsinais-Suomi), Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Suomen metsäkeskus, Ruokavirasto, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi.

  • Luontokato etenee myös Suomessa. Luontokadon pysäyttäminen ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen vaativat aktiivisia tekoja. Hanke tuo strategioita käytäntöön ja aktivoi alueellisesti nykyisiä ja uusia toimijoita luonnon monimuotoisuustyöhön.

Päivitetty: 04.10.2024