- Työ
- Työvoima- ja yrityspalveluiden hankinta
- Hankittavien työvoima- ja yrityspalveluiden esittely
- Yhteishankintakoulutus
- Mistä tarjouspyynnöt löytyvät?
- Hankintojen maksatus
- Palkkaturva
- Palkkaturvan saamisen edellytykset
- Hakemuksen määräaika
- Palkkaturvana maksettavat saatavat
- Palkkaturvan rajoitukset
- Hakeminen ja hakemuksen käsittely
- Palkkaturvan maksaminen ja työnantajan takaisinmaksuvelvollisuus
- Muutoksenhaku palkkaturvapäätökseen
- Konkurssipesän nopeutettu palkkaturvamenettely
- Usein kysyttyä
- Kotoutuminen ja maahanmuutto
- Pakolaisten vastaanotto
- Kuntapaikat ja kuntiin osoittaminen
- Kiintiöpakolaisten vastaanotto
- Alaikäiset ilman huoltajaa saapuneet
- Korvaukset kunnille ja hyvinvointialueille
- Kotoutumisen edistäminen
- Kotoutumiskoulutus
- Kotoutuminen.fi
- Kotoutumisen kumppanuusohjelma
- Kotoutumisentukena.fi
- ETNO – Etnisten suhteiden neuvottelukunta
- Työ- ja koulutusperusteinen maahanmuutto - Talent Boost
- Kansainvälinen rekrytointimalli ja palvelut
- Työlupalinjaus
- Yrittäjän oleskelulupa
- Työelämän kehittäminen
- Jatkuva oppiminen
Kuntapaikat ja kuntiin osoittaminen
Pakolaisten kuntapaikkojen alueellinen koordinointi kuuluu ELY-keskuksien tehtäviin. Teemme yhteistyötä myös muiden toimijoiden, kuten esimerkiksi pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kanssa toimivien kansalaisjärjestöjen kanssa.
Kunta voi olla yhteydessä kuntapaikoista paikalliseen ELY-keskukseen.
Vastaanottokeskus voi hakea kuntapaikan turvapaikkamenettelyn kautta oleskeluluvan saaneille. Vastaanottokeskus toimittaa kuntasijoitushakemuksen ELY-keskukseen. Kun löydämme vastaanottavan kunnan, niin teemme henkilön kuntaan osoituksen. Kunta järjestää kuntapaikalle saapuvalle pakolaiselle asunnon ja ohjaa hänet kunnan palveluihin.
Turvapaikkamenettelyn kautta oleskeluluvan saaneista pakolaisista merkittävä osa muuttaa kuntaan itsenäisesti. Tällöin vastaanottokeskukset voivat avustaa asunnon ja muuton järjestämisessä.
Kansainvälistä suojelua saaville siirtyminen heidän vastaanottokeskuksensa kuntaan tai lähikuntiin on usein hyvä vaihtoehto, sillä alue ja sen verkostot ovat voineet tulla heille jo tutuiksi. Nopea vastaanottokeskuksista kuntaan siirtyminen hyödyttää kansainvälistä suojelua saavan lisäksi koko yhteiskuntaa, sillä tällöin kotoutuminen käynnistyy nopeasti.
Kunta saa tietoa kuntaan muuttavista henkilöistä, jotta heidän tarvitsemiensa palvelujen ja asuntojen järjestämiseen pystytään varautumaan. Kuntaan muuttavan henkilön palveluntarpeet ja koulutus- ja työllistymismahdollisuudet onkin otettava huomioon siirtymistä suunniteltaessa.
Lisätietoa:
- Käyttäjätunnuspyynnöt UMA-järjestelmän sähköiseen Kuntapaikat-työkaluun: atk(at)migri.fi.
- Vastaanoton suunnittelu (kotoutuminen.fi)
Alueellista tietoa
Kuntapaikat ja kuntiin osoittaminen - Uusimaa
Uudenmaan ELY-keskus koordinoi alueensa kuntapaikkatilannetta kuntien kanssa tehtyihin vastaanottosopimuksiin perustuen. Kunnan ja ELY-keskuksen sopimus kuntaan osoittamisesta on edellytys sille, että pakolaisten vastaanotosta voidaan myöntää kunnille valtion korvauksia. Kunnan pitää kuulla hyvinvointialuetta ennen ELY-keskuksen kanssa tehtävän sopimuksen tekemistä tai tarkistamista. Kunnan ja ELY-keskuksen sopimus kuntaan osoittamisesta ei kuitenkaan ole edellytys hyvinvointialueelle maksettaville korvauksille.
Kuntapaikoista sopiminen edistää hallittua ja sujuvaa kuntiin siirtymistä ja kotoutumisen nopeaa käynnistymistä. Kun kunta tarjoaa kuntapaikan, se sitoutuu etsimään kuntapaikalle osoitettavalle henkilölle asunnon. Kuntapaikoille ohjataan kiintiöpakolaisia, oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita ja tilapäistä suojelua saavia yhteistyössä kunnan, ELY-keskuksen, Maahanmuuttoviraston ja vastaanottokeskusten kanssa. Kunnan pitää kuulla hyvinvointialuetta ennen yksittäisen henkilön kuntaan osoittamista, jos henkilöllä on ilmeisiä sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeita. Kuulemisen tarkoituksena on tukea yhteistyötä ja yhteydenpitoa sekä varautumista kuntaan saapuvien pakolaisten tilanteisiin ja tarpeisiin.
Ilman huoltajaa tulleille alaikäisille haetaan aina kuntapaikkaa ELY-keskukselta. Uudenmaan ELY-keskus koordinoi alueensa perheryhmäkotipaikkoja ja osoittaa ilman huoltajaa tulleen alaikäisen perheryhmäkotiin.
Lisätietoja
- Erikoissuunnittelija Hanna Holm, 0295021083
- Erikoissuunnittelija Satu Nila, alaikäiset kansainvälistä suojelua saavat lapset ja nuoret, 0295 021 377
- Maahanmuuttopäällikkö Jaana Suokonautio, 0295 021 160
- Muokkauspäivä
- 16.1.2024
Päivitetty: 05.06.2024