- ELY-keskukset
- Alueen tila ja näkymät
- Aluekehittäminen
- Organisaatio
- Suunnittelu ja seuranta
- Projektit ja hankkeet
- Arvokkaat vesistömme
- Lapin ilmasto- ja energiastrategia -hanke
- Strategista kasvua muutoksessa (ESR+ -hanke)
- TRIWA LIFE
- Tiehankkeet
- Päättyneet hankkeet
- Asiakkaat työllisyyden ja soten yhdyspinnoilla
- Clean drinking water and healthy environment for Sortavala
- Hyvä työpaikka Lapissa (ESR-hanke)
- EMRA – Environmental Planning, Measures and Restauration Actions in Regulated Water systems, Swedish-Finnish Cross-Border-project in the Arctic Region
- Harvaan asuttujen alueiden matkailuhankehaku
- Expert-hanke
- Koordinoiden rakennemuutokseen ja kohtaantoon (ESR-hanke)
- Joint Environmental Management of the River Tana (Tenojoen Interreg -hanke)
- Lapin DigiStep esiselvityshanke
- Osaavaa työvoimaa työyhteisö- ja kumppanuusverkostoilla
- Paatsjoen monitoimisuunnitelma -hanke
- Pohjoinen älykäs kasvu Arctic Smart Growth (ASG)
- TTY - Tuottavuutta ja työhyvinvointia -palvelu (ESR-hanke)
- ReArc
- Työhyvinvointia digiajassa
- Etänä Lapissa: Jyväskylästä Ylläkselle
- Etänä Lapissa: toinen koti Jeesiössä
- Etänä Lapissa: idyllinen Pyhä
- Etänä Lapissa: Australiasta Rovaniemelle
- Etänä Lapissa: Maksniemen arkea
- Etänä Lapissa: mahdollisuuksien Levi
- Verkostosta elinvoimaa yrityksille - SYP 2.0 (ESR-hanke)
- Tehtävät ja toiminta
Strategista kasvua muutoksessa
Strategista kasvua muutoksessa -hanke edistää lappilaisten yritysten elinvoimaa, kilpailukykyä ja kasvua. Euroopan sosiaalirahasto plus rahoittaman ja Lapin ELY-keskuksen toteuttaman hankkeen toiminta-aika on 1.12.2023 - 30.11.2026. Hanke on 100-prosenttisesti ESR+ - rahoitteinen ja sen kokonaisbudjetti on 1 147 437 euroa.
Hanke käynnistyi vuoden 2024 alussa, ja sen kolme keskeistä tavoitetta ovat Lapin ensimmäisen yrittäjyysstrategian laatiminen, TKI-lähettiläs-toimintamallin kehittäminen sekä lappilaisten pk-yritysten johdon ja henkilöstön osaamisen vahvistaminen. Hankkeen päämääränä on tavoittaa vähintään 500 lappilaista yritystä sekä tarjota yli 200 yritykselle mahdollisuuden oman osaamisensa kehittämiseen muun muassa tuottavuuden, TKI-toiminnan, kasvun ja kansainvälistymisen saralla.
Toimintaympäristö
Lappilainen yrityskenttä tarvitsee lisää kasvavia ja kansainvälistyviä yrityksiä: Suomessa yrittäjyyden toimintaympäristön kilpailukyky on vaihteleva eikä aina vertailumaiden tasolla. Perustettavien yritysten määrä on potentiaaliimme nähden alhainen ja vientiä harjoittavien yritysten joukko on pieni ja painottuu suurempiin yrityksiin. Ylipäätään kasvua ja erityisesti voimakasta kasvua tavoittelevien yritysten määrä on pieni. Lapissa kasvulle ja kansainvälistymiselle on halua ja tarvetta, mutta selvityksen mukaan palveluihin ohjautuminen ja esimerkiksi kasvua ja kansainvälistymistä tukevia palveluita ei tunneta riittävän hyvin eikä niitä siten ole laajasti hyödynnetty.
Muutoksessa olevalla yrityspalveluverkostolla voidaan vastata yritysten kasvaviin ja kehittyviin osaamistarpeisiin, mutta siihen tarvitaan lappilaisten toimijoiden yhteistä näkemystä. Myös kuntien rooli yritysten kehittämisessä on vahvistumassa hyvinvointialue- ja TEPA24-uudistusten myötä. Lappiin tarvitaan yrittäjyysstrategia, joka ohjaa lappilaisia yrityspalvelutoimijoita sekä yrittäjyyteen kytkeytyviä toimijoita vastaamaan toimintaympäristön haasteisiin osaamista nostamalla.
Hankkeen tavoitteet
-
1. PK-yritysten johdon ja henkilöstön osaamisen vahvistaminen
Hankkeen tavoitteena on pk-yritysten johdon ja henkilöstön osaamisen vahvistaminen, jotta ne voivat vastata paremmin toimintaympäristön nopeisiin ja mittaviin muutoksiin. Hankkeen toimenpitellä edistetään yritysten osaamista hyvän työelämän kehittämiseksi ja kilpailukyvyn lisäämiseksi koulutuksen, neuvonnan, ohjauksen ja verkostojen kautta ja aktivoidaan yrityksiä kehittämissuunnitelmien eteenpäin viemisessä. Näillä toimenpiteillä pyritään vaikuttamaan merkittävästi mm. yritysten muutoskyvykkyyteen, tuottavuuteen, työhyvinvointiin, sekä kasvu- ja kansainvälistymispyrkimyksiin.
Hankkeen eri toimenpiteillä pyritään tavoittamaan ainakin 500 yritystä. Näitä toimenpiteitä ovat muun muassa aktivointityö, yritysharavointi, viestintä sekä hankkeessa tuotetut osaamisen kehittämisen kokonaisuudetja klinikat. Hankkeen kilpailuttamiin osaamisen kehittämisen toimenpiteisiin ohjautuu 100 lappilaista yritystä.
-
2. Lapin ensimmäinen yrittäjyysstrategia
Hankkeessa laaditaan Lapin ensimmäinen yrittäjyysstrategia, jolla muodostetaan yhteinen näkemys ja tavoitetila yrittäjyyden edistämisestä ja yritysten palveluverkoston kehittämisestä. Lapissa ei ole laadittu yhteistä asiakirjaa ja/tai strategiaa yrittäjyyden edistämiseksi. Yhteinen tahtotila tulee asettaa korkealle lappilaisten yritysten kehittämistyössä.
Yrittäjyysstrategia laaditaan vuorovaikutteisessa prosessissa toimijaverkoston kanssa. Tavoitteena on, että alueellinen yrityspalvelunäkemys kirkastuu, roolit selkiintyvät, tietoisuus yrityspalveluverkoston palveluista entisestään parantuu sekä näiden tuloksena yrityksille kyetään tarjoamaan muutostilanteessa osuvampaa palvelua.
-
3. TKI-lähettiläs - toimintamalli
Hankkeessa pilotoidaan TKI-lähettiläs -toimintamalli, jolla halutaan edistää TKI-toimintaa pk-yrityksissä ja yritysrajapinnassa. Toimintamallin kehittämisessä huomioidaan Lapin älykkään erikoistumisen strategian painopisteet. TKI-lähettilään tentävänä on vahvistaa sekä yritysten johdon ja henkilöstön että Lapin seudullisen yrityspalveluverkoston tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) osaamista monipuolisesti. Keskeisenä tehtävänä on myös tiedottaa, aktivoida, sparrata ja ohjata yrityksiä sekä edistää TKI-hankkeiden käynnistymistä. Toiminnan piiriin valikoidaan yritykset hankkeen edetessä.
Ota meihin yhteyttä!
Marjaana Westerman, projektipäällikkö
0295 037 122
Jyry Lehtoniemi, TKI-lähettiläs
0295 037 079
Trifon Suopela, TKI-lähettiläs
0295 037 084
Päivitetty: 25.09.2024