Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Hämeessä sinilevät runsastuneet tyynien päivien jälkeen (Hämeen ELY-keskus)

Hämeen ELY-keskuksen alueella on tällä viikolla havaittu sinilevää neljältä valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalta heinäkuun alun rauhallisen tilanteen jälkeen. Vähäisiä määriä sinilevää löytyi kahdelta havaintopaikalta: Vanajanselältä Hattulasta ja Äimäjärveltä Hämeenlinnasta. Runsaita sinileväesiintymiä havaittiin kahdelta seurantapaikalta: Orimattilan Mallusjärveltä sekä Villikkalanjärveltä. Seurannan ulkopuolelta on Hämeen ELY-keskuksen tietoon tällä viikolla tullut sinilevähavaintoja Sysmän Tepoonjärveltä, Janakkalan Leipijärveltä sekä Tammelan Oksjärveltä.

Runsaisiin leväesiintymiin tulee suhtautua varauksella

Sinilevät voivat tuottaa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä sekä hermo- ja maksamyrkkyjä. Levälaji ja olosuhteet vaikuttavat myrkyllisyyteen. Myrkyllisyyttä ei voi päätellä levän ulkonäön perusteella, vaan se voidaan todeta varmasti vain laboratoriotestin avulla. Sen vuoksi kaikkiin sinileväesiintymiin pitää suhtautua varauksella. Sinilevät voivat aiheuttaa iho-oireita, silmien kirvelyä, nuhaista oloa, lihaskipua tai pahoinvointia. Jos vedessä on runsaasti sinilevää, sitä ei pidä käyttää löyly-, pesu-, kastelu- tai talousvetenä. Runsaan esiintymän aikana tulisi myös välttää leväisessä vedessä uimista ja pitää lapset sekä kotieläimet pois rantavedestä.

Mistä tunnistaa sinilevän?

Vähäinen määrä sinilevää näkyy vedessä pieninä, vihertävinä tai kellertävinä hippusina tai kapeina leväraitoina. Jos levää on runsaasti, vesi on kauttaaltaan värjäytynyt tai veden pinnalla näkyy levälauttoja. Lisäksi rannalle on voinut ajautua leväkasaumia. Lautat ja kasaumat voivat muodostua ja hajota nopeasti sään muuttuessa, joten yhdellä havaintopaikalla tehty levähavainto ei kuvaa koko järven tilannetta, vaan levien esiintymisessä saattaa olla suuriakin paikallisia eroja.

Yksinkertaisilla jokamiehen sinilevätesteillä voi testata, onko rannalla oleva levämassa mahdollisesti sinilevää. Juomalasitestissä otetaan kirkkaaseen juomalasiin leväpitoista rantavettä ja annetaan seistä tunnin verran. Mikäli veden pinnalle on noussut vihertäviä hiukkasia, on kyseessä sinilevä. Keppitestissä kokeillaan levämassan koostumusta kepillä. Mikäli massa hajoaa hiukkasiksi, on kyseessä sinilevä. Mikäli levää jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jotain muuta kuin sinilevää.

Hämeen ELY-keskus ottaa vastaan näytteitä ja ilmoituksia alueensa järvien sinileväesiintymistä. Levänäytteet tulee toimittaa Hämeen ELY-keskuksen Lahden toimipaikkaan. Näytteet tutkitaan ja tulos ilmoitetaan maksutta näytteen lähettäjälle. Hämeen alueella levätilannetta seurataan syyskuun loppuun asti.

Levätiedotus

Valtakunnallisen leväseurannan tiedot kootaan viikoittain Järviwikiin www.jarviwiki.fi. Suomen ympäristökeskuksen valtakunnalliset leväkatsaukset tulevat ymparisto.fi – verkkopalveluun kesä-elokuussa joka viikon torstai. Katsaukset löytyvät osoitteesta www.ymparisto.fi/levatilanne.

SYKEn sisävesi- ja meriasiantuntijat vastaavat arkipäivisin leväkysymyksiin kesäkuun alusta elokuun loppuun klo 13.00 – 15.00. Sisävesiasiantuntijan puhelinnumero on 040 1696 057.

 

Lisätietoja

Harjoittelija Laura Piiroinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 202, laura.piiroinen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa