- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2013
Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.
Keski-Suomessa ainakin yli 400 jättiputkiesiintymää – tiedonkeruu jatkuu (Keski-Suomen ELY-keskus)
Vikuri–vieraskasvilajit kuriin ‑hankkeelle on ilmoitettu jo yli 400 jättiputkiesiintymää Keski-Suomen alueelta. Ilmoitettujen esiintymien pinta-alat vaihtelevat yksittäisistä kasveista hehtaarien kokoisiin jättiesiintymiin. Todennäköisesti iso osa esiintymistä on vielä kokonaan ilmoittamatta, joten asukkailta toivotaan edelleen aktiivisuutta ilmoitusten tekemiseen. Ilmoituksen voi tehdä hankkeen nettisivujen kautta osoitteessa www.ymparisto.fi/ksu/vikuri tai suoraan hankesuunnittelijalle puhelimitse.
Esiintymät tullaan aikanaan liittämään kansalliseen vieraslajiportaaliin, johon kerätään kattavasti tietoja eri vieraslajien esiintymistä koko maassa. Vieraslajiportaalin valmistelusta vastaavat Luonnontieteellinen keskusmuseo ja Suomen ympäristökeskus (SYKE).
Kuva. Keski-Suomesta ilmoitetut jättiputkikohteet kunnittain.
- Kuva suurempana tiedostona (jpg, 1,5 Mt)
Jättiputket on määrä hävittää
Maa- ja metsätalousministeriön julkaiseman vieraslajistrategian mukaan erityisen haitalliseksi luokitellut jättiputket on määrä hävittää Suomesta kokonaan seuraavien vuosikymmenten aikana. Tehokas keino yksittäisten kasvien hävittämiseen on kaivaa ne juurineen maasta ja tuhota juuret. Jättiputken siemenet säilyvät maaperässä jopa kymmenen vuotta ja uudet taimet tulisi hävittää vuosittain. Tärkeintä on pitää huoli siitä, että kasvi ei pääse missään vaiheessa siementämään ja leviämään. Laajojen esiintymien hävittäminen kannattaa tehdä kemiallisilla menetelmillä.
Torjuntatyöt Keski-Suomessa
Keski-Suomessa hävitystyöhön on saatavilla apua Vikuri – vieraskasvilajit kuriin ‑hankkeelta, joka on tehnyt käytännön torjuntatoimia ja neuvonut tehokkaiden torjuntamenetelmien käyttöön vuodesta 2010. Hanke päättyy vuonna 2014. Tavoitteena on auttaa maanomistajat esiintymien torjunnassa alkuun ja antaa riittävät tiedot turvalliseen ja tehokkaaseen torjuntaan.
Torjuntatoimia on Vikuri-hankkeen toimesta tehty lähes kaikissa Keski-Suomen kunnissa. Torjunnoissa keskitytään nyt yksityisten maanomistajien mailla kasvaviin jättiputkiin.
Jättiputken torjuntaan tulee aina varautua riittävillä suojavarusteilla, koska kasvin sisältämä neste voi auringonvalossa aktivoiduttuaan aiheuttaa palovamman kaltaisia vaurioita iholle. Siksi kasvit aiheuttavat monenlaisia vaaratilanteita ja alentavat kiinteistöjen myyntiarvoa. Lisäksi ne, monen muun vieraskasvin tavoin, leviävät hyvin aggressiivisesti luontoon ja hävittävät muuta kasvillisuutta.
Lisätietoja:
Hankesuunnittelija Hanna Lindblom, Keski-Suomen ELY-keskus, puh. 029 502 4500
- Julkaisupäivä
- 22.5.2013