Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Levähavainnointi alkoi Kaakkois-Suomessa (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

Valtakunnallinen leväseuranta käynnistyy rauhallisesti Kaakkois-Suomen alueella tällä viikolla. Sinileväesiintymiä ei ole havaittu alkaneen kesän aikana Kaakkois-Suomen järvissä tai Suomenlahden rannikkoalueilla. Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) merikeskuksen sinileväennusteen mukaan sinileväkukintariski on kuitenkin pääosin kohtalainen. Lopulta kuitenkin kesän sää ratkaisee sinilevätilanteen kehittymisen. Valtakunnallisia, ympäristöviranomaisten laatimia leväkatsauksia julkaistaan kesällä viikoittain, aina torstaisin. Lisäksi paikkakohtaisia levähavaintoja on mahdollista tarkastella Järviwiki-verkkopalvelussa.

Valtakunnallinen leväseuranta käynnistyy tällä viikolla (vk 23). Kaakkois-Suomen alueella levätilannetta havainnoidaan kesällä 2013 aiempaan tapaan 20 eri kohteessa. Havaintopaikat edustavat Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan keskeisiä järviä ja itäisen Suomenlahden rannikkovesiä.

Alkukesän hellejakson seurauksena Kaakkois-Suomen järvien pintalämpötilat ovat ajankohdan keskiarvojen yläpuolella. Tällä hetkellä pintavesi järvissä on noin 19–21-asteista. Itäisellä Suomenlahdella pintavesi on noin 12–15-asteista ja paikoitellen rannikkoalueella pintavedet voivat saavuttaa jopa 20 asteen lämpötilan.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen viikottaisilla vakiohavaintopaikoilta ei ole havaittu sinilevää alkavan kesän aikana. Männyn siitepölyä on vedenpinnalla ollut paikoin runsaasti. Ainoa levähaittoihin liittyvä yleisöhavainto on tullut Hurukselan Valkamanjoesta, jossa vesi oli alkuviikolla värjäytynyt pinnaltaan punertavanruskeaksi. Joen pintaa laajalla alueella peittävä aines paljastui mikroskoopitutkimuksessa silmälevän (Euglena sanguinea) massaesiintymäksi. Euglena sanguinea -silmälevä saattaa muodostaa runsaita verenpunaisia massaesiintymiä etenkin pienissä, matalissa ojissa ja lammikoissa. Massaesiintymät kehittyvät pitkäaikaisen lämpimän sääjakson aikana vesissä, joissa on runsaasti eloperäistä hajonnutta ainetta. Levän ei ole todettu olevan myrkyllinen..

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) merikeskuksen 6.6. julkaiseman sinileväennusteen mukaan sinileväkukintariski on vähäinen Itäisellä Suomenlahdella. Saaristomeren eteläosassa, Itämeren pääaltaan koillisosassa ja läntisellä Suomenlahdella riski on kohtalainen. Leväkukintojen riskin odotetaan mallin perusteella olevan kokonaisuudessaan viime kesää vähäisempi, sillä Suomenlahden ja Itämeren pääaltaan pohjoisosan fosfaattipitoisuudet ovat olleet sekä talvella että keväällä 2013 alhaisempia kuin 2000-luvulla keskimäärin. Lopulta kuitenkin vasta kesän sää ratkaisee, milloin ja millä alueilla pintalauttoja esiintyy.
http://www.syke.fi/fi-FI/SYKE_Info/Viestintaaineistot/Tiedotteet/Levaennuste_Sinilevien_kukintariski_vaha%2811194%29

Levähavainnot tallennetaan Järviwiki-verkkopalveluun, johon kerätään koko maan kattavat levätilannetiedot. Järviwiki-palvelun tarkoituksena on yhdistää viranomaisten ja kansalaisten tuottama tieto. Palveluun voi kuka tahansa perustaa oman havaintopaikan ja osallistua näin levätilanteen kartoittamiseen. Järviwikiin voi perustaa havaintopaikan myös merialueelle.

Valtakunnallinen leväkatsaus julkaistaan kesällä 2013 viikoittain torstaisin. Ensimmäinen valtakunnallinen katsaus julkaistiin 6.6.2013 ymparisto.fi -verkkopalvelussa. Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteen lähettämisestä on sovittava erikseen.

Valtakunnalliset sivut verkossa:

Järviwiki:

www.syke.fi:

www.ymparisto.fi:

Levätilanne/Kaakkois-Suomen ELY-keskus (jarviwiki.fi)

Levatilanne – Kaakkois-Suomi (ely-keskus.fi)

Lisätietoja
Hydrobiologi Jouni Törrönen  s-posti:jouni.torronen(at)ely-keskus.fi   puh. 0295 029 296 Harjoittelija Viivi Liuksiala s-posti:viivi.liuksiala(at)ely-keskus.fi puh. 040 767 5388

 


Alueellista tietoa