- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2013
Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.
Valtakunnalliset maisemat keskusteluttivat Uudellamaalla (Uudenmaan ELY-keskus)
Viralliseen kuulemiseen valmistaudutaan noin vuoden kuluttua
Uudellamaalla tarkistetuista valtakunnallisesti arvokkaista maisema-alueista ja uusista alue-ehdotuksista on saatu toistasataa kommenttia. Uudenmaan liiton verkkosivujen karttapalvelussa annettu palaute jakautui maisemarajauksia tarkistaviin, puoltaviin ja vastustaviin sekä uusiin alue-ehdotuksiin. Kävijöitä sivustolla oli lähes seitsemänsataa.
Tarkistetut alueet ovat maaseudun viljely- ja kulttuurimaisemia, joiden arvot ovat ihmisen aikaan saamia. Valikoima edustaa Suomen parhaimmistoa ja sillä tehdään maamme kulttuuripiirteitä tunnetuksi. Työ on osa ympäristöministeriön käynnistämää koko maan kattavaa tarkistus- ja täydennysinventointia, joka perustuu valtakunnallisiin alueidenkäyttötavoitteisiin.
Uudet alue-ehdotukset Porkkala ja Bromarv saivat eniten kommentteja
Uudellamaalla neljännes kaikista kommenteista koski uutena maisema-alueena esitettyä Porkkalaa. Useita kannanottoja keräsivät myös uutena esitetty Bromarv sekä Suomenlinna, jota esitettiin pois valikoimasta. Suomenlinnan rakennuskulttuuriarvot on jo tunnustettu, kun se on luetteloitu muun muassa Unescon maailmanperintökohteeksi.
Uusiakin alue-ehdotuksia tuli runsaasti eri puolille maakuntaa. Näitä oli palautteesta neljännes. Huomattava osa ei kuitenkaan koskenut valtakunnallisen inventoinnin tarkoittamia maaseudun viljelymaisemia, vaan rakennusperintöä tai luonnonmaisemia.
Nykyisistä arvoalueista ja niiden rajaustarkistuksista saatiin palautetta verraten vähän.
– Hiljaisuus voi kertoa siitä, että alueet ovat säilyttäneet arvonsa, eikä maisema-alueen statuskaan herätä erityisiä intohimoja suuntaan tai toiseen, arvioi Uudenmaan liiton maakunta-arkkitehti Kristiina Rinkinen. Moni ei ole ehkä edes tiennyt asuvansa keskellä arvokasta maisemaa.
Uuden arvonimen vaikutukset arveluttivat maanomistajia
Valtakunnallinen maisema-arvo on tunnustus, mutta uusina esitettyjen alueiden osalta tulikin yllättäen kosolti kriittistä palautetta.
Keskeinen viesti oli, että valtakunnallisen maisema-arvon suhdetta maankäyttöä ja rakentamista ohjaavaan lainsäädäntöön ei tunneta riittävästi. Tässä viranomaisilla on vielä tekemistä. Maanomistajat painottivat myös, että eri viranomaisten tulkintojen maiseman huomioimisesta tulee olla yhdenmukaisia.
– Maankäyttö- ja rakennuslaki samoin kuin muu erityislainsäädäntö ja lupamenettelyt edellyttävät maiseman ja kulttuuriympäristöjen huomioimista maankäytön suunnittelussa jo nyt. Tilanne ei ole mitenkään muuttumassa, vakuuttaa ylitarkastaja Hannu Linkola ympäristöministeriöstä.
Kaksikymmentä vuotta sitten tehdyn edellisen inventoinnin aikaan lainsäädäntö oli kuitenkin toinen ja siksi tulkintaa täytyy ajanmukaistaa. Linkola lupaa, että tarvittavat tiedot ovat kaikkien käytettävissä siihen mennessä, kun koko maan inventoinneista järjestetään virallinen kuuleminen. Tämä tapahtunee vuoden 2015 alussa, kun kaikki maakunnat on inventoitu. Tulevasta lausuntokierroksesta vastaavat ELY-keskukset.
Päätöksiä parin vuoden kuluttua
Lokakuinen alustava kommenttikierros Uudellamaalla toi tärkeää tietoa valmisteluun.
– Saimme myönteistä palautetta siitä, että näkemyksiä kysyttiin kerrankin hyvissä ajoin ennen päätöksentekoa. Maisemista julkisuudessakin käyty keskustelu teki asiaa tunnetuksi, summaa ylitarkastaja Henrik Wager Uudenmaan ELY-keskuksesta.
Inventoinnit ovat monessa maakunnassa jo valmiit ja työ on valtakunnallisesti pitkällä. Uudenmaan inventointi palautteineen esiteltiin ympäristöministeriölle marraskuussa.
Ministeriön työryhmä tarkistaa, että maakuntien ehdotukset ovat yhdenvertaiset ja aluevalikoima on kattava ja edustava koko maassa. Virallisten kuulemisten ja tarvittavien tarkistusten jälkeen ympäristöministeriö esittää inventointien tulokset valtioneuvoston hyväksyttäväksi arviolta vuoden 2015 loppuun mennessä
Alueista annettuihin kommentteihin voi tutustua Uudenmaan liiton karttapalvelussa vuoden loppuun saakka: http://kartta.uudenmaanliitto.fi/maisemaInventointi/index.html
Lisätietoja:
- Maakunta-arkkitehti Kristiina Rinkinen, Uudenmaan liitto, 040 554 7297, [email protected]
- Ylitarkastaja Henrik Wager, Uudenmaan ELY-keskus, 0295 021 473, [email protected]
-
Ylitarkastaja Kirsi Hellas, Uudenmaan ELY-keskus, 0295 021 387
[email protected]
- Julkaisupäivä
- 5.12.2013