Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Pyhäjärvellä Lempäälän – Vesilahden alueella on havaittu kuolevia kaloja (Pirkanmaan ELY-keskus)

Pyhäjärven Toutosenselän - Kierimonsalmen alueella on havaittu loppuviikolla kuolemaisillaan olevia kaloja.  Kalat ovat havaitsijalta saadun tiedon mukaan kiiskiä ja tämän kesäisiä kuhanpoikasia.  Syyn selvittämiseksi alueelta pyritään hankkimaan mahdollisimman nopeasti edustavat kalanäytteet analysoitaviksi Elintarviketurvallisuusvirastoon. Alustavia tutkimustuloksia saataneen jo alkuviikolla.

Kalakuolemien rajoittuminen vain kahteen lajiin ja pienikokoisiin yksilöihin viittaisi johonkin näillä lajeilla puhjenneeseen kalojen yleiskuntoa heikentäneeseen sairauteen. Mahdollinen vesialueen happiongelma tai vierasaineet näkyisivät erittäin todennäköisesti myös muissa kalalajeissa ja suuremmissa yksilöissä. Sinilevähavainnoista huolimatta vedenlaadun ei toistaiseksi arvioida olevan ainakaan suorana syynä nyt havaittuihin kalakuolemiin. Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) selvittää alueen vedenlaatua tarvittaessa.

Nyt havaitulta kalakuolema-alueelta ei tarvitse kansalaisten ottaa näytekaloja, mutta mahdollisten kalakuolematapauksien varalle on laadittu toimintaohjeet:
 

  1. Ota talteen useampia näytekaloja välittömästi tapauksen havaittuasi. Paras näyte on mahdollisimman tuore, mieluiten vielä elossa oleva, oireileva yksilö. Vie näytekalat mahdollisimman nopeasti kylmään, ei kuitenkaan pakkaseen. Pakkaa jäähdytetyt kalat märkään voipaperiin käärittynä esimerkiksi kannelliseen tiiviiseen muovirasiaan tai muovipussiin. Pelkkä muovipussi ei ole hyvä pakkaus näytekaloille ja pakastaminen heikentää huomattavasti näytteen laatua tutkimustarkoitukseen. Kala säilyy mahdollista jatkotutkimusta varten parhaiten jääkaapissa noin 1-2 asteen lämpötilassa.
     
  2. Kirjaa ylös mahdolliset tekijät, joilla saattaa olla yhteys kalakuolemaan, esimerkiksi poikkeuksellinen samentuminen tai veden väri, vaahto, levämäärä, veden lämpötila.
     
  3. Ota heti havainnon tehtyäsi yhteyttä kunnan ympäristöviranomaiseen tai paikalliseen ELY-keskukseen. Kunta- ja ELY-keskus harkitsevat tapauksen jatkoselvitystarpeen, muun muassa tarvittavat vesinäytteet ja kalatutkimukset, näytteet ja tarpeen lähettää näyte jatkotutkimuksiin Elintarviketurvallisuusvirastoon.


Lisätietoja:

  • Pirkanmaan ELY-keskus, suunnittelija Sami Moilanen, p. 0295 036 358

Alueellista tietoa