Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Ensimmäiset sinilevähavainnot merialueelta, sisävesillä sinilevät ovat runsastuneet (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Lounais-Suomessa on juhannusviikolla tehty sinilevähavaintoja sekä meri- että sisävesialueilla. Viime viikon lämmin viikonloppu on edistänyt sinilevien runsastumista vesialueilla, ja sisävesillä sinilevät ovatkin kuluneella viikolla lisääntyneet. Merialueilla tilanne on toistaiseksi rauhallinen.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakiohavaintopaikoista merialueilla sinilevää havaittiin vähäinen määrä Uudenkaupungin Ison Marjakarin havaintopaikalla. Muita kansalaishavaintoja on tullut Rymättylän Ampuminmaalta, jossa havaittiin viikonlopun aikana vähäinen määrä sinilevää. Mynälahdessa sen sijaan havaittiin viime sunnuntaina erittäin runsaasti sinilevää kertyneenä suuriksi lautoiksi veden pinnalle. Järvi-meriwikissä on kirjattu, että Hakkeenpään Tuulveden ja Ruissaaren aukossa on runsaasti levää. Vähäinen määrä sinilevää on havaittu myös Paraisten Nåtnäsholmenilla.

Sisävesillä sinilevät ovat viimeviikosta runsastuneet, ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakiohavaintopaikoista sisävesialueilla sinilevää havaittiin runsaasti Rymättylän Kirkkojärvessä. Kansalaishavaintoja on tullut Salon Iso-Kiskosta, jossa on havaittu runsaasti sinilevää Iso-Korkialla, ja vähäinen määrä Iso-Kiskon uimarannalla. Molemmista havainnoista otetut näytteet osoittivat, että kyseessä on Dolichospermum (entinen Anabaena) lemmermannii-sinilevälaji, joka saattaa tuottaa myrkkyä. Järvi-meriwikiin on kirjattu vähäisistä levämääristä Salkolanjärven uimarannasta ja Iso-Kiskon Miiluholmalta.

Sinileväkukinta näkyy aluksi vedessä vihertävinä tikkuina, hippusina tai palleroina. Lopulta sinilevä kohoaa veden pinnalle muodostaen aluksi viiruja, ja lopulta lauttoja. Rantaan kasautuessaan sinilevä saattaa muodostaa paksun maalia muistuttavan kerroksen, joka kuivuessaan muuttuu sinivihreäksi, tai jopa turkoosiksi. Sinilevistä muodostuneet lautat tai massat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi, eivätkä takerru tikkuun. Kesän edetessä on syytä muistaa varovaisuus sinileväpitoisen veden kanssa. Vettä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, saunavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Myös lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää, sillä lapset ja lemmikit eivät välttämättä osaa varoa sinilevää. Uimisen jälkeen on myös hyvä muistaa peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi.

Ilmoita levähavainnosta

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja ympäri Lounais-Suomea. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta (linkki alla). Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

Linkkejä:

Lisätietoja:

Harjoittelija Elina Ek, 0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel, 0295 022 879


Alueellista tietoa