Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Huhtikuun tulvista on siirrytty paikoin ennätyksellisen alhaisiin vedenkorkeuksiin kesäkuun alussa (Pohjalaismaakunnat)

Toukokuu on ollut poikkeuksellisen lämmin ja vähäsateinen. Lähes koko maassa on kertynyt sadetta korkeintaan 30 mm.  Maaperä on kuivunut ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kuivaksi. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella vesistöjen virtaamat ja vedenkorkeudet ovat alhaisia ja paikoin jopa ennätyksellisen alhaisia.

Lapväärtinjoella Peruksen havaintopisteessä vedenkorkeus on noin 25 cm alle ajankohdan keskiarvon, joka on ajankohdan alhaisin lukema vuodesta 1979 alkaneella havaintojaksolla. Samoin Närpiönjoella Allmänningsforsenissa vedenkorkeus on ajankohtaan nähden ennätyksellisen alhaalla, noin 15 cm alle ajankohdan keskiarvon. Lapväärtinjoen virtaama tällä hetkellä noin 1,6 m3/s ja Närpiönjoen virtaama 0,6 m3/s.

Lapuanjoella Kepon havaintopisteessä vedenkorkeus on puolisen metriä alle ajankohdan keskiarvon. Kyrönjoen Nikkolassa vesi on laskenut tulvahuipusta lähes neljä metriä ja on nyt reilut 20 cm normaalia alempana. Kyrönjoen alaosalla Skatilassa nykyinen virtaama (6,5 m3/s) on enää alle 2 % kevään tulvatasosta (noin 400 m3/s).  Perhonjoella Tunkkarissa virtama on laskenut tulva-ajan 90 m3/s tasolta ollen tällä hetkellä alle 5 m3/s.

Osalla alueen järvistä vedenpinta on selvästikin tavanomaista matalammalla, osassa järvistä puolestaan normaalilla kesätasolla. Esimerkiksi Kuortaneenjärvellä vedenkorkeus on laskenut lähes kolme metriä huhtikuun lopun tulvanaikaisesta tasosta ja on nyt noin 15 cm säännöstelyluvan mukaista kesän tavoitetasoa alempana. Myös Alajärven ja Kätkänjärven vedenpinnat ovat ajankohtaan nähden poikkeuksellisen alhaalla. Säännöstellyistä järvistä juoksutetaan vettä tällä hetkellä pääasiassa luvanmukaisen minimijuoksutuksen mukaisesti.

Lähipäivien sääennusteissa sademäärät ovat vähäisiä.  Pienet sademäärät eivät juurikaan vaikuta vesistöjen virtaamiin, koska vesi imeytyy ensin kuivaan maaperään ja vasta maavarastojen täytyttyä sitä riittää valuntana vesistöihin.  Mikäli kuivuus jatkuu, niin se alkaa haitata virkistyskäytön ja kasteluveden oton lisäksi paikoin myös jokien ja järvien vesieliöitä. Kuivuuden haittavaikutukset näkyvät ensimmäisinä ojissa ja puroissa.

Vesitilannetta ja ennusteita voi seurata verkossa:

Lisätietoja:

  • Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 027 794
  • Vesistöpäällikkö Liisa Maria Rautio, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 027 919

Alueellista tietoa