- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Satakunnan taloudessa ja työmarkkinoilla edelleen hyvät näkymät (Satakunta)
Satakunta on jo jonkin aikaa elänyt voimakkaassa positiivisessa rakennemuutoksessa, mikä on näkynyt työvoiman tarpeen ja alueen yritysten tilauskantojen kasvuna. Kevään 2018 Alueelliset kehitysnäkymät -raportin mukaan elinkeinoelämän tilanteen arvioidaan lähitulevaisuudessa edelleen paranevan. Myös työttömyyden aleneminen näyttäisi jatkuvan. Talouden näkymät ovat kirkastuneet etenkin maakunnan pk-yrityksissä. Satakunnassa on kasvuodotuksia mm. laivanrakennuksessa, robotiikka- ja automaatioalalla sekä teknologiateollisuudessa laajemminkin.
Satakunnan yhtenä suurena vahvuutena on automaatio-, robotiikka- ja ohjelmointialojen klusteri, johon kuuluu automaatiota ja robotiikkaa tuotannossaan hyödyntävät yritykset mukaan lukien yli sata yritystä. Näiden yritysten yhteenlaskettu liikevaihto ja henkilöstö on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Klusteri työllistää välittömästi noin 1000 henkilötyövuoden verran ja välilliset vaikutukset ovat vielä suuremmat. Satakuntaan on saatu mm. valtion kanssa solmitun siltasopimuksen ansiosta poikkeukselliset koulutuspanokset automaatio- ja robotiikka-alan koulutukseen.
Maakunnan oma telakkateollisuus on elpynyt Rauma Marine Constructions Oy:n saamien tilausten ansiosta. Offshore-alalla etsitään uudistumista, sillä alan tuotteiden kysyntä on ollut pitkään alhaisella tasolla. Porin seudulla kehitysnäkymiä varjostavat jonkin verran Venatorin pigmenttitehtaan jälleenrakennus reilun vuoden takaisen tehdaspalon jälkeen. Yritys ilmoitti maaliskuun puolivälissä aloittavansa lomautuksiin tähtäävät yt-neuvottelut.
Työvoiman kysyntä Satakunnassa on kasvanut ja työttömyys alentunut nopeasti. Työ- ja elinkeinotoimistoon ilmoitettujen avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut etenkin teollisuudessa ja rakentamisessa. Monissa näiden alojen sekä terveydenhuollon ja sosiaalialan ammateissa työvoiman saatavuudessa on jo ongelmia.
Myös jatkossa työttömyyden arvioidaan alenevan varsin nopeasti. Toisaalta vaikeasti työllistyvien rakennetyöttömien osuuden työttömistä kasvaessa työttömyyden lasku voi jatkossa jonkin verran hidastua. Porin seudulla työttömyyden alenemistahtia saattaa tilapäisesti jarruttaa lomautusten mahdollinen kasvu.
Lisätietoja:
- Ylijohtaja Marja Karvonen, puh. 0295 022 111
- Työmarkkina-asiantuntija Hannu Ahvenjärvi, puh. 0295 022 114
Alueelliset kehitysnäkymät 1/2018 -raportti löytyy verkosta osoitteessa https://tem.fi/alueelliset-kehitysnakymat tai suoraan tästä linkistä.
Alueelliset arviot talouden ja työllisyyden kehityksestä kootaan ELY-keskusten johdolla kaksi kertaa vuodessa yhteistyössä TE-toimiston ja muiden alueen kehittäjä- ja rahoittajaorganisaatioiden kanssa. Satakunnassa alueellisten kehitysnäkymien kokoamiseen osallistuvat ELY-keskuksen ja Satakunnan TE-toimiston lisäksi Satakuntaliitto, Rauman seudun kunnat, Pohjois-Satakunnan kunnat, Prizztech Oy, Finnvera Oyj:n Lounais-Suomen alue, Satakunnan Yrittäjät ry, Satakunnan Teknologiateollisuus ry, Satakunnan ja Rauman kauppakamarit sekä WinNova ja Sataedu.
- Julkaisupäivä
- 17.4.2018