Navigointivalikko
Uutiset 2015

Uutiset 2015

Uutiset

Työelämässä tarvitaan kummastelua, avoimuutta ja arvostusta

Yli-innovaatioaktivisti Anssi Tuulenmäki kaipaa innovaatiokoulutusta. Hän totesi nykyisen koulutuksen vastaavan kysymykseen, mitä maailmassa on, kun sen pitäisi vastata siihen, mitä siellä voisi olla ja miten siihen voitaisiin päästä. Ihmisiä ei yritetä aktivoida innovaatioiden tielle, hän totesi, täällä ei selvästikään osata kasvaa.

Tuulenmäki esiintyi yritysseminaarissa "Tämä on positiivista!", jonka järjesti Työelämä 2020 –hankkeen Uudenmaan alueverkosto.

Työpaikoilla pitäisi varata riittävästi aikaa innovointiin, sillä ei ihminen ryhdy innovatiiviseksi johonkin ennalta sovittuun kellonaikaan.

- Työelämä tarvitsisi positiivisuutta, nyt varaudutaan liiaksi epäonnistumisiin ja pelätään virheitä.

Tuulenmäki painotti energian ja positiivisuuden merkitystä yrityksen menestymiselle, "virheitä pitäisi pystyä sietämään ihan uudella tavalla, sillä ilman virheitä ei opi". Hän puhui myös globaalista hälystä, josta pitäisi pystyä erottumaan. Miksi aina tehdään samalla tavalla kuin toiset, miksi ei kokeiltaisi jotain erilaista, millä erotuttaisiin?


Viihtyvyyttä työpaikoille

Työelämä 2020 – hankkeen Uudenmaan aluevastaava Merja Ekqvist (kuvassa) Uudenmaan ELY-keskuksesta valotti hankkeen tavoitteita:

- Suomalaisen työelämän on tarkoitus olla Euroopan paras vuonna 2020. Se on tavoite, jota kohti mennään vauhdilla!

Hankkeella pyritään vahvistamaan mahdollisimman monen ihmisen kykyä ja halua jaksaa olla mukana työelämässä niin pitkään kuin mahdollista. Jotta tavoite saavutettaisiin, pitäisi turvata riittävä työvoiman määrä ja riittävän korkea työllisyys. Hanke haastaa työpaikat kehittämään toimintaansa ja toimintatapojaan omista lähtökohdistaan. Hankkeen verkostoon kuuluu aktiivisia toimijoita, Ekqvist kertoi.


"Pomo voi valita asenteensa"

Toimitusjohtaja Ari Rämö Sick Oy:stä korosti esimiehen vastuuta työpaikan ilmapiiristä: Pomo voi valita, lähteekö liikkeelle arvostelusta vai arvostamisesta.

- Kohtaamisesta pitäisi tulla paremmalle tuulelle – mitä virkaa pomolla muuten olisi?

Rämö uskoo kivan fiiliksen auttavan yritystä menestymään. Työelämä 2020 – hanketta rakennetaan arjessa, ihmisten välisissä kohtaamisissa, ei hallitusohjelmien tai sen tapaisten kautta, hän sanoi.

Myös toisen polven perheyrittäjä Anne Ekberg Fiblon Oy:stä puhui virheistä, niiden sallimisesta ja niistä oppimisesta. Virheen tekeminen ei ole niin paha kuin ettei tekisi mitään, hän totesi – kunhan siitä oppii. Fiblonilla pidetään arvossa avoimuutta. Yrityksessä käydään vuosittain läpi yhteiset tavoitteet ja päätöksentekoon osallistuvat kaikki.

- Kun ihmiset pääsevät osallistumaan, saadaan työniloa.

 

 

 

 

Teksti ja kuva: Memmi Ojantola


Alueellista tietoa