- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Uutiset 2017
Etelä-Savo näyttää suuntaa luomutuotannon edistämisessä (Etelä-Savo)
Luomuinstituutilla on hyvät yhteydet eteläsavolaisiin yrityksiin ja yritysten tuntemusta, joten Etelä-Savolla on hyvät edellytykset toimia luomun suunnannäyttäjä. Näin totesi Luomuinstituutin johtajana vuoden alussa aloittanut Sari Iivonen vieraillessaan Etelä-Savon ELY-keskuksessa 26.1.2017.
– Etelä-Savon ELY-keskus on Luomuinstituutin yhteistyökumppani ja eräs rahoittajista, totesi Iivonen. Toivon, että kumppanusten hyvä vuoropuhelu
jatkuu edelleen.
Miten luomuinstituutti toimii seuraavalla nelivuotiskaudella?
Luomuinstituutilla on kolme isoa strategista tavoitetta: ensimmäisenä suomalaisen luomututkimuksen vahvistaminen valtakunnallisella tasolla, toisena yritysyhteistyön vahvistaminen ja kolmantena suomalaisen luomututkimuksen kansainvälistäminen, Iivonen kertoo.
Yritysyhteistyön Iivonen toivoo johtavan luomutuotteiden kaupan ja markkinoiden kasvuun niin viennin osalta kuin kotimaassakin.
– Tavoitteena on, että luomututkimusverkosto, joka koostuu Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen luomututkijoista ja asiantuntijoista, pystyisi yhä paremmin tukemaan luomualan yrityksiä Suomessa liiketoiminnassa ja liiketoiminnan kehittämisessä monella eri tavalla, esimerkiksi tuottamalla tutkimustietoa ja asiantuntija-apua yritystoiminnan kehittämiseen. Iivosen mukaan luomu kasvaa vahvasti Suomessa. Tämä tarkoittaa, että myös yritystoiminnan on kasvettava ja uusia yrittäjiä täytyy tulla lisää.
Vahva kansallinen toimija
Iivonen toteaa, että vaikka Luomuinstituutti toimii kansallisella ja kansainvälisellä tasolla, työtä koordinoidaan Etelä-Savosta.
– Jatkossakin tehdään hanketyötä ja eteläsavolaista luomua kehittävää työtä. Koska Etelä-Savo on luomuinstituutin kotipesä, on instituutilla hyvät yhteydet alueen yrityksiin ja alueen yritysten tuntemusta. Siinä mielessä Etelä-Savo on luomun suunnannäyttäjä, Iivonen muistuttaa.
Etelä-Savon ELY-keskus on Luomuinstituutin yhteistyökumppani ja eräs rahoittajista. Iivonen toivoo kumppanusten kesken hyvää vuoropuhelua.
– ELY-keskus saa varmasti paljon sellaista tietoa yritysten suunnalta, jota ei välttämättä Luomuinstituuttiin tule. Eteläsavolaisten tarpeiden on oltava hyvin tiedossa, jotta niihin voi sitten tarttua, ja pystytään tekemään konkreettisia, myös eteläsavolaisia hyödyntäviä toimenpiteitä, Iivonen pohtii.
Sari Iivosen kanssa kuulumisia vaihtoivat mm. elinkeinot, työvoima- ja osaaminen -vastuualueen johtaja Juha Pulliainen, asiantuntija Jukka Kotro sekä päällikkö Maija Puurunen. Mukana olivat myös kehityspäällikkö Ossi Tuuliainen sekä maaseutuasiantuntijat Kaija Siikavirta ja Marja Pulkkinen maaseutupalvelut -yksiköstä.
Instituuttina Luomuinstituutin näkyvyys on omalla alueella vahvaa.
– Järjestämme erilaisia tapahtumia ja meillä on myös kansainvälistä toimintaa. Ensi kesänä Mikkelissä järjestetään pohjoismainen luomukonferenssi. Pyrimme myös siihen, että luomu näkyy vahvasti Etelä-Savossa ja samalla edistetään ruoka-alaa, Iivonen kertoo.
Premium-luomu vientivaltiksi
Iivosen mukaan Luomuinstituutti on maailmanlaajuisesti ajatellen suunnannäyttäjä luomumetsien ja luonnontuotealan osalta.
– Suomalainen luonnontuoteala on tällä hetkellä maailman ykköstä. Maataloustuotannon puolella edustamme pohjoista ulottuvuutta. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Suomi voi erottua erittäin puhtaana tuotantoalueena ja arktisen tuotannon brändäyksellä, Iivonen kertoo.
– Uskon että suomalaiselle luomulle löytyy markkina ja se on enemmänkin markkinoita premium-tuotteille. Suomi pienenä maana pärjää sillä, että valitsee markkina- ja tuotesegmentit viisaasti, Iivonen visioi.
Myös kotimainen luomukulutus täytyy saada kasvamaan, ja silloin myös tavallinen nk. arkiluomu on kotimaan markkinoilla hyvä ja tavoiteltava asia. Viennin valttina voi olla erottautuminen ja markkinoiden löytyminen suomalaisella lisäarvolla. Jos vientituotteita saadaan kehitettyä ja niille löytyy markkinoita, se hyödyttää myös kotimaan markkinoita.
– Tavoitteitahan tässä tulee siis riittämään, mutta luomu kasvaa voimakkaasti ja nämä ovat todella positiivisia haasteita ja tavoitteita tässä ajassa, Iivonen päättää.
Teksti ja kuvat: Anu Raatikainen
- Julkaisupäivä
- 27.1.2017