- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Uutiset 2021
Alueellista tietoa
Satakuntalaisilla on tulevaisuudessa entistä parempi mahdollisuus hankkia ruokalautaselleen paikallista riistaa
Satakunnan ELY –keskuksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoittaman Laatua lahtivajoihin Satakunnassa -hankkeen päätavoitteena on saada Satakuntaan käyttöön uusia, elintarvikehuoneistovaatimuksen mukaisia riistan käsittelytiloja niin, että jatkossa erityisesti vahvoille peurakanta-alueille syntyisi nykyistä kattavampi verkosto kyseisiä käsittelytiloja riistan tehokkaaksi ja monipuoliseksi hyödyntämiseksi.
- Hankkeen vastaanotto on yllättänyt meidät todella positiivisesti. Alun perin tavoitteena oli saada mukaan vähintään 5 metsästysseuraa, mutta nyt lähdemme viemään hanketta eteenpäin 16 innokkaan seuran kanssa. Tämä tarkoittaa todella merkittävää muutosta riistalihan saatavuuteen lähivuosina , projektipäällikkö Petteri Pietarinen Suomen riistakeskuksesta kertoo.
Positiivinen paine kuluttajilta
Hyvinvointia riistasta -hankkeessa toteutetun kuluttajatutkimuksen mukaan Satakunnassa 96 % prosenttia kuluttajista haluaisi korvata osan syömästään lihasta riistalla, mutta sen saatavuus on tällä hetkellä heikko. Potentiaalia riistalihan kaupalliseen hyödyntämiseen Satakunnassa olisi siis huomattavasti nykyistä enemmän.
- Riista on kotimaista, vähärasvaista ja sillä on erittäin pieni hiilijalanjälki. On ymmärrettävää, että moni kuluttaja lisäisi mielellään riistan ruokavalioonsa nykyistä laajemmin. Tämän hetkinen lihankäsittelytilojen kapasiteetti on kysyntään nähden riittämätön, Pietarinen toteaa.
Hankkeella suuri merkitys myös kannansäätelylle
Tuoreiden kantatavoitteiden myötä Satakunnassa kaatomäärät etenkin valkohäntäpeurojen osalta tulevat jatkossakin pysymään korkealla tasolla (Suomen riistakeskus–Satakunta, tiedote 16.3.2021). Toisaalta myös Pohjois-Satakunnassa peurakannan on havaittu runsastuneen, mikä on käynyt ilmi metsästysseuroilta saaduissa yhteydenotoissakin.
- Hankkeella on suuri merkitys kannansäätelyyn ja sitä kautta merkittäviä vaikutuksia myös liikenne- ja viljelysvahinkojen torjumisessa. Kaatomäärät tulevat kasvamaan ja uusien lihankäsittelytilojen rakentaminen helpottaa lihan kulkua hyötykäyttöön, Pietarinen toteaa.
Positiivisia vaikutuksia maaseudun elävöittämiseen
Pietarinen nostaa hankkeen yhdeksi merkittäväksi vaikutukseksi myös maaseudun elävöittämisen.
- Pienimuotoinen riistan lihan myynti mahdollistaa metsästysseuran talouden kehittämisen sekä parantaa metsästysseuran toiminnan edellytyksiä muuttuvassa ympäristössä osana paikallisyhteisöä. Metsästysseurojen tilat toimivat usein yleishyödyllisinä kokoontumistiloina ja hyödyttävät koko yhteisöä. Elinvoimainen metsästysseura on siis koko alueen yhteinen etu, Pietarinen summaa
Satakunnan ELY –keskuksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoittaman Laatua lahtivajoihin Satakunnassa -hanketta toteuttavat yhteistyössä Pyhäjärvi-instituutti ja Suomen Riistakeskus.
Lue lisää:
www.pyhajarvi-instituutti.fi/laatua-lahtivajoihin.
- Julkaisupäivä
- 12.5.2021