- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Alueellista tietoa
Heidi Heino: Puhtaat vedet luovat hyvinvointia ja vetovoimaa
Ympäristöministeriön teettämän kyselyn mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta pitää puhtaita vesiä identiteetillemme tärkeänä. Lähes yhtä moni suomalainen on sitä mieltä, että puhtaat vedet ovat tärkeitä ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille, luonnolle sekä paikkakunnan ja alueen vetovoimalle. Vankka enemmistö uskoo myös, että puhtaat vedet ovat edellytys tuottavalle elinkeinoelämälle.
ELY-keskuksessa tehdään päivittäin työtä puhtaiden ja monimuotoisten vesien turvaamiseksi ja vesiriskien hallitsemiseksi. Mennyt hallituskausi mahdollisti ympäristöministeriön johdolla ja maa- ja metsätalousministeriön tuella Vesiensuojelun tehostamisohjelman kautta aiempaa suuremman panostuksen vesienhoitoon kuin aiempina vuosina. Pirkanmaan ELY-keskus on avustanut vuosina 2019–2022 hankkeita yhteensä 1,7 miljoonalla eurolla, hankkeiden kokonaiskustannukset olivat yhteensä 3,9 miljoonaa euroa. Lisäksi valtakunnallisista hauista rahoitettiin pirkanmaalaisia hankkeita.
Pirkanmaalla tuki hyödynnettiin usealla eri tavalla, erityisesti tiivistämällä ja luomalla vesienhoidon verkostojen avulla vaikuttavaa sidosryhmäyhteistyötä ja kumppanuuksia. Verkostojen ansiosta vesienhoitotyössä kaikkien eri toimijoiden olennainen vuoropuhelu on mahdollista, eri tarpeet ymmärretään ja osaamista voidaan parantaa. Työtä kun ei voida tehdä yksin ja kaikkien valuma-alueella*) ja vesistöissä toimivien teot näkyvät yhteisissä vesissä.
Vesienhoidon tilatavoitteiden saavuttamiseksi on osin vielä pitkä matka. Pirkanmaalla ollaan kokonaisuutena katsoen varsin hyvässä asemassa verrattuna useaan muuhun, erityisesti rannikkoalueen, maakuntaan verrattuna. Huonommassa tilassa olevia vesistöjä on lopulta varsin vähän erityisesti pinta-alana tarkasteltuna
Näiden tilan parantaminen onkin sitten monimutkaista ja edellyttää monipuolisia ja tehokkaimpia menetelmiä. Nykymenetelmät tai niiden käyttömäärät eivät siis ole riittäviä. Uusien keinovalikoimien kehittäminen ja ottaminen laajasti valuma-aluemittakaavassa aktiiviseen käyttöön on avainasemassa.
Valuma-alueen mittakaavassa tehtävät toimenpiteet myös tuottavat synergiaa ja kustannustehokkuutta. Isot hankkeet ovat toisaalta haaste, koska toimijoita ei lukumääräisesti ole kovin monta. Tällä hetkellä pääsääntönä ovat kuitenkin pienten yhdistysten talkoilla toteuttamat kunnostushankkeet. Pirkanmaan ELY-keskus pilotoi yhtä valuma-aluetasoista hanketta metsätalousvaltaisella Kovesjoen vesistöalueella.
Tärkeä osa vesiluonnon monimuotoisuutta ovat vesijatkumot ja virtavesien esteettömyys. Pirkanmaalla on huomattava määrä paikallisia arvokkaita kalakantoja, joiden esiintymistä ja elinympäristöjä voidaan parantaa poistamalla usein tarpeettomia, esteellisiä vesirakenteita ja toisaalta rakentamalla nousun mahdollistavia kalateitä. Ja esteellisiä rakenteita on paljon. Tiedossa olevia esteellisiä rakenteita on Pirkanmaan alueella satoja ja lisäksi lukuisa määrä tuntemattomia. Toki kaikki ne eivät sijaitse priorisoiduilla kohteilla, joilla olisi potentiaalisia arvokkaiden kalakantojen elin- ja lisääntymisalueita. Näistä alueista on rajallisesti tietoa.
Tiedon lisäämiseksi ELY-keskus tekee laajaa yhteistyötä ja osin myös selvityksiä. Tästä esimerkkinä hanke, jolla Virtavesien hoitotyötä edistetään monipuolisesti Kyrösjärven alueella. Vahvat ja monimuotoiset kalakannat eivät ole vain luonnon hyväksi. Ne mahdollistavat myös kalastusmatkailun lisäämisen.
Vesiensuojelun tehostamisohjelmalle on toivottavasti tulossa myös jatkoa. Ainakin tämä on hallinnonalan toive, mutta asia riippuu tulevan hallituksen linjauksista ja ohjelmalle osoitettavista määrärahoista. Hyvin käynnistyneelle ohjelmalle soisi jatkoa, koska jatkaminen on aina helpompaa kuin ohjelman käynnistäminen myöhemmin uudelleen. Vaikuttavaan hankkeeseen kohdennettu julkinen avustus tuo monin verroin takaisin panostuksen parempana veden laatuna, monimuotoisempana luontona, virkistyskäytön parantumisena ja vesiturvallisuuden parantumisena. Näkyypä se suoraan myös kiinteistöjen kasvaneena arvona.
*) Valuma-alueella tarkoitetaan maastonmuotojen rajaamaa kokonaisuutta, jolta virtavesi tai vesistö saa vetensä. Suurista valuma-alueista voidaan käyttää nimitystä vesistöalue, joka koostuu monimuotoisesta uomien ja järvien järjestelmästä.
Lue vesihankkeista lisää vesiteemaisesta uutiskirjeestämme 20.4.2023.
Heidi Heino
Vesiyksikön päällikkö
Pirkanmaan ELY-keskus
Lisätietoa:
Vesiensuojelun tehostamisohjelma (ym.fi)
- Julkaisupäivä
- 19.4.2023